В неделя е обявен оранжев код за силен вятър в 14 области

7173
В неделя е обявен оранжев код за силен вятър в 14 области
Снимка: Thinkstock

За силен опасен вятър предупреждават от Националния институт по метеорология и хидрология към БАН. За утре е обявен оранжев код в 14 области на страната, съобщава дежурният синоптик Орлин Лазаров, предаде БНР.

Още днес в Дунавската равнина, в източните райони вече се появи и издадохме код за предупреждение като опасно явление за силен югозападен вятър с временни пориви 20-25 метра в секунда. Почти пред цялото следващо денонощие в по-голямата част от страната ще духа силен югозападен вятър, а в източна България и на места северно от планините и бурен с временни пориви до 22-27 метра в секунда, съобщи Лазаров.

Облачно, но все още топло начало на уикеда

Облачността ще е предимно значителна, с по-съществени разкъсвания над Източна България. Слаби превалявания от дъжд ще има на места вече...

По високите части на планините вятърът на моменти ще е ураганен. Степента на предупреждение за опасност в редица области е повишена до оранжев код. 

Съобразявайте се с проявите на времето, предупреди Орлин Лазаров.

Атмосферното налягане ще се повишава, но ще остане по-ниско от средното за ноември. През нощта над страната ще продължи да духа умерен и на места силен вятър от югозапад. Ще бъде предимно облачно. Минималните температури ще са между 12 и 17 градуса. Това съобщи пред "Фокус" дежурният синоптик Борис Димитров в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българска академия на науките (БАН).

По Черноморието ще бъде предимно слънчево. Ще духа умерен и силен вятър от югозапад. Максималните температури ще са между 19 и 22 градуса. Вълнението на морето ще е 3,4 бала. Над планините ще бъде облачно и дъждовно. По високите части на Рила и Пирин ще превалява и сняг. Ще духа бурен, по високите и открити части и до ураганен югозападен вятър. До вечерта валежите ще спрат. Максималната температура на височина 1200 метра – около 14 градуса, на 2000 метра – около 6 градуса.

Жълт код в 5 области за интензивни валежи

Жълт код е обявен за 22 октомври в 5 области на Югоизточна България заради интензивни валежи от дъжд, предаде БГНЕС. Кодът е в сила за...

В началото на следващата седмица вятърът в източните райони ще отслабне, но ще остане предимно от юг. Ще има значителна облачност, ще превалява дъжд. Температурите ще се понижат и в по-голямата част от страната минималните ще са между 7° и 12°, а максималните - между 10 и 15 градуса.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com