Глас от САЩ: Путин ще накара хората тази зима да избират между отопление и храна

18821
Глас от САЩ: Путин ще накара хората тази зима да избират между отопление и храна
Снимка: Getty Images/Guliver

Докато някои руски войници в Украйна се отказват от срамната война на Владимир Путин, тяхното отстъпление не означава, че той се предава. Путин отвори изцяло нов фронт – по отношение на енергетиката. Руският президент счита, че е намерил „студена война”, която може да спечели. Той ще се опита буквално да замрази Европейския съюз тази зима, като спре доставките на газ и петрол, притискайки ЕС да изостави Украйна, пише Томас Фридман в свой анализ за The New York Times.

Предшествениците на Путин в Кремъл използваха студени зими, за да победят Наполеон и Хитлер, а Путин очевидно смята, че това е неговият ас в ръкава да победи президента на Украйна Володимир Зеленски, който каза на хората си миналата седмица „Русия прави всичко за 90 дни пред зимата, за да се пребори съпротивата на Украйна, съпротивата на Европа и съпротивата на света“.

Иска ми се да мога да кажа със сигурност, че Путин ще се провали - че американците ще го изпреварят. И бих искал да мога да напиша, че Путин ще съжалява за тактиката си, защото тя в крайна сметка ще превърне Русия от енергийния цар на Европа в енергийна колония на Китай - където Путин сега продава голяма част от петрола си с голяма отстъпка, за да преодолее загубата си на западните пазари.

Да, иска ми се да мога да напиша всички тези неща. Но не мога – освен ако САЩ и техните западни съюзници не спрат да живеят в един зелен фантастичен свят, който казва, че можем веднага да преминем от мръсни изкопаеми горива към чиста възобновяема енергия, като просто натиснем превключвателя.

Иска ми се това да е възможно. Тази колона е посветена от 27 години на застъпничеството за чиста енергия и смекчаване на изменението на климата. Но не можете да желаете целите, освен ако не сте пожелали и средствата.

А ние очевидно не сме го направили!

Въпреки всички инвестиции във вятърна и слънчева енергия през последните 5 години, изкопаемите горива – нефт, газ и въглища – все още представляват 82% от общото потребление на първична енергия в света през 2021 г. (необходима за неща като отопление, транспорт и производство на електроенергия). Само в Америка през 2021 г. около 61% от производството на електроенергия е от изкопаеми горива (главно въглища и природен газ), докато около 19% е от ядрена енергия и около 20% е от възобновяеми енергийни източници.

В свят на нарастваща, жадна за енергия средна класа в Азия, Африка и Латинска Америка са необходими огромни количества нова чиста енергия, за да се направи дори малък пробив в цялостния ни енергиен микс. Не е въпрос на натискане на превключвател. Предстои ни дълъг преход и ще го направим само ако спешно възприемем интелигентно, прагматично мислене по отношение на енергийната политика, което от своя страна ще доведе до по-голяма климатична и икономическа сигурност.

В противен случай Путин все още може да нарани тежко Украйна и Запада.

Преди да започне войната в Украйна, Русия осигуряваше почти 40% от природния газ и половината от въглищата, използвани в Европа за отопление и електричество. Москва обяви, че спира повечето доставки на газ за Европа, докато западните санкции срещу Русия не бъдат премахнати. Путин също така обеща да спре всички доставки на петрол за Европа, ако западните съюзници изпълнят плана си да ограничат това, което ще плащат за руски петрол.

Без достатъчно достъпни алтернативни доставки на природен газ, съобщава Financial Times, някои фабрики в Европа трябва да затворят, „неспособни да платят цената на горивото“. Сметките за енергия – до 400% в някои европейски страни - "тласкат потребителите почти до бедност".

За часове: Почти 186 хил. руснаци подписаха петиция срещу мобилизацията в Русия

Руснаците масово подписват петиция срещу частичната мобилизация, която беше обявена на 21 септември от президента Владимир Путин. Антив...

За някои хора изборът тази зима може да бъде топлина или ядене. Това принуждава техните правителства да предлагат огромни субсидии, деформирайки бюджетите, с надеждата да предотвратят популистки реакции и натиск да накарат Украйна да се предаде на Путин - а някои се връщат към горенето на въглища.

Ако искаме да намалим цените на петрола и газа до сравнително ниски нива, за да захраним икономиката на САЩ и в същото време да помогнем на нашите европейски съюзници да избягат от хватката на Русия, като същевременно всички ние ускорим производството на чиста енергия – наречете го нашата „енергия Триада“ — имаме нужда от този план за преход, който балансира климатичната, енергийната и икономическата сигурност.

Президентът Байдън даде огромен тласък на производството на чиста енергия в САЩ със своя законопроект за климата, който също така насърчава производството на по-чист газ и петрол чрез интелигентни стимули за ограничаване на изтичането на метан. Той стимулира производителите на петрол и газ и да инвестират повече в технологии за улавяне на въглерод.

Но най-важният фактор за бързо разширяване на нашата експлоатация на петрол, газ, слънчева, вятърна, геотермална, водна или ядрена енергия е даването на компаниите, които ги произвеждат (и банките, които ги финансират), регулаторната сигурност, че ако инвестират милиарди, правителството ще им помогне бързо да изградят преносни линии и тръбопроводи, за да доставят енергията си на пазара.

„Зелените” обичат слънчевите панели, но мразят далекопроводите. Успех в спасяването на планетата с този подход!

Руснаците изкупиха самолетните билети за Турция и Грузия след обявяването на мобилизацията

Руснаците изкупиха всички билети за директните самолетни полети от Москва до турския мегаполис Истанбул и до арменската столица Ереван ...

Филип Аншуц, консервативният милиардер, който натрупа състояние от сондажи за петрол, се опита да изгради електропровод, който да свърже гигантската му вятърна ферма в Уайоминг с предлагания от него пазар в Лас Вегас. Планирането на тази линия започна преди 17 години и едва неотдавна Aншуц най-накрая постигна „споразумение с ранчо в Колорадо да прекоси земята му“, за да пусне своите чисти електрони на пазара, съобщи Bloomberg.

Много от най-добрите места за разработване на чиста енергия са далечни пустини и равнини, но прокарването на електропроводи до тях може да отнеме десетилетие или повече поради необходимите одобрения от държавни агенции, федералното правителство и частни собственици на земя. Закъсненията са една от най-големите заплахи за амбициите на президента на САЩ Джо Байдън да освободи електрическите мрежи от изкопаеми горива.

За да спечелят критичната подкрепа на сенатор Джо Манчин за климатичния пакет на Байдън, лидерите на демократите в Сената, водени от Чък Шумър, се съгласиха на странична сделка - да подкрепят законопроект, който би рационализирал, но не и премахнал екологичните и други регулаторни прегледи, в които често затъва издаването на разрешителни за преносни линии и тръбопроводи, необходими, за да направят проектите за газ, нефт, слънчева и вятърна енергия икономически жизнеспособни.

Ако нашият основен път към декарбонизация ще бъде чрез електрифициране на превозни средства и производство на електроенергия от възобновяеми източници, ще имаме нужда от увеличаване на пътищата за пренос на повече електроенергия - и ще имаме нужда от повече резервни системи за природен газ, когато слънцето не грее и вятърът не духа.

Поради тези и други причини Байдън иска този разрешителен пакет да премине, както иска и почти всеки сенатор демократ. Шумър планира да го прикрепи към законопроекта за продължаваща резолюция, който Конгресът трябва да приеме, за да остави правителството отворено след края на фискалната година на 30 септември. За съжаление сенаторът Бърни Сандърс се обяви против него - както и повече от 70 членове на Демократическата камара. Не е ясно колко ще стигнат дотам, че да блокират законопроекта за правителствено финансиране, ако той включва това разрешително законодателство, но броят им не е нула.

Google Trends: Увеличило се е търсенето на "как да напусна Русия"

Според данни от Google Trends в последните часове руснаците все повече търсят в най-популярната търсачка как да избягат от страната си....

И така, лобистите на петролните компании поискаха републиканските законодатели да компенсират прогресивните скептици и да гласуват за законодателството. Републиканските законодатели няма да направят нищо, за да създадат нов успех за Байдън.

Не знам кой е по-безотговорен: морализиращите прогресисти, които искат безупречна зелена революция за една нощ, със слънчеви панели и вятърни паркове, но без нови преносни линии или тръбопроводи, или циничните, фалшиви корави републиканци, които предпочитат Путин да печели и нашите енергийни компании да губят, отколкото да правят правилното за Америка и Украйна, като се съгласят с Байдън.

Не мога да повторя това достатъчно: днешната енергийна политика на САЩ трябва да бъде арсеналът на демокрацията, за да победим петроло-путинизма в Европа, като предоставяме отчаяно необходимия петрол и газ на нашите съюзници на разумни цени, така че Путин да не може да ги изнудва. Това трябва да бъде двигателят на икономическия растеж, който осигурява най-чистата и достъпна енергия от изкопаеми горива, докато преминаваме към нисковъглеродна икономика. И трябва да бъде авангардът за увеличаване на възобновяемите енергийни източници, за да доведем света до това нисковъглеродно бъдеще възможно най-бързо.

Всяка политика, която не максимализира тези условия, ще ни остави по-малко здрави, по-малко проспериращи и по-малко сигурни.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

Войната на Иран срещу жените

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com