България през 2023 г.: Атентатът срещу Иван Гешев и краят му като главен прокурор

4963
България през 2023 г.: Атентатът срещу Иван Гешев и краят му като главен прокурор
Снимка: БГНЕС

За близо месец и половина през 2023 година всичко за Иван Гешев се преобърна на 180 градуса. На 1 май взрив избухна пред кортежа на тогавашния главен прокурор, а той обвини враговете си за осъществен атентат. На 12 юни Гешев бе отстранен от поста на обвинител №1 - официално, защото урони престижа на съдебната власт с думите, че трябва "да се измете политическият боклук".

Сега Гешев се е съсредоточил върху политическия си проект, след като вече окончателно не е магистрат, а негов наследник в прокуратурата е бившият му заместник Борислав Сарафов, който се обърна срещу него. Все още не е проведена процедура за титулярен главен прокурор - Сарафов е временно изпълняващ длъжността. С приетите в Конституцията промени точно преди празниците срокът за избор на нов главен прокурор е 11 месеца.

Атентатът срещу Гешев - престъпление или инсценировка?

На 1 май пътят София-Самоков бе затворен по обяд, след като активирано взривно устройство порази една от колите в кортежа на Иван Гешев. Главният прокурор не пострада. По пътя Самоков-Ковачевци бяха открити осколки. Полиция, жандармерия и ГДБОП реагираха мигновено, формиран бе и специален щаб.

Още: "Българският Джовани Фалконе оцеля": Вижте опита за атентат над Гешев в социалните мрежи (ЧАСТ 1)

Снимка: БГНЕС

Само две седмици по-рано главният прокурор разкри, че бил заплашван от олигарси, мутри и журналисти. "Мафия, олигарси и политици се обединяват, за да унищожат прокуратурата. Ще остана на поста си и ще дочакам тези хора да влязат в затвора", заяви пред БГНЕС Иван Гешев по повод на образуваното досъдебно производство за организирана престъпна група, чиято цел според него била дискредитиране и отстраняване на висши магистрати и полицаи. През март пък прокуратурата публикува записи, в които митичният Красимир Каменов - Къро (по-късно убит в Южна Африка) обсъжда с други хора как ще бъдат дадени пари за отстраняването на Гешев на висш полицейски служител.

Отделно, по това време течеше съдебната реформа и се търсеха редица начини за освобождаване на Иван Гешев заради съмнения за злоупотреба с власт. Атентатът стана точно преди обявяването на кабинета "Денков-Габриел".

Веднага започнаха спекулации, че взривът е инсценировка, която да представи Гешев като жертва.

Още: "Асен Блатечки щеше да изиграе по-добре Иван Гешев": Социалните мрежи попариха прокуратурата (ЧАСТ 2)

Какво твърдеше прокуратурата?

Сарафов, който тогава беше зам.-главен прокурор и ръководител на Националната следствена служба, изнесе данни, че по сведения на очевидци огненият стълб, който изригнал при експлозията, бил с височина 4-5 метра. На място пък бил установен кратер с дълбочина 30-40 см и диаметър от близо 3 метра. Взривът според властите е станал вследствие на 3 кг взривно вещество. Сарафов заяви, че става дума за "концентриран и насочен взрив". Тогавашният вътрешен министър Иван Демерджиев заяви скоро след атентата, че има заподозрени. Следствието пък каза, че няма. Европол се включи в разследването, повдигнати бяха и въпроси доколко прокуратурата в онзи ѝ вид може да разследва.

Междувременно лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира случилото се с цитат от Алексей Петров (също убит по-късно).

Експертиза, публикувана на 19 декември – 7 месеца след инцидента, показа, че става дума най-вероятно за 2,5 кг. Зам.-градският прокурор на София Христо Кръстев обяви, че химическата и взривотехническа експертиза е изготвена от 6 вещи лица, като заключението е, че взривното вещество е нитропента. То се намирало в самоделно взривно вещество, изготвено да се задейства по електрически способ. Не е ясно обаче с какъв интензитет и способ за нанасяне на вреди е било самоделното устройство – това ще се разбере от допълнителна експертиза.

Все още няма лице, което да е заподозряно както като извършител на взрива, така и като поръчител. Работи се по всяка една версия, включително инсценировка.

Още: Осман Октай: Атентатът на Гешев е подготвен от службите (ВИДЕО)

Опровержения

Още след взрива редица сапьори и офицери коментираха случилото се и изказваха експертни предположения. Бившият офицер Петър Камбарев например опроверга чрез публикуваните снимки от мястото на инцидента няколко точки от изнесената информация – заяви, че взривът не е насочен да убива минаващите на пътя (защото мястото е под пътя и с наклон в обратна посока), че няма как да е имало висок огнен стълб, тъй като близкото дърво даже не е обгоряло, че няма как да има яма с диаметър 3 метра, защото такава на видеата и снимките не се вижда, и т.н. Журналистът Слави Ангелов пък опроверга версията за насочен взрив.

Още: Факти и митове около бомбата срещу Иван Гешев: Бивш сапьор и лейтенант анализира данните до момента

От прокуратурата реагираха остро срещу всякакви други анализи - зам.-ръководителят на националното следствие Ясен Тодоров каза, че ако Гешев не е бил в брониран автомобил, е можело да се стигне до смъртен случай. Тодоров не остана на поста си, след като Гешев беше свален от своя.

Първите думи на Гешев

Самият Гешев благодари за подкрепата ден след инцидента, но запази по-дълго мълчание що се отнася до конкретен коментар по темата.

"Не ме е страх, други трябва да ги е страх", каза той на 8 май - седмица след случилото се. Гешев разкритикува всички, които се съмняват в атентата.

Междувременно от думи на Борислав Сарафов се разбра, че Иван Гешев му е казал, че в колата с него по време на инцидента са се намирали двете му деца и че главният прокурор се е притеснил за тяхното здраве. Само че по време на парламентарен контрол тогавашният вътрешен министър Иван Демерджиев опроверга тази информация - децата на Гешев не са били с него, а само охранители от НСО. Стана ясно също, че щетите по колата не са големи - дупка във фар и проникване на сачма от рикошет в него. Демерджиев каза след началото на разследването на Европол, че нищо не е можело да проникне в бронираната кола и да рани хората вътре. Според тогавашния министър атентатът е бил "действие, насочено да предупреди или да сплаши главния прокурор".

От ПП-ДБ поискаха оставката на Сарафов заради лъжата, че семейството на Гешев е било с него по време на взрива. На 5 май Борислав Сарафов заяви, че главният прокурор го подвел, и затова изнесъл такива данни в публичното пространство. "Не е моя грешката и аз не желая да нося отговорност за чужди грехове (...) Защо главният прокурор мълча цяла седмица, вместо да даде дължимите на българското общество пояснения и да избегне дискусията и политизирането на този въпрос, е въпрос, на който аз нямам отговор", бяха думите на тогавашния заместник на Гешев. Така бе дадено начало на конфликта между Сарафов и Гешев.

Още: Държавата се преобръща: Сарафов срещу Гешев или Борисов срещу Гешев?

Сарафов се обърна и срещу Ясен Тодоров, като поиска от ВСС да го отстрани като негов заместник в НСлС - защото Тодоров не съгласувал медийните си изяви с тогавашния зам.-главен прокурор. Междувременно Гешев се ядоса на МВР и прокуратурата и забрани изнасянето на данни за атентата.

Снимка: БГНЕС

Израелският експерт

Израелски експерт влезе в епицентъра на скандала - според сведения на Борислав Сарафов - Ясен Тодоров допуснал на оглед на мястото на взрива експерт по боеприпаси от Израел, който точно тогава бил в България и се намирал до мястото на инцидента. Твърдеше се, че Тодоров получил указания от Иван Гешев да допусне израелския експерт. Той пристигнал у нас час и половина преди взрива и веднага е бил допуснат да стане част от разследването.

В интервю пред БНТ тогава Гешев обяви, че се доверява повече на израелския експерт, отколкото на служубния вътрешен министър Иван Демерджиев, но не назова името му и защо е в България.

На 12 май прокуратурата отрече в официално изявление да е допускала израелски експерт на мястото на взрива за оглед. По-късно Гешев каза, че чуждестранният гражданин не е участвал в разследването.

Именно неназованият израелски гражданин стана основа на първото предложение на Висшия съдебен съвет за отстраняване на главния прокурор от длъжност.

Още: Бойко Найденов: Убийството на Красимир Каменов е част от пъзела, който се нарежда в страната след 1 май

Отстраняването на Иван Гешев като главен прокурор

През май 2023, докато парламентарно представените партии и коалиции опипваха почвата за създаване на правителство след априлските избори, кандидатът на ГЕРБ за премиер Мария Габриел обяви, че приоритет за нея би бил освобождаване на Гешев. Тя заяви, че първото нещо, което ще направи правосъдният министър в неѝн кабинет, е да депозира искане за отстраняване на обвинител номер едно.

Първото предложение за отстраняване

На 12 май шестима членове от Прокурорската колегия на ВСС внесоха предложение за освобождаване от длъжност на Иван Гешев заради "тежко нарушение". Георги Кузманов, Йордан Стоев, Калина Чапкънова, Гергана Мутафова, Огнян Дамянов и Светлана Бошнакова настояваха, че главният прокурор е нарушил чл. 129 от Конституцията - нарушил е тежко служебните си задължения, като е разпоредил допускане на израелския експерт на мястото на инцидента от 1 май. По-конкретно - те цитират закона и посочват, че Иван Гешев не е имал никакво право да се меси в работата на наблюдаващия прокурор.

Снимка: БГНЕС

Обвинител номер едно се защити, като заяви, че по това време е бил в отпуск и реално ръководители на прокуратурата в негово отсъствие били първо Красимира Филипова, а после Борислав Сарафов. Той посочи, че именно Сарафов е носел отговорност в случая.

Дни по-късно Борислав Сарафов поиска от ВСС да освободи Гешев, защото е "непригоден" за позицията си. Той призова и за охрана, защото го било страх за живота си заради главния прокурор. Отделно, тогавашният шеф на националното следствие даде Иван Гешев на друг прокурор заради превишаване на служебните му задължения. Той поиска разследване на обвинител номер едно заради извършен незаконен запис на телефонен разговор с члена на ВСС Йордан Стоев, заради незаконно влияние над наблюдаващия прокурор по делото "Барселонагейт" (от което Бойко Борисов излезе чист - бел. ред.) и заради присвояване на вила на прокуратурата в Боровец.

Гешев отвърна с дисциплинарка срещу Сарафов. Ясен Тодоров пък защити обвинител номер едно, че не е склонен към престъпление. Прокуратурите във Видин, Пловдив, Стара Загора също застанаха зад Иван Гешев.

Скъсаната оставка и атаката срещу "лицето" Бойко Борисов

На 15 май Иван Гешев свика пресконференция, на която публично скъса оставката си и обяви, че ще завърши мандата си. "Не ме е страх", заяви той, след като каза, че при пристигането си от САЩ е бил приканен да напусне поста си доброволно в рамките на часове – иначе "някой ще натисне копчето Enter", каза главният прокурор. По думите му, политическата мафия и олигарсите се обединили срещу него. "Прокуратурата трябва да излезе от политиката. Но и политиката трябва да излезе от съдебната власт, която до този момент, в някаква степен, внимателно я ръководи в собствен интерес", каза Гешев.

Той намеси и лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, твърдейки, че бившият премиер му е предложил да стане посланик в Турция или Израел, или да започне политическа кариера. "Навярно в неговата партия", каза Гешев. "Обади ми се мой познат от провинцията, който е близък до ГЕРБ. Сподели ми, че му звъннал Бойко Борисов, разтревожен, да пита къде е семейството ми. Семейството ми е в една приятелска държава, подпомогнато от една приятелска прокуратура към този момент. Борисов посъветвал да спра да говоря. Помислих, че нещо му става на тоя човек", добави още главният прокурор. Борисов отрече.

Още: "Довчера си "Да, шефе", днес ставаш лицето": Реакциите след скандала Гешев-Борисов

Второто искане за отстраняване на Гешев

На 22 май в деловодството на ВСС беше депозирано второ предложение за освобождаване на главния прокурор – от четирима членове на Прокурорската колегия (Йордан Стоев, Калина Чапкънова, Гергана Мутафова и Георги Кузманов). Причината за предложението бяха действия на Гешев, които накърняват престижа на съдебната власт и противоречат с въведените стандарти в Кодекса за етично поведение на българските магистрати.

Искането дойде ден след нова пресконференция на главния прокурор, на която той обяви: "Между другото, ясно е какъв е политическият боклук в Народното събрание (...) и е време да бъде изметен този политически боклук". Според магистратите това представлява намеса на съдебната власт в законодателната.

Любопитно бе, че на пресконференцията Гешев пусна записа с Йордан Стоев от ВСС, който сам е направил. От него се чу, че Иван Гешев иска "достоен изход", а Стоев му казва: "100-процентови гаранции за тебе, за съпругата, за децата и за всички". Членът на съдебния съвет заяви, че е "потресен", че Гешев го е записал.

Междувременно главният прокурор каза, че след като получил заплахата за "копчето Enter" и за семейството си, той свикал среща със заместниците си и им обявил, че ще подаде оставка. По думите му, Борислав Сарафов бил много щастлив от това развитие. Само че минути след предполагаемата среща Гешев направи именно обратното - скъса оставката си.

Голямата изненада

Скоро Иван Гешев сезира Конституционния съд с въпрос дали е законно Висш съдебен съвет с изтекъл мандат да има правомощията да го освободи от длъжност. КС образува дело, а след това главният прокурор атакува в Конституционния съд и приетия от депутатите механизъм за разследване на обвинител номер едно. По-конкретно, той търсеше отговор за частта, в която вече 13 членове на ВСС могат да гласуват за освобождаване на главен прокурор, а не 17, както бе преди.

На 5 юни ВСС започна с пълно мнозинство процедурата по второто искане за отстраняване на Иван Гешев.

Снимка: БГНЕС

Междувременно шестимата членове на Прокурорската колегия на ВСС, подали първото искане за освобождаване на Гешев, се оплакаха от натиск, като заявиха, че са получили призовки от прокуратурата. На 8 юни дойде голямата изненада - вносителите отмениха иска си за отстраняване на главния прокурор. Един от тях - Огнян Дамянов - обясни, че причината е именно оказването на натиск от страна на държавното обвинение. Втората процедура все пак остана и именно тя доведе до отстраняването на Гешев.

Развръзката

Тъй като ВСС разглеждаше фразата на Иван Гешев "политически боклук" като основа на искането за освобождаването му, главният прокурор поиска етимолог да се произнесе дали това е обида. Той се извини за израза и обяви, че е бил подложен на голям стрес заради предполагаемата заплаха и заради взрива от 1 май. Заместниците му се изредиха на изслушване пред ВСС, за да свидетелстват какво е било емоционалното състояние на Гешев - Даниела Машева и Ясен Тодоров защитиха прекия си ръководител, докато Борислав Сарафов продължи да настоява за смяната му.

Иван Гешев няколко пъти опитваше да осуети процедурата във ВСС, докато прокуратурата започна да действа на много по-бързи обороти с различни дела, оставени "на трупчета" в продължение на години - например "Барселонагейт". Главният прокурор дори поиска имунитета на Бойко Борисов на 2 юни заради делото, както и на Кирил Петков. И двамата дадоха имунитетите си.

Във ВСС пък Гешев действаше с различни прийоми - болничен на адвоката му, негов собствен болничен, отпуски и пътувания, включително визита в Европейския парламент за изслушването му в комисията LIBE за граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи. Освобождаването му от длъжност дойде именно когато той замина за ЕП - членовете на ВСС отказаха да проточват още процедурата.

След искания на няколко правосъдни министри и дебати, продължили с години, главният прокурор Иван Гешев бе отстранен от поста си на 12 юни с 16 гласа "за" и 4 "против" от ВСС. По-късно президентът Румен Радев подписа указа за освобождаването му, а Конституционният съд спря делото по питането на Гешев за изтеклия мандат на съдебния съвет, тъй като де факто главният прокурор вече бе отстранен и нямаше предмет, който да се гледа от съда.

Още: Как действително Гешев трябваше да падне - четири по-справедливи начина

За временно изпълняващ длъжността главен прокурор бе назначен Сарафов, който все още заема позицията до провеждане на нова редовна процедура. От ПП-ДБ поискаха оставката на Борислав Сарафов още след като той зае мястото на предшественика си.

През август Гешев забърка любопитен казус - обжалва двата отказа на Прокурорската колегия към ВСС да гласува подадената от него оставка. Гешев подаде две жалби до Върховния административен съд, в които изразяваше несъгласие относно становището на ВСС, че с издаването на указа на президента за освобождаването му като главен прокурор той е освободен изцяло от съдебната система. През юли ВСС прие оставката му само за сведение, след като преди това го уволни заради уронване на престижа на съдебната власт. Бившият топ обвинител настоява, че колегията е трябвало най-напред да го възстанови като редови прокурор във Върховната касационна прокуратура. Искането му имаше и финансов елемент: ВСС може да отреже Иван Гешев за стотици хиляди лева

ВАС се произнесе през ноември - Иван Гешев вече окончателно не е магистрат. Преди това той вече бе обявил официално, че влиза в политиката с гражданско движение за "български традиционни ценности". През ноември Гешев обяви, че ще участва на следващите избори със своя политическа организация "от нов тип". На такива политически проекти България вече се е нагледала.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Времето утре - 30 април 2024 г.

Ръководството на АПИ с ново попълнение

Ето кога трябва да е готов Терминал 3 на Летище София

Сериозен ръст на пътуванията на българите в чужбина през март

Проверяваме онлайн къде гласуваме на 9 юни

Магистрати, полицаи, адвокати: Преди 2 години ГДБОП е дала в прокуратурата имена от групата на Нотариуса

Вход свободен в Националния военноисторически музей по случай 6 май

Промените в Закона за хазарта: Защо сега и кой всъщност печели?

Обучителният център на BILLA в София отваря врати за посетители

Съдилищата не искат да гледат дела срещу кадруването в държавните фирми

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com