Екозащитници на протест срещу решение на Фандъкова за нов стадион

22159
Екозащитници на протест срещу решение на Фандъкова за нов стадион
Снимка: Getty Images / Guliver

Сдружение Коалиция за устойчиво развитие днес ще изпрати писмо до столичния кмет Йорданка Фандъкова срещу нейното разрешение на територията на резиденция Бояна да бъде изсечена гора и на нейно място да започне строителство на стадион, предаде БГНЕС.

"Рано сутринта бяхме на мястото, където вчера се изсякоха много дървета, днес сечта е прекратена" , съобщи Светла Ваташка от гражданския комитет. Протестните ни действия пред общината ще продължат. Днес ще бъде решена конкретната форма за противодействие на кметското решение.

Рано сутринта в 8 часа малка група хора – собственици на земята и представители на сдружението излязоха в района, където е сечта. Според тях преди предстоящия конгрес, Борислав Михайлов и БФС започват сеч на дървета в резиденция Бояна за строеж на нов стадион, с току-що получено разрешение от Столична община, което е определено от тях за неправомерно. Местните власти игнорират местните общности при вземането на решение за характера на градската среда, в която самите хора живеят, заявяват инициаторите на протеста. Проектът за стадион е предвижда той да бъде изграден в близост до защитена природна забележителност – Боянски водопад и защитена световна културна забележителност – Боянската църква.

Припомняме, че преди време от Коалиция за устойчиво развитие разпространиха документ, в който се посочва: "С невалидни, нищожни и незаконно издадени документи Българският футболен съюз започва да строи, като изсича без екоразрешение зеленината в резиденция Бояна. Парадокс е, че администрацията отказва на притежателите на частни имоти да ползват имотите си за строеж, под предлог, "че в Плана на София тези терени са предвидени за озеленяване", а ги предоставя на Боби Михайлов и Български футболен съюз за строеж на крупно спортно съоръжение в отреден за озеленяване парцел в ОУП на гр. София, приет със закон."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com