BILLA и децата на България: Много истории, едно списание

2822
BILLA и децата на България: Много истории, едно списание
Снимка: BILLA

Деца в неравностойно положение са дали вълнуващи отговори на онези въпроси, които детското съзнание решава винаги с трогателна невинност. Попитана "Ако можеш да направиш нещо добро, какво би било то", 12-годишната Мария, която сама е в трудна ситуация и се нуждае от подкрепа, без никакво колебание е отговорила така: "Да помагам на възрастните хора". 7-годишният Илиян е заявил още по-категорично: "Ще спасявам хората от злото". А за 10-годишната Милена най-големият супергерой е Херкулес, но освен него още един, невъзпят от гръцката митология, който е определила простичко така: "да си добър човек".

За тези деца, както и много други, от години се грижи фондация "Конкордия", оказваща грижи и безценна подкрепа на деца, младежи и семейства в нужда. Нестандартните отговори ще откриете в специалното издание на списанието "BILLA и приятели - за децата на България". Книжката е вече достъпна онлайн и в по-големите магазини на веригата. Изпълнена с вдъхновяващи истории и илюстрации. Те са свързани с разказите на лидери и бенефициенти на борещи за по-добър живот организации. Това са Фондация "Искам бебе", "Фондация "Конкордия", Сдружение "SOS Детски селища", Български Червен кръст и Съюз на слепите. Всички те от години получават подкрепата на BILLA, чиято социална отговорност "осиновява" десетки обществени каузи и помага значително за тяхната реализация. А ето за какво ще прочетете в списанието: 

Най-големият дар

"Усещането да получиш този дар - да видиш двете чертички на теста за бременност, а после да усетш, че не едно, а две сърчица туптят в теб, не може да се сравни с нищо друго на този свят. Раждането на моите две съвършени принцеси беше при д-р Персенски и ще съм му благодарна завинаги за грижите и топлото отношение", разказва Гергана Крушовенска в благотворителното списание. Тя е имала репродуктивни проблеми, но благодарение на съвместната работа на BILLA и Фондация "Искам бебе" получава възможност да премине през необходимите процедури - и ражда близнаци.

Нейната щастлива история не е единствена: повече от 30 здрави бебета са се родили по програмата "За повече деца в България". А за това какви са детайлите при инвитро процедурите и стъпките за одобрение обстойно говори в списанието Радина Велчева, основател на фондация „Искам бебе“ - от нея ще научите полезна информация за все повече двойки, за които подобна помощ понякога е единствената алтернатива. 

SOS приказка

Какви са историите на децата, които получават подкрепата от SOS селища; и колко любов, надежда и малко късмет, са необходими, за да стабилизират живота си и стигнат до щастлива развръзка? Валерия Георгиева, национален изпълнителен директор на “SOS Детски селища България”, разказва в списанието за спасените съдби, както и за това как може да подкрепим всяка SOS приказка. Организацията наскоро имаше 30-годишен юбилей - един зрял период, съвсем достатъчен, за да се проследи какво се е случило с вече порасналите деца.

В списанието ще научите повече и за летните академии, които SOS детски селища организира заедно с BILLA - събития, предизвикващи огромно вълнение и радост. "Аз самата съм възхитена от ефекта на тази инициатива, от прекрасната организация на маршрутите и образователните елементи в програмата. Събитията се посещават от семейства, с които нашите консултативни центрове работят по програмите за подкрепа. Ползите от академиите са много, те осигуряват пълноценно прекарване на свободното време, културно-образователна програма и създават прекрасни летни спомени за участниците", споделя Георгиева. 

А в благотворителната книжка, изработена от BILLA, децата присъстват по най-естествения за тях начин: с изкуство. Техните талантливи рисунки са изпъстрили страниците на списанието - не пропускайте да ги разгледате.  

Благотворителното списание е изрисувано от деца от SOS детски селища

 

Дарителството - вкоренено в народопсихологията ни

Съвместната дейност на Българския Червен кръст с BILLA, които си дават среща за една обща кауза с инициативата „Купи и дари“, е постигнала резултати, които са повече от впечатляващи. А когато става дума за кауза, свързана с хранителни продукти, най-безспорния маркер за успех са цифрите.

"Само през 2023 г. бяха събрани и раздадени над 18 тона храни. С тях бяха подпомогнати 2 200 уязвими български граждани и близо 80 социални институции с общ капацитет 3 800 души", споделя акад. Христо Григоров, председател на Българския Червен кръст. "Дарителството е акт на човешка солидарност, хуманизъм и благородство. То е дълбоко вкоренено в народопсихологията ни. Кампанията „Купи и дари“ е добър пример за успешно сътрудничество между корпоративния и неправителствения сектор и може да послужи за модел и за други подобни инициативи", казва още Григоров. 

Акад. Христо Григоров от Българския Червен кръст отчита изключителен успех от съвместната кампания с BILLA "Купи и дари"

 

Висок е и успехът, който е постигнат по отношение на хората със зрителни проблеми. С общите усилия на BILLA и Съюза на слепите на касите на магазините да се разпространяват 70 000 обучителни книги "Когато сте с хора без зрение". А BILLA е и първата верига у нас, която въвежда политика за асистирано пазаруване, като обучава своите служители (над 3000 вече са преминали обученията) как да общуват с хората с нарушено зрение.

"Това са хиляди човешки съдби, които са били докоснати от силата на една протегната ръка в точния момент.

...Всяка една човешка история е уникална, ярка и вдъхновяваща по своему", обобщава Вигинтас Шапокас, изпълнителен директор на BILLA България.

Вигинтас Шапокас, изпълнителен директор на BILLA България

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com