Новините: Най-важното за деня, 21 септември

2570
Новините: Най-важното за деня, 21 септември
Снимка: Kremlin.ru

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 21 септември.

ПУТИН ОБЯВИ ЧАСТИЧНА ВОЕННА МОБИЛИЗАЦИЯ В РУСИЯ И ОТПРАВИ ЯДРЕНА ЗАПЛАХА (ВИДЕО)

Руският президент Владимир Путин обяви днес частична военна мобилизация в Русия, предаде ТАСС.

ИНСТИТУТЪТ ЗА ИЗУЧАВАНЕ НА ВОЙНАТА: ПУТИН ЩЕ ОБЯВИ И НЕОКУПИРАНИ ТЕРИТОРИИ ЗА ЧАСТ ОТ РУСИЯ

Назначените от Кремъл окупационни администрации в Луганска, Донецка, Херсонска и Запорожка област обявиха на 20 септември, че ще проведат "референдуми" за присъединяване към Русия, като гласуването ще се проведе от 23 до 27 септември. Очаква се Москва да използва фалшифицираните резултати от тези "референдуми", за да анексира незаконно всички окупирани от Русия части на Украйна. Вероятно Кремъл ще обяви и неокупираните територии на Донецка, Херсонска и Запорожка област за част от Русия.

ПРОВЕРКА НА ФАКТИТЕ: ВЕРНИ ЛИ СА РУСКИТЕ ТВЪРДЕНИЯ, ЧЕ ВОЙСКИ НА НАТО СЕ БИЯТ В УКРАЙНА?

Руският президент Владимир Путин заяви в обръщението си към нацията на 21 септември, че има военни части в Украйна, които са „де факто под командването на западни съветници“. По руските телевизии и в социалните мрежи също се появиха твърдения, че войски на НАТО са активно въвлечени във войната.

"ТИРАНИНЪТ ЩЕ БЪДЕ ПОГРЕБАН ЖИВ В СОБСТВЕНАТА СИ СТРАНА": СВЕТОВНИТЕ РЕАКЦИИ СЛЕД МОБИЛИЗАЦИЯТА В РУСИЯ

Международната общност осъди действията на руския президент Владимир Путин след най-голямата новина от деня - обявяването на частична военна мобилизация в Руската федерация. Световните лидери изказаха възмущението си от решението на държавния глава да прати 300 хиляди резервисти да се бият в Украйна.

ЗЕЛЕНСКИ: ПУТИН ИСКА ДА УДАВИ УКРАЙНА В КРЪВ - ВКЛЮЧИТЕЛНО ТАЗИ НА СОБСТВЕНИТЕ СИ ВОЙНИЦИ

Украинският президент Володимир Зеленски осъди действията на руския държавен глава Владимир Путин, който днес обяви частична мобилизация на 300 хиляди резервисти, които да се включат в бойните действия в Украйна, а освен това заплаши с ядрено оръжие.

ПУТИН ЗАПЛАШИ С ЯДРЕНО ОРЪЖИЕ - ТРЯБВА ЛИ ДА СЕ ТРЕВОЖИМ? ГОВОРИ ИЛИЯ НАЛБАНТОВ (ВИДЕО)

Руската федерация ще използва ядрено оръжие в случай на заплаха за нейната териториална цялост. Русия ще осигури своята независимост с „всички налични средства“. Това заяви руският президент Владимир Путин по време на телевизионно обръщение, в което нареди частична мобилизация в Руската федерация. В "Студио Actualno" търсим за коментар Илия Налбантов - експерт по сигурност и отбрана, началник на кабинета на няколко военни министри.

ГЛАС ОТ САЩ: ПУТИН ЩЕ НАКАРА ХОРАТА ТАЗИ ЗИМА ДА ИЗБИРАТ МЕЖДУ ОТОПЛЕНИЕ И ХРАНА

Докато някои руски войници в Украйна се отказват от срамната война на Владимир Путин, тяхното отстъпление не означава, че той се предава. Путин отвори изцяло нов фронт – по отношение на енергетиката. Руският президент счита, че е намерил „студена война”, която може да спечели. Той ще се опита буквално да замрази Европейския съюз тази зима, като спре доставките на газ и петрол, притискайки ЕС да изостави Украйна, пише Томас Фридман в свой анализ за The New York Times.

ВОЕННИЯТ МИНИСТЪР: РИСК ЗА НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ НА БЪЛГАРИЯ ИМА, НО НЕ И ПРЯКА ЗАПЛАХА

Това води до едно ожесточаване на конфликта. Трудно е да бъде предсказан краят на този конфликт. Риск за националната сигурност на България има, но пряка заплаха няма. Така министърът на отбраната в служебното правителство Димитър Стоянов коментира обявената частична мобилизация в Русия и в отговор на въпрос застрашени ли са България и НАТО.

АНДРЕЙ КОВАЧЕВ РАЗБИРА БУЯР ОСМАНИ: ДУМИТЕ МУ НЕ СА СРЕЩУ БЪЛГАРИЯ, А СРЕЩУ БЕЗУМНОТО ИСКАНЕ НА МИЦКОСКИ

През юли българският външен министър в оставка Теодора Генчовска и македонският ѝ колега Буяр Османи подписаха двустранен протокол, който всъщност ще е част от преговорните документи на Северна Македония за ЕС. Парламентите на двете страни също така одобриха така нареченото „френско предложение“, като в югозападната ни съседка това се случи на фона на протести. Последва един период на липса на кой знае какви новини за двустранните отношения. Напоследък обаче стана популярно изказването на външният министър на Република Северна Македония Буяр Османи, който каза, че изходът от преговорите с България е приключил с 3 на 1 за Скопие. Как да бъде тълкувано изказването на Буяр Османи? Има ли то връзка с искането за референдум на лидера на опозицията в Скопие Християн Мицкоски? Защо толкова ни мразят македонците и това може ли да се промени? Тези въпроси Actualno.com зададе на евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев.

ШЕФЪТ НА "БУЛГАРГАЗ" ОЧАКВА ЦЕНАТА НА ГАЗА ЗА ОКТОМВРИ ДА НАМАЛЕЕ ДО 240 ЛВ.

 

Очакваме цената на газа за октомври месец да е под 240 лева. Новината съобщи директорът на „Булгаргаз“ Деница Златева пред bTV. 

КАБИНЕТЪТ ПИТА КОНСТИТУЦИОННИЯ СЪД ЗА ПРАВОМОЩИЯТА НА ГЕШЕВ

 

"Току-що Министерският съвет взе решение да изпрати до Конституционния съд искане за задължително тълкуване на основния закон, свързано с правомощията на главния прокурор",  каза служебният министър на правосъдието Крум Зарков по време на брифинг в Министерски съвет. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 20 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 19 април 2024 г.

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com