Гешев се "укри" в Европарламента, но не успя да забави процедурата по отстраняване

12410
Гешев се "укри" в Европарламента, но не успя да забави процедурата по отстраняване
Снимка: БГНЕС

Главният прокурор Иван Гешев опита да осуети за пореден път процедурата по освобождаването си. Преди 12 ч. в понеделник обвинител номер едно напусна заседанието на Пленума на Висшия съдебен съвет с аргумента, че трябва да се насочи към Европейския парламент за изслушване в подкомисията LIBE за демокрация и върховенство на правото. Това изслушване е насрочено за вторник, 13 юни.

Гешев добави, че лично държи да се защитава пред ВСС и помоли дебатите по отстраняването му да бъдат отложени. След дълги спорове Съдебният съвет реши да не уважава искането му - с 13 гласа, срещу 7 гласа за отлагане в друг ден.

До разглеждането по същество на искането за освобождаване на Гешев се стигна чрез две процедури, но миналата седмица първото предложение (заради „тежко нарушение“ на главния прокурор) изненадващо беше оттеглено от вносителите - шестима членове на Прокурорската колегия. Един от тях намекна за оказван натиск.

Остана обаче второто предложение за отстраняване на главния прокурор, направено от четирима членове на Прокурорската колегия. То е заради „действия, които накърняват престижа на съдебната власт“. И по-конкретно - заради публичното изявление на Гешев за "измитане" на "политическия боклук". По тази процедура бяха изслушани зам.-главният прокурор Борислав Сарафов и зам.-директорът на Националната следствена служба Ясен Тодоров, които дадоха сведения за емоционалното състояние на Гешев след взрива пред кортежа му на 1 май. Целта бе да се установи дали обвинител номер едно е бил афектиран, за да изрече думите "измитане" на "политическия боклук".

„Може да приложите ръководството, докато главният прокурор г-н Гешев се укрива в Европейския парламент“, каза обвинител номер едно. „Това, разбира се, е шега“, добави той, заявявайки, че напуска заседанието на ВСС заради пътуването си до Страсбург. „Вярвайте ми, доста интересно ще бъде моето изслушване“.

Съдия Атанаска Дишева го помоли да смени билетите си, като обвини главния прокурор, че „шиканира“ отстраняването си. „Казахте, че ще направите всичко възможно, за да присъствате на заседанието на Пленума на ВСС, но разбирам, че е ваше право да присъствате и в ЕП“, посочи все пак тя и каза, че ще гласува за отлагане. Направи обаче забележка, че се разграничава от позицията на съдия Вероника Имова, която по традиция тръгна да защитава Гешев.

Драгомир Кояджиков припомни думите на главния прокурор от миналата седмица, че няма против Съдебният съвет да продължи производството, дори и при негово отсъствие.

„Аз не съм се родил главен прокурор, нито ще умра главен прокурор. И не ме притеснява тази процедура. Притеснява ме политическото въздействие, което е видимо, и опитът за овладяване на съдебната власт. Ако сега се наведем, после няма да можем да се изправим. Тук не става въпрос за мен, а за всички. Дали ме харесва някой, или не, няма значение – въпросът е принципен. Въпросът е кой е наред и кой ще е следващият. Обаждат ми се десетки непознати хора, които са ми намерили телефона, българските граждани осъзнават какво се случва. Тук е заложена независимостта на съдебната власт. Дали ще съм аз, или не, няма значение. Аз съм тук, защото ме интересуват колегите ми, прокуратурата и съдебната власт, нищо друго“, заяви Иван Гешев.

„Изборът, който ми предложи г-н Стоев (Йордан Стоев от ВСС – бел. ред.) – да стана едно прокурорче във ВАП, беше много по-лесен. Но ние сме тук да правим правилните избори“, каза главният прокурор.

Правосъдният министър Атанас Славов уточни, че Гешев е дал обещание, че ще участва в процедурата в понеделник, иначе тя е щяла да се проведе в друг ден. „Също считам, че тръгването ви в момента е опит за осуетяване. Министърът на правосъдието също е изпратен на изслушване в LIBE, но министерството изпраща заместник. Не разбирам вашата защитна тактика да тръгнете точно сега. Най-малкото, което е дължимо като респект и уважение, е да имате процесуален представител в този процес. Според процедурните правила личното участие е желано, но няма процесуална пречка да участва и ваш процесуален представител“, каза Славов и изтъкна важността на процедурата.

„Чудесно е, че говорите от името на българския народ, но нямате представителен мандат, вие сте висш магистрат“, посочи той.

„Далеч съм от това да мисля, че гоните графика на Делян Пеевски и Бойко Борисов“, отвърна му Гешев. „Аз заявих, че ще участвам – до момента, в който мога да участвам. Ще обсъдим в ЕП важни теми за върховенството на закона и правовата държава. Аз държа лично да присъствам. Имам причини и съм поканен. Знам какво ще кажа и вие ще го чуете. Освен всичко друго, държа да отбележа, че към материалите съм приложил писмени данни за персонални срещи там, не само в подкомисията LIBE. Ще проведем професионален дебат с евродепутати за състоянието на съдебната власт в България“, допълни обвинител номер едно.

Посочи, че иска да бъде изслушан и втори негов брифинг, а след това да има дебат, в който желае да участва, за да изнесе допълнителни данни.

"Няма никаква правна необходимост адвокат Томова (адвокатът на Гешев - бел. ред.) да напуска заседанието", каза Славов, след като главният прокурор напусна залата. Томова обаче каза, че трябва да се съобрази с клиента си. Поиска решение за продължаване на дебата на друга дата.

ОЩЕ: Борислав Сарафов: На 14 май Гешев се държа приятелски, а на следващия ден - войнствено

ОЩЕ: Ясен Тодоров: Гешев беше в състояние на човек, който е опрян до стената

Дебатите

Иван Гешев поиска две експертизи, които да установят дали думите му "измитане" на "политическия боклук" представляват обида. Именно това е залегнало във второто искане на четирима членове на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет за отстраняване на обвинител номер едно за уронване на престижа на съдебната власт.

Гешев заговори за "силите на мрака": Ако се наведем сега, няма повече да можем да се изправим

"Отвъд емоциите, мога да кажа още няколко думи на колегите си от ВСС. Да пазим независимостта на Съдебната система и да не позволяваме ...

"Намираме се в хибридна процедура, която никой не знае по какви правила се движи. В закона няма разписана процедура и това е проблемът. Проблемът е, че един председател на ВКС, ВАС и главен прокурор разполага с по-малко средства за защита от един магистрат на районно ниво. Ние прилагаме различни правила от различни процесуални закони. Не виждам голяма активност в посока НПК", заяви в началото на днешното заседание на ВСС Гешев.

Той поиска експертизи по процедурата. „"Политически боклук – извинявам се за този израз“. Ние развиваме процедура за отстраняване на главния прокурор заради този израз. Два пъти съм повторил извинение. Дали това е метафора, кой може да се разпознае, дали визирам конкретни хора, или визирам продукта, който произвежда някой. Но трябва да е ясно – аз и адвокатът ми трябва да доказваме, че не съм уронил престижа на съдебната власт. А това трябва да го докаже по принцип другата страна – че сме уронили престижа. Ситуацията е дума срещу дума. В рамките на един процес, в който страна са и вносителите, трябва да се приеме едно от двете мнения, без каквато и да е обективна конкретика. По същата логика и аз мога да възприема, че вносителите са уронили престижа на съдебната власт, като са внесли изначално искане за отстраняването на главния прокурор. Един от тях каза, че го е внесъл, без да го е чел", аргументира се той.

"Трябва да има обективни данни – уронил ли съм престижа, обективно, с тези изрази? И каква е връзката с реални данни за уронване на престижа? Единственият вариант е социологическа експертиза. Няма друга обективна форма, при която това да се установи. Всичко друго е субективно усещане на членовете на ВСС", допълни главният прокурор.

Гешев имаше още едно искане. Специалист етимолог да каже дали „измитането“ на „политически боклук“ е обида, дали е метафора или нещо друго. „Вървим в една такава процедура, която освен че е неясна, се отклонява от основите на правото“, заяви той.

„Чрез социологията не може да се даде отговор на въпроса дали е накърнен престижът на съдебната власт. Този извод трябва да се направи само от Пленума на ВСС. Социологията тук е безполезна“, заяви Боян Новански, като направи и лексикален анализ на думите на Гешев.

ВСС разглеждаше публикациите от Twitter профила на Гешев, в които се съдържат думите "политически боклук". Прокурор Калина Чапкънова заяви, че дори той да не ги е написал сам, ги е съгласувал с екипа си. Според нея двете експертизи, които иска главният прокурор, са излишни.

Бързо или бавно ще е падането на Гешев?

Бързо или бавно ще е падането на Иван Гешев от поста главен прокурор зависи от това дали ВСС ще успее да гласува освобождаването му сле...

„След като се опитат да те убият, а това е безспорно, след като започне политическа атака, вероятно от политическа партия ГЕРБ, след среща с г-н Йордан Стоев, който ми призна, че искането на ВСС е неоснователно, след като получавам заплашително писмо, е ясно, че няма как да съм спокоен. И след като са заплашили мен и семейството ми. Ако някой не е спокоен, след като са се опитали да го убият, да си направи експеримент. Няма как да няма емоция. Надявам се, че това не е графикът и таймингът на Делян Пеевски и Бойко Борисов“, заяви в отговор Иван Гешев.

И допълни, че не се е случило „нещо драстично“ с психиката му, но който не чувства неспокойствие след подобни събития, според него е нечовек.

Съдия Атанаска Дишева заяви, че ако се допусне вещо лице, което да установи дали е накърнен престижът на съдебната власт от страна на Гешев, то тогава трябва да прехвърлят всичките си правомощия на съответния експерт. Според нея има неотносимост на искането на главния прокурор към правната част на спора. Съдия Цветинка Пашкунова подкрепи Дишева относно социологическата експертиза и експертизата на етимолог или лингвист.

Вероника Имова обяви подкрепа за двете експертизи. „Ние сме изправени пред необходимостта от специални знания, защото сме решаващ орган. Не можем да бъдем решаващ орган, когато не сме експерти по социология. Защитата иска от нас нещо конкретно – да се изследва реакцията на обществото във връзка с изказаните твърдения на главния прокурор“, заяви тя.

В крайна сметка доказателствените искания за социологическа експертиза за доверието в съдебната власт и за становище на етимолог или лингвист не бяха приети от ВСС. Адвокатът на Гешев все пак представи социологическо проучване от уикенда, цитирайки БНТ и в. "Труд". Правосъдният министър Атанас Славов каза, че те не са съотносими, предвид факта, че не е изпълнено условието за представителност. Все пак бяха допуснати от ВСС.

Зам.-главният прокурор Даниела Машева: Гешев бе сложил маска

Машева също бе изслушана по повод "емоционалното състояние" на Гешев на 15 май, за да се установи дали е бил повлиян от страх и притеснение, че да изрече думите "политически боклук".

Гешев иска депутатите да го изслушат за корупция по високите етажи на властта

Главният прокурор Иван Гешев иска да бъде изслушан на закрито заседание в Народното събрание във връзка с досъдебни производства за кор...

"На 14 май вечерта получихме съобщение в общ чат, че на 15 май трябва да се явим на оперативка в 9 ч. Явихме се, изчаквайки пред кабинета на главния прокурор. Присъствахме аз, Красимира Филипова, Ваня Стефанова, Сийка Милева, Борислав Сарафов. Г-жа Стефанова от ВКП беше доста изненадана и притеснена, когато пристигна. Каза, че е получила обаждане от началника на кабинета, която ѝ е казала да се яви на оперативката, за да си вземе довиждане или сбогом с главния прокурор. Главният прокурор беше с изражение на лицето, което беше доста нетипично, необичайно, друг път не съм го виждала така. Вероятно се касаеше за едно преживявано от него голямо притеснение, разочарование, обида“, каза тя.

„Той се здрависа с всеки от нас. Но всъщност винаги той се държи много по-ведро, по-лъчезарно. Този ден просто може би беше сложил една маска, която прикриваше едно доста притеснено емоционално състояние. Зададе ми въпроса как се чувстваме, аз се притесних и не дадох отговор. Г-н Сарафов отговори, че се чувства добре. Тогава главният прокурор каза да седнем от неговата страна, а г-н Сарафов – срещу него. Г-н Гешев каза на началника на кабинета да внесе телефон. Внесе се един апарат, тогава г-н Гешев каза, че предната вечер е получил едно заплашително писмо, пристигайки на аерогарата. Пусна запис.

Започна един разговор, след което в един момент г-н Сарафов видимо промени изражението си. В този момент влезе в кабинета един от заместниците – Десислава Пиронева. Влизайки в кабинета, г-н Гешев я погледна, тя тръгна да сяда на столовете до Сарафов, но тогава г-н Гешев каза, че трябва да седне възможно най-далеч от него.

След минути г-н Сарафов стана ядосано, каза, че е недопустимо да бъдат записвани колеги, размина се с още един заместник на главния прокурор – г-жа Пламена Цветанова, и напусна кабинета. Изслушахме записа до края. И г-н Гешев каза, че ако има някой, който да мисли като г-н Сарафов, да си тръгне“, завърши разказа си Машева.

Гешев попита заместника си дали помни кога е казал, че ще си подаде оставката. „Когато тръгнахме да излизаме от кабинета, аз бях една от последните. Тогава г-н Гешев взе един лист и каза, че това е оставката, която „след малко няма да подам, ще я скъсам““, добави тя.

Заместникът на обвинител номер едно допълни, че в поведението на Гешев не е имало промяна от 9 ч. и през цялата пресконференция, а промяна е настъпила чак след края на пресконференцията. „Г-н Гешев, като изразяване на емоция, се върна в обичайното си емоционално състояние, това стана половин-един час след пресконференцията“, допълни тя.

Гешев вярва, че ВСС няма да влезе в графика на Пеевски и Борисов

Вярвам, че ВСС няма да влезе в политическия график на Делян Пеевски и Бойко Борисов. Това заяви главният прокурор Иван Гешев преди засе...

Машева отрече Гешев да е споменавал по време на оперативката, че разполага с над 150 записа на разговори с политици и магистрати. ОЩЕ: Гешев отрече да е записвал 150 разговора с политици и магистрати, включително с Йордан Стоев

Относно заплашителното писмо Гешев каза, че му е било дадено от шофьора на прокуратурата. Отворил го е, видял го е, скъсал го е на две и "доста вбесен" се е прибрал, по думите му. "Дали е проверявано, дали не е - може да се разпитат служителите на НСО, това са обекти, които може да изследвате съвсем спокойно. Нямам категоричност кой може да е авторът на това писмо. Предполагам, че то много добре се вписва в цялата схема с неоснователното искане (за освобождаване - бел. ред.). То е трябвало да затвърди, че на дата 15-и аз ще си подам оставката. Сигурен съм, че г-н Стоев ви е уверил всички. Съдържанието е ясно - не е приятно да ти казват, че ще ти натиснат копчето "Enter", не е хубаво да споменават семейството ти. Възприемам го като заплаха", каза Иван Гешев.

"Не е хубаво Банкята, или Бойко Борисов, да е натиснал копчето на тези шест човека и те да искат освобождаването ти. Всичко почва от 1 май и всичко се развива много подредено, логично и целенасоченост. Това е видно за българското общество, независимо как ще приключи тази процедура. Надявам се да приключи с чест за българската съдебна власт, но при всички случаи ще остане в историята", допълни той.

ОЩЕ: Заместник на Гешев: Той бе с необичайно изражение, с маска прикриваше притеснението си

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Сериозен ръст на пътуванията на българите в чужбина през март

Проверяваме онлайн къде гласуваме на 9 юни

Магистрати, полицаи, адвокати: Преди 2 години ГДБОП е дала в прокуратурата имена от групата на Нотариуса

Вход свободен в Националния военноисторически музей по случай 6 май

Промените в Закона за хазарта: Защо сега и кой всъщност печели?

Обучителният център на BILLA в София отваря врати за посетители

Съдилищата не искат да гледат дела срещу кадруването в държавните фирми

Укрепват подпорната стената, която рухна на АМ "Струма" (СНИМКИ)

Теглят номерата на машините за удостоверяване на вота 2 в 1

Прогноза за времето - 29 април 2024 г. (понеделник)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com