Новините: Най-важното за деня, 10 август

2488
Новините: Най-важното за деня, 10 август
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 10 август.

"БУЛГАРГАЗ" ОБЯВИ ТЪРГ ЗА ДОСТАВКА НА ВТЕЧНЕН ГАЗ

"Булгаргаз“ ЕАД организира провеждането на търг за покупка на количества втечнен природен газ. Това става ясно от сайта на държавния газов доставчик.

КИРИЛ ПЕТКОВ: "ГАЗПРОМ" ПРАВИ КАКВОТО СИ ИСКА, НЯМА СИГУРНОСТ ЩЕ ИМА ЛИ ГАЗ ОТ РУСНАЦИТЕ

"Не цената, а сигурността на доставките на газ и петрол е основното, към което трябва да се стремят българските власти. "Газпром" се е доказал като несигурен доставчик. Дори и да пусне газа през септември, какво ни гарантира, че ще имаме газ през октомври или ноември в началото на отоплителния сезон? Дори и да приемем схемата за плащане в рубли и да правим като Германия, то и на Германия "Газпром" намали критично газа. Това заяви бившият премиер Кирил Петков по повод газовата криза в страната.

ПОД ПРЕТЕКСТ "ДА СПАСИМ БЪЛГАРИЯ" НЯМА ДА СЪДИМ "ГАЗПРОМ" - ТАКА МИСЛИ ЕКСЕНЕРГИЙНИЯТ МИНИСТЪР

Когато основният ти доставчик реши едностранно да ти спре доставките на газ, какво правиш? "Булгаргаз” изпрати предложение на "Газпром" как да функционира и да бъде изпълнен настоящият договор за газови доставки от Русия. "С това предложение не се поставя под риск компанията и националния интерес, като се запазва и силната позиция на България при потенциален арбитраж". Това пише в своя публикация в личния си профил във Фейсбук ексенергийният министър Александър Николов. И добавя, че по съвет на текущия екип на енергийното министерство не е закупен слот в Гърция за разтоварване на първия от седемте танкера с втечнен газ (за октомври, 2022 година), макар той да е бил резервиран от предишното управление.

АЛЕКСИЕВ: ОТКРИХМЕ САМО НЕПРИКЛЮЧИЛИ СТРОИТЕЛНИ ДЕЙНОСТИ, НО НЕ И ГАЗ ОТ ГЪРЦИЯ

"Знаете, че това е абсолютен приоритет и за служебното правителство, и за кризисния щаб. Полагаме денонощни усилия, цялата държава е мобилизирана, за да завърши този проект с газовата връзка с Гърция".

МИНИСТЪР ШИШКОВ: ПРЕДЛОЖИХМЕ ПО-БЪРЗО ВЪВЕЖДАНЕ В ЕКСПЛОАТАЦИЯ НА ИНТЕРКОНЕКТОРА С ГЪРЦИЯ

Строителят на интерконектора с Гърция е най-привилегированият строител го разбра след три дни, когато го поканихме на работна и предложихме решения, за да може да се ускори въвеждането в експоатация.

МИНИСТЪР СТОЯНОВ: ДКК И КЗП ЯВНО ИМАТ ПОЛИТИЧЕСКИ ПРИНЦИПАЛ, САБОТИРАТ ВСИЧКИ ПРОЦЕСИ

Трети ден продължават престрелките между новият служебен министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов и ръководствата на Държавната консолидационна компания (ДКК) и Комисията за защита на потребителите (КЗП).

ТРИФОНОВ ОТНОВО НЕ ПОДАДЕ ДЕКЛАРАЦИЯ ЗА ИМУЩЕСТВО, ПЕЕВСКИ НАЕЛ ИМОТИ ЗА 2 МЛН. ЛВ.

Антикорупционната комисия КПКОНПИ публикува поредна серия имуществени декларации на заемалите висши постове до излизането им от властта през юли 2022 г. В сайта на комисията са публикувани годишните декларации на задължените по закон лица, които отразяват какво е придобито през 2021 г.

СОЦИАЛНИЯТ МИНИСТЪР: ПРЕДЛАГАМЕ 770 ЛЕВА МИНИМАЛНА ЗАПЛАТА ОТ 2023 Г.

Служебният министър на труда и социалната политика и вицепремиер Лазар Лазаров ще предложи минималната заплата да се вдигне от 710 на 770 лв. от следващата година. Това обяви той по време на представянето на екипа си и приоритетите в работата му. Сумата се постига по нова формула за определянето на минималната работна заплата - тя да е 50% от средната работна заплата за предходната година. По този начин ще спре административното ѝ определяне от държавата, а механизмът ще следва бъдещата евродиректива за справедливи доходи.

САМО ЕДНА СТРАНА В ЕС ИМА ПОВЕЧЕ ПРОБЛЕМИ ОТ БЪЛГАРИЯ С ПЛАЩАНЕТО НА БИТОВИ СМЕТКИ

27% от българите изпитват финансови проблеми с редовното плащане на битови сметки и са сред най-големите песимисти в Европа относно задаваща се енергийна криза. 21% от хората, които лесно са си плащали сметките през март, все пак са очаквали трудности в следващите месеци.

ТЕРОРИЗЪМ В ДОНЕЦК - КОЙ ИЗСТРЕЛЯ ПРОЧУТИ СЪВЕТСКИ МИНИ В ЖИЛИЩЕН КВАРТАЛ? (ВИДЕО)

 

Според местни медии и социални мрежи, през нощта на 27 юли хиляди съветски мини PFM-1 са ударили контролирания от Русия град Донецк. В едно от публикувани в Twitter видеа автомобили се движат по улица, превърнала се в минно поле, а под гумите им експлодират мини. В друга ужасени пешеходци си проправят път с тревога по тротоара. Основният въпрос е кой е отговорен за тази атака, въпреки че за местните жители по-належащ проблем е разминирането, пише в свой материал Forbes.

ДОРИ В РУСИЯ НЕ ВЯРВАТ ОСОБЕНО, ЧЕ ВЗРИВОВЕТЕ НА ВОЕННОТО ЛЕТИЩЕ В КРИМ СА ЗАЩОТО НЯКОЙ Е ПУШИЛ

 

Саботаж или далекобойни ракетни удари – причината за вчерашните експлозии на военното летище "Сари" в Крим все още остават неясни. Само че изглежда официалната руска версия за небрежност при боравене с авиационни експлозиви не се приема безусловно дори в Русия.

ВАЦЛАВ КЛАУС: ПРОПАГАНДАТА, НЕЗАВИСИМО ДАЛИ РУСКА ИЛИ УКРАИНСКА, Е ПЪТЯТ КЪМ РОБСТВОТО

 

Преди няколко дни добър приятел, университетски преподавател, ме попита дали съм забелязал, че темата за Украйна е изчезнала от медиите. Той ми писа за това с очевидни нюанси, намеквайки, че тази тема вече не представлява интерес за никого и следователно огромният информационен и политически натиск върху нас - онези, които се осмеляват да задават някои въпроси по тази тема, отслабва и обществената дискусия за това отново ще стане свободен обмен на мнения, който не е диктуват отнякъде. Това пише в свой анализ Вацлав Клаус.*

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Агенция „Митници София” с нов шеф

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com