Новини или Novini - картината на печата за 4 октомври

2023
Новини или Novini - картината на печата за 4 октомври
Снимка: iStock/Guliver

Взехте ли вече кафето си в ръка? Е, повечето от вас сигурно не, защото още придремват малко преди да станат за новия работен ден, но скоро ще стигнете и до кафето. А с него, разбира се, по традиция ще ви предложим малко печат – ще е български, но не е толкова лошо. Ако не друго, може да се посмеете, макар и тук-там горчиво.

Вестник "Сега"

Основен акцент са готвените промени в Закона за личните данни – заради влизането в сила на регламента на ЕС, по-известен като GDPR. Предстои промените да бъдат гледани на второ четене в парламента, а най-скандалната поправка – Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) да налага глоби до 4% от годишния оборот на съгрешила фирма, т.е. глоба до 20 млн. евро. А налагането на такава глоба означава приходът да иде директно в КЗЛД. Още по-страшно изглежда текстът, според който при писане на журналистически материал трябва да се вземат предвид 10 фактора, сред които какво влияние ще окаже разкриването на "лични данни" върху "доброто име" на някого. Запазва се тайната на журналистическия източник, но въпреки това може да бъде наложена санкция за публикувана информация на база източник без име, посочва адвокат Александър Кашъмов. Освен това достъп до информация в публичен регистър, съдържаща ЕГН, ще може да има само ако това е предвидено в закон.

Друг акцент на колегите е откровение на бившия вътрешен министър Валентин Радев, за който д-р Тони Филипов (журналистът Стойко Тонев) често казваше, че е доста къпан милиционер. Радев споделил пред Канал 3, че премиерът Бойко Борисов му се обадил заради телевизионен репортаж относно обществена поръчка за развитието на МВР. Ставаше въпрос за поръчката, с която се търсеха научни становища в подкрепа на тезата, че МВР може да се реформира само отвън. Радев твърди, че отказал да спре поръчката, но сега неговият наследник Младен Маринов вече я е спрял – без да посочва мотиви.

Вестник "24 часа"

Новината от страниците на вестника е, че синът на Миню Стайков – Стайко, може би се крие в Гърция. Неговата снимка вече е качена на сайта на Интерпол – като официално издирван от международната полицейска институция.

Друга сериозна новина е тази, че турската компания "Аджибадем", която държи "Токуда" и "Сити Клиник", се готви да се изтегли от България, защото инвестиционният фонд IHH, чиято собственост е турската компания, прави преструктуриране на активи - заради стремглавото движение надолу на турската лира.

Вестник "Труд"

Основната тема за вестника са цените на имотите в София. За година най-много са поскъпнали имотите в "Дружба" – 12,59%, т.е. 805 евро на квадратен метър. В "Овча купел" пък поскъпването е 11,52% или 842 евро на квадратен метър, а в "Люлин" – 11,31% или 679 евро на квадратен метър. Най-скъпите имоти са в "Иван Вазов" – 1459 евро на квадратен метър, а в центъра са по 1382 евро на квадратен метър. В "Обеля" и "Сердика" е най-евтино – по 653 евро на квадратен метър.

Вестник "Монитор"

Водещ акцент е новината, че Агенция „Митници” почва проверки на производителите на алкохол. Причината – в данъчен склад в Поморие били намерени 9 крана върху дестилационни машини, за които митничарите не били дали одобрение. Някои от крановете са с голям дебит - с експеримент митническите служители са доказали, че 5-литров съд се запълва за 45 секунди. А в Славянци бил хванат измервател, който не мери количеството на преминаващия през него продукт.

На челно място отново е и делото "КТБ" и как "в най-скоро време" по него Антикорупционната комисия щяла да върне 125 млн. евро. Имущество на тази стойност било с обезпечителни мерки. Другият акцент е, че на две инстанции било казано, че запорираното от комисията имущество на Иво Прокопиев може да е с незаконен произход, само че всъщност предстои дело, с което да бъде решено дали е така.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Кой става ротационен председател на СЕМ за 6 месеца

Кой има имен ден днес, 28 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 28 април (неделя)

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Каракачанов: Държавата трябва да се погрижи за земеделските стопани и да изгради ефективна защита от градушките

Коментар №3 на седмицата: А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Коментар №2 на седмицата: След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Коментар №1 на седмицата: Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

Атлантическият съвет на България разкритикува освобождаването на Вяра Тодева

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Кой става ротационен председател на СЕМ за 6 месеца
Кой става ротационен председател на СЕМ за 6 месеца

Габриела Наплатанова встъпва в длъжност от днес като временно изпълняващ длъжността председател на Съвета за електронни медии (СЕМ), предава...