Над 100 000 искат отзоваване на политици

8759
Над 100 000 искат отзоваване на политици

Повече от 100 хиляди граждани вече подкрепиха подписката на Движение "Модерна България" за въвеждане на отзоваване на политици и право на жалба пред КС, съобщават от движението, предаде БГНЕС.

На 24 юни 2012 г., когато се създаде гражданското непартийно Движение "Модерна България" и прие своя програмен документ – Гражданският манифест за смяна на системата. В него е формулирана каузата на Движението за смяна на олигархичния, централизиран модел на управление с граждански контрол върху политици и закони. Предложени са 20 конкретни реформаторски мерки в тази посока. Сред тях са и въвеждането на механизъм за отзоваване на депутати, общински съветници и кметове и на право на гражданите да сезират Конституционния съд (КС).

На 16 декември 2012 г. на заседание на представители на повече от 70 граждански структури и инициативни комитети, участващи в Движение "Модерна България" в София, се взе решение за организиране на национална подписка за референдум с два въпроса: въвеждане на отзоваване на политици и право на жалба пред КС. На 11 февруари 2013 г. Движение "Модерна България" регистрира, съгласно закона, широк и надпартиен по характер Инициативен комитет, в който освен представители на Движението участват и много университетски преподаватели, първият демократично избран президент д-р Желю Желев, човекът-парламент Гиньо Ганев, проф. Огнян Герджиков, представители на различни етнически и верски общности. На 25 март 2013 г. подписката вече е в ход в 20 областни центъра и редица по-малки общини и е събрала подкрепата на повече от 100 хиляди граждани.

Движение "Модерна България" се обръща към всички политически партии, които заявиха в последните седмици, че подкрепят подписката – преминете от думи към дела, съберете подписи от вашите симпатизанти, за да докажете, че не ползвате темата за отзоваването само за предизборна демагогия.

Движение "Модерна България" се обръща и към нароилите се партии и движения от групи протестиращи, които смело преписват нашият програмен документ - Гражданския манифест за смяна на системата, и твърдят, че искат механизъм за отзоваване на политици и за индивидуална жалба пред КС. Ако наистина вярвате в тези идеи, включете се в подписката и събирайте подписи. Останалото са празни приказки и предизборна демагогия. Съберете подписи от ваши съмишленици, за да покажете, че искате реална промяна, а не просто пет минути медийна слава, която скоро ще бъде забравена. Подписката за национален референдум е реално и конкретно гражданско действие, което ще предизвика конкретна промяна – ще задължи парламента да насрочи референдум. Само по този начин, а не с голи искания и декларации може да се постигне голямата цел – гражданите да имат реални възможности за контрол върху политиците и законите, заявяват от Движение "Модерна България".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com