Близо една трета от политическите сили у нас крият харчовете си

4775
Близо една трета от политическите сили у нас крият харчовете си
От общо 182 формации 53 не са подали в срок отчетите си

Близо една трета от политическите сили у нас не са обявили пред Сметната палата разходите и приходите в партийните си каси за миналата година. От общо 182 формации 53 не са подали в срок отчетите си и получените дарения, става ясно от справка на националните одитори. Вчера беше последния ден, в който партиите трябваше да огласят черно на бяло миналогодишните си харчовете по пера.

Все пак някои от сгафилите партии може да отърват санкциите, ако се окаже, че документите им са забавени от пощенските служители. Хората на Валери Димитров поясняват, че ще гледат датата на изпращане на отчетите, а не на получаването им.

Сметната палата - най-почтената институция в България

Според изследване на международната организация "Прозрачност без граници" (Transparency International) Сметната палата е институцията с...

От данните става ясно, че всички партии, които имат парламентарни групи - ГЕРБ, БСП, ДПС, „Атака" и сините, са обявили стриктно харчовете си пред Сметната палата, информира "Монитор". В черния списък остава само Яне Янев, чиято група в Народното събрание се разпадна. За неговата партия РЗС довчера нямаше данни при националните одитори.

Бившият пловдивски кмет Славчо Атанасов, който се провали на изборите миналата година, също е скрил харчовете на политическата си сила ВМРО-НИЕ. И ексградоначалникът на София Стефан Софиянски е пропуснал да подаде в срок финансовия отчет на партията си „Съюз на свободните демократи". „Българска евролевица" която се оглавяваше от бившия футболен бос Александър Томов-Лупи също не е предоставила отчет пред Сметната палата. Сред съгрешилите партийни ръководства е и това на „Другата България", която се самоопредели като защитник на интересите на нашенците зад граница. От партията непрестанно надигат глас хората с двойно гражданство да могат да станат БГ депутати, но пък не са намерили време да се отчетат пред националните одитори.

По-голямата част от скрилите отчетите си партии са маргинални формации, които макар и с гръмки имена, стоят далеч от политическия живот на страната. Такива са например ромската политическа сила ЩИТ, „Технологичната вълна", „Роден край", Партия за възход и равенство, „Новите лидери" и Българска партия „Бъдеще".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com