Няма опасност от наводнения в следващите три дни

6384
Няма опасност от наводнения в следващите три дни
Възможно е обаче да се повишат нивата на реките Струма и Места

През следващите три дни опасност от наводнения няма, твърдят метеоролозите и хидролозите от БАН.

Възможно е обаче да се повишат нивата на реките Струма и Места.

Остава бедственото положение в общините Сливница и Бойница

Остава тежка обстановката в Хасковска и Видинска област, съобщиха от пресцентъра на МВР. Продължава обявеното бедствено положение в общ...

Вниманието сега е насочено към язовирите, но дори и в центъра на София не е безопасно - огромни преспи сняг все още чакат да бъдат извозени. От Оперативния щаб на пожарната коментират, че по поречието на Дунав и Марица имат най-рискови участъци при евентуално наводнение. Под особено наблюдение са язовирите „Гостилница" край Монтана и „Росина" в област Търговище.

Комисия на „Язовири и каскади" направи спешен оглед на един от двата най-застрашени язовира у нас в района на Монтана - Гостилница. Язовирът е скован от 20 сантиметров лед и водолази могат да дойдат чак напролет. Затова от утре, освен основно почистване и разширение на преливника, започва и частично източване на водата.

Язовирът е преливал и друг път, но най-близкото село по пътя на евентуалната приливна вълна е чак на 20 километра. Под вода обаче може да остане и международният път Е-79, който свързва Монтана с Видин.

Опасността е за транспортното съоръжение, а не за населението, уверява зам.-кметът на Монтана Румен Ангелов, За това, че язовирът е сред най-проблемните, от община Монтана разбрали с учудване преди два дни от медиите.

Синоптиците успокояват, че температурите все още не са достатъчно високи, за да започне рязко топене на снеговете. А снегът се топи, но плавно.

По водоемите и реките в София има около 40 критични точки

Заради опасността от повишаване на нивата на язовирите в столицата експерти направиха проверка на съоръженията. Започнало е контролиран...

Нивата на реките в момента са около средните за сезона, информира bTV.

Според хидролозите евентуално покачване на Струма и Места би могло да има в най южните райони, в момента там нивата са ниски до средни, и няма опасност от разливи.

В София общината продължава да чисти запушените шахти, но снегът е толкова много, че наводненията по малките улици като тази в Люлин, вече започнаха.

Остава бедственото положение в общините Сливница и Бойница.

В Хасковско и Видинско мярката е отменена, но обстановката остава тежка.

Наводненията започват

Съществува нова реална опасност от наводнения заради затоплянето и очакваното активно снеготопене, алармират експерти. Очакванията са в...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com