Новините: Най-важното за деня, 11 септември

3464
Новините: Най-важното за деня, 11 септември
Снимка: iStock/Guliver

Редакционният екип на Actualno.com ви представя най-важните новини за изминалия ден, 11 септември. 

ОКОЛО 6000 АВТОБУСА В СТРАНАТА НЕ СА ОБОРУДВАНИ С КОЛАНИ

От общо 17 хил. автобуса, които са преминали технически преглед през годината, под 6000 са произведени в периода преди 2006 г., когато не е имало изискване за монтиране на колани в автобусите. Това каза зам.-министърът по транспорта Ангел Попов, цитиран от пресслужбата на ведомството.

БОРИСОВ ЗА МИНИСТРИТЕ В ОСТАВКА: НА МЕН МИ Е НАЙ-МЪЧНО, ЧЕ ГИ СМЕНЯМ

Това заяви във Варна премиерът Бойко Борисов по повод оставките на тримата министри - Валентин Радев, Николай Нанков и Ивайло Московски - във връзка с трагичната катастрофа край Своге, при която загинаха 17 души.

СМЕТНАТА ПАЛАТА НА ЕС: СОФИЯ НЯМА ПРОЕКТИ ЗА НАМАЛЯВАНЕ НА ЗАМЪРСЯВАНЕТО НА ВЪЗДУХА

"София няма проекти за намаляване на замърсяването на въздуха от битово отопление, а то е значим източник на фини прахови частици", сочи доклад на Европейската сметна палата, представен днес.

В ЕС БЪЛГАРКИТЕ СА С НАЙ-МАЛКА ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТ НА ЖИВОТА

Британските здравни служби публикуваха статистика, според която продължителността на живота на жените в Обединеното кралство е едва 17-о място сред 28-те страни-членки на ЕС. От графиката обаче се вижда, че българките са на последното място в това проучване. Класацията е направена въз основа на данни от Евростат.

ЕКСПЕРТ: ПОСКЪПВАНЕТО НА ЖИВОТА В ОТДЕЛНИТЕ СЕКТОРИ Е ПРЕДВЕСТНИК НА КРИЗИ

"Поскъпването на живота в отделните сектори, както и увеличаващата се инфлация, са предвестници на кризи." Това смята икономистът Мика Зайкова. На 10 септември от КНСБ обявиха, че животът поскъпва със 7 лв. на човек заради новите цени на газ, ток и парно. Синдикатите изчисляват, че около 600 лв. на човек ще бъдат нужни, за да живее нормално, като срещу тях на практика стоят 491 лв. – средният доход за второто тримесечие на 2018 г.

КМЕТОВЕ СЕ ОБЕДИНИХА В ПОДКРЕПА НА НИКОЛАЙ НАНКОВ

Сдружението на общините се обяви в подкрепа на министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Кметовете на едни от най-големите български градове и общини застанаха в подкрепа на министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Градоначалниците смятат, че той има безспорни качества за бранша и оставката му не трябва да бъде гласувана. Според тях при смяна на министъра ще се стигне до забавяне на подготвени и одобрени проекти, тъй като много неща зависят от министъра.

СПЕЦСЪДЪТ ОСТАВИ В АРЕСТА ВЪЛЧО АРАБАДЖИЕВ

Апелативният специализиран наказателен съд реши да наложи най-тежката мярка "задържане под стража" на Вълчо Арабаджиев, Елена Караянева и Ромелия Кирилова. Те са обвинени за участие в организирана престъпна група за извършване на данъчни престъпления.

АНГЕЛКОВА ОТЧЕТЕ ЛЯТО 2018: ЗА МЕСЕЦ МАЙ СМЕ ВТОРИ В ЕС ПО РЪСТ НА НОЩУВКИ НА ЧУЖДЕНЦИ

За първите 7 месеца на 2018 г. у нас са пребивавали над 5,2 млн. чужди туристи, което е близо 7% ръст спрямо същия период на миналата година. Това заяви в Бургас министърът на туризма Николина Ангелкова.

ОРБАН СЕ ИЗКАРА МЪЧЕНИК, ДОКАТО УНГАРИЯ ВЪРВИ КЪМ ЖЕСТОКО НАКАЗАНИЕ ОТ ЕС

Дошло е време за важен избор – ще бъде ли позволено на едно правителство, което нарушава ценностите на Европейския съюз (ЕС), да управлява безнаказано страна-членка на Европейския съюз? С този въпрос евродепутатът Джудит Сарджентини постави начало на дебата в Европейския парламент (ЕП) относно бъдещето на Унгария като равноправен член на ЕС. Именно Сардженти е автор на доклад, според който Унгария на Виктор Орбан е държава, която не зачита общи европейски ценности и най-вече върховенство на правото.

ЕРДОГАН: АКО СВЕТЪТ МЪЛЧИ, ЩЕ ИМА ХУМАНИТАРНА КАТАСТРОФА В ИДЛИБ

Турският президент Таип Реджеп Ердоган предупреди, че военната офанзива на сирийската армия в района на Идлиб може да предизвика хуманитарна катастрофа. Това казва той в статия, публикувана във в. The Wall Street Journal със загрлавие "Светът трябва да спре Асад".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Кой има имен ден днес, 27 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com