Министър Стоянов: ДКК и КЗП явно имат политически принципал, саботират всички процеси

5545
Министър Стоянов: ДКК и КЗП явно имат политически принципал, саботират всички процеси
Снимка: БГНЕС

Трети ден продължават престрелките между новият служебен министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов и ръководствата на Държавната консолидационна компания (ДКК) и Комисията за защита на потребителите (КЗП).

След като в два отделни брифинга двете институции обявиха, че върху тях е упражняван натист от страна на министъра, днес той изпрати позиция, с която им припомня, че те "имат институционален, а не политически принципал" и директно обвини ДКК, че не е изплатила дивидент към държавния бюджет в размер на над 12 милиона лева, показала първоначалната информация от анализа на реалното състояние на институцията.

"Съгласно закона, до 30 юни, публичните предприятия, каквото безспорно е ДКК ЕАД, представят на органа, упражняващ правата на държавата, одитираните и приети годишни финансови отчети, съответно индивидуални и консолидирани. „ДКК“ ЕАД не са представили пред министъра на икономиката и индустрията, в качеството му на орган упражняващ правата на държавата, нито индивидуален, нито консолидиран отчет. С това е допуснато да се забавят и постъпленията към държавния бюджет, които са изключително важни в година на толкова кризи", пишат в позицията си от икономическото ведомство.

ОЩЕ: Ръководството на КЗП се оплака от натиск от страна на служебния икономически министър

По повод днешната пресконференция на ръководството на ДКК, от Министерството на икономиката и индустрията заявяват още, че са силно притеснено от начина, по който изпълнителният директор саботира всички процеси: 

"В петък 5 август, на проведена среща между министър Никола Стоянов и Смиляна Нитова, изпълнителен директор на Държавната консолидационна компания (ДКК) е поискано нейно пълномощно за вписване на нови членове в управителния орган на дружеството, тъй като в момента Управителния състав е под законовия минимум. Твърденията, че тя не е знаела за какво предоставя документът не отговаря на истината. Нещо повече, като изпълнителен директор на ДКК тя няма право да отказва вписване на нови членове на Съвета на директорите, предвид факта, че вече е взето такова решение, нито да оттегля вече дадено пълномощно в тази посока. Действията ѝ към този момент са еднолични и по същество саботират правото на принципала – в лицето на министъра на икономиката, да назначи избрани от него представители в Съвета на директорите", твърдят от министерството и стигат още по-далеч в обвиненията си, наричайки Смиляна Нитова (на снимката) участник в предстоящата предизборна кампания.

"Съгласно Правилата за работа на Съвета на директорите на ДКК, неговите членове не могат да участват в медийни изяви, които касаят дейността на дружеството, без изрично решение на Съвета на директорите. Подобно решение, до колкото е известно на Министерството на икономиката и индустрията, не е разглеждано и взимано. Въпреки това институцията счита за приоритетно обществото да бъде информирано за всички теми, без обаче да бъде уронван авторитета на държавни институции. Считаме, че точно това бе направено по казуса с „Кинтекс“ ЕАД", казват от икономическото министерство и съобщават още, че при тях е получен сигнал и е стартирана проверка на компетентните органи. В него се твърдяло, че умишлено е допусната финансова злоупотреба в дружеството.

ОЩЕ: Никола Стоянов готов "бомбата от Корнелия Нинова" да му гръмне в ръцете

"В тази връзка са изискани документи, които са предоставени за целите на проверката. Преди да бъде получена цялата информация е вредно да бъдат разгласявани публично данни, които или могат да спомогнат да се укрие престъпление или да се компрометира сегашното ръководство на дружеството, ако посочените в сигнала данни не отговарят на истината. Именно за това детайли около сигнала не са представяни пред медии, преди да се събере цялата информация. С днешните изказвания на изпълнителния директор на ДКК умишлено се уврежда имиджа на едно от дъщерните ѝ дружества, което е недопустимо", пише още в позицията и завършва с констатацията, че днешната пресконференция на ръководство на ДКК и вчерашната медийна проява на КЗП показвали как за някои от назначенията на предходния министър, всяка поискана информация за реалното състояние на поверената им организация, се възприема като пряко вмешателство в работата им. Министерството на икономиката и индустрията отново им припомня, че имат институционален, а не политически принципал.

Припомняме, че по-рано днес именно Смиляна Нитова заяви, че със своето поведение министър Никола Стоянов спира процесите и оказва политически натиск:

"Той дестабилизира Държавната консолидационна компания и дружествата, което не е в интерес на държавата", каза Нитова, а какви са причините, четете ТУК.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Удар по Асен Василев: ГЕРБ, ДПС и опозицията задължиха БЕХ да не разпределя дивидент

20 г. България в НАТО: Тагарев награди военни и цивилни (СНИМКИ)

"Правят глупост": Гроздан Караджов за спешните промени за служебните премиери (ВИДЕО)

Мария Габриел благодари на държавниците, тласнали България към НАТО

Депутатите приеха спешни промени за служебните премиери

Подуправителят на БНБ каза би ли приел да е служебен премиер

И бившият депутат от ДПС Петър Чобанов не иска да е служебен премиер

Омбудсманът: Не мога да съм служебен премиер, ще подам оставка

“В грешка сте”: Атанасов обясни, че няма да има двойни депутатски заплати (ВИДЕО)

Денков за 20 г. България в НАТО: Съюзната сила е най-мощното послание за агресорите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика