Британски експерт: България може да помогне на Русия и САЩ да се разберат за Сирия

6510
Британски експерт: България може да помогне на Русия и САЩ да се разберат за Сирия
Снимка: Getty Images/Guliver

България може да помогне в координирането на руските и американски действия в Сирия. Това заяви пред БНР британският военен експерт Пол Бийвър. 

"Има два начина, по които България може да подпомогне операциите в Близкия изток. България няма големи въоръжени сили, но разполага с два актива, които смятам за важни: отношения с Русия, които са почти уникални сред натовските съюзници и които България може да използва като посредник между Запада и Русия, които не са добри заради Украйна и Крим. България е способна на това, върши това е по време на войните на Балканите и може да го свърши отново", смята Бийвър.

Плевнелиев: Русия води хибридна война на Балканите, ЕС и НАТО трябва да вземат мерки

Русия води хибридна война на Балканите, насочена към дестабилизацията на цяла Европа. Това заявява президентът Росен Плевнелиев в интер...

Британският експерт отбеляза и наличието на военни бази в страната ни, които НАТО може да използва при евентуална операция срещу терористичната групировка "Ислямска държава" (ИД). Според Бийвър ИД няма някакви проблеми с балканските страни, като основните цели на групировката са разположени на пътя на джихадистите към местата, които искат да унищожат.

"Те искат да разрушат начина на живот на хората в Париж, Берлин, Лондон, Мадрид и Рим - столиците на държавите, които според тях са водили война срещу исляма в Ирак и Афганистан. Сирия е повод за истинска грижи - там има групировки, които искат да навредят на Запада", каза експертът. 

По думите му рискът за Балканите е от миграцията и промяната на баланса в населението, който и сега се поддържа много трудно в страна като Босна, която е пример за замразен конфликт. "Но понеже Балканите не осигуряват войски и самолети за атаки срещу ИДИЛ в Сирия и Ирак, не мисля че хората от балканските държави трябва да се чувстват като мишени в момента", смята Бийвър. 

По повод поисканата от Франция помощ от Европейския съюз, Пол Бийвър обясни, че натовските съюзници са единствените, които могат да съдействат с огромните си възможности в областта на разузнаването и наблюдението, а също и със специални части и специалисти по военно обучение. "Говоря за ограничен брой - може би няколко десетки войници, както и за прецизно насочвани въздушни удари срещу лидери на Даеш. Руснаците нямат такива възможности и това областта, в която Западът може да помогне", заяви той. 

Турция пак иска обяснение от Русия за руска военна операция в Сирия

Анкара привика руския посланик, след като руски самолети бомбардираха цели в Сирия, които са били „много близо“ до турската...

Относно убедителни доказателства, че конците на терористите в Париж са били дърпани от Сирия и изявлението на групировката „Ислямска държава“, известна още като „Даеш“, че атаките срещу парижани са отговор на бомбените удари срещу нея, британският военен експерт допълни. 

"Сега Ирак е в неуправляемо състояние, от което се възползва "Даеш“ - те са по-добре въоръжени и изглежда по-добре обучени от много части на иракската армия. Сирия има аналогични проблеми заради въстанието срещу президента Асад. Проблемът там е, че има огромна пустиня, която не може да бъде овладяна. Тези територии позволяват на организации като "Даеш" да просперират", коментира специалистът. 

По думите му в Сирия действат повече от сто различни милиции. "Всички те имат различни цели и различно командване и не всички искат да свалят Асад, а някои искат просто да воюват помежду си. С две думи - военната обстановка в Ирак и Сирия е много объркана, но в Ракка - щаб-квартирата на Даеш - има много добра машина, която напълно вероятно е планирала и контролирала френско-белгийския екип от убийци, извършили безумието в Париж", смята Пол Бийвър.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com