Холандия ни полива със студен душ, но Бойко не се трогва

9929
Холандия ни полива със студен душ, но Бойко не се трогва
Темата Шенген за мен е приключила, отсече премиерът

Холандия днес ни поля с поредния студен душ, но това не успя да трогне премиерът Бойко Борисов.

Хага отново поряза надеждите на България и Румъния да влязат в Шенгенското пространство за свободно придвижване без паспорти, заявявайки, че условията за това не са на лице.

"Ние мислим, че България и Румъния още не са свършили това, което трябва. Те постигнаха успехи, но не достатъчни, за да отговорят на шенгенските критерии, такива, каквито ние ги виждаме", заяви холандският премиер Марк Рюте, който участва в среща на европейски ръководители на либерални партии преди началото на срещата на върха на ЕС.

От същата тази трибуна министър-председателят на България отсече, че темата Шенген за него е приключила.

Холандия: Нищо лично, изпълнете си критериите

Холандският премиер Марк Рюте опита да покаже, че няма нищо лично в позицията на страната му към България. "Трябва ясно да кажа, че не...

"България е изпълнила всички критерии, по правилата, определени от самия ЕС", заяви пред български журналисти в Брюксел Борисов.

Тази вичер премиерът ще участва в заседанието на Европейския съвет, в чийто дневен ред разширяването на Шенген отново присъства.

"Между българския и холандския народ винаги е имало симпатии и ще продължи да има, смятам, че този проблем ще бъде решен", добави той.

Премиерът добави, че в случая изключително много разчита на председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой, за когото с две ръце ще гласува днес (за преизбиране на поста), както и на премиера на Дания (председателстваща ЕС) Хеле Торнинг-Шмит.

Борисов в Брюксел, министрите си смятат бонусите!

Министър-председателят Бойко Борисов ще вземе участие в заседанието на Европейския съвет, което ще се проведе в Брюксел днес и утре, до...

"Надявам се, че по дипломатичен начин ще решим този проблем", заяви Борисов.

По повод въпроса с предоставянето на Сърбия на статут на страна кандидат за ЕС Бойко Борисов посочи, че България винаги е подкрепяла Сърбия, тъй като тя е наш съсед. Винаги сме казвали, че между нас, Хърватия, Словения и Европа не е хубаво да има такава празнота, каквато има в момента заради това, че Сърбия е извън ЕС, уточни премиерът.

В коментар по останалите теми на предстоящия Европейски съвет той заяви, че България отново ще внесе декларация, в която настоява данъците да останат национален приоритет.

"Нямам мандат от Народното събрание да подпиша различно от това, иначе подкрепяме идеите за общи проверки и борбата с измамите", отбеляза той.

Борисов: До две седмици ще има резултат за лекарствата

Министър-председателят Бойко Борисов участва на срещата в Министерството на здравеопазването, където заедно с министър Стефан Константи...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com