Андрей Ковачев разбира Буяр Османи: Думите му не са срещу България, а срещу безумното искане на Мицкоски

2138
Андрей Ковачев разбира Буяр Османи: Думите му не са срещу България, а срещу безумното искане на Мицкоски
Снимка: Личен архив

През юли българският външен министър в оставка Теодора Генчовска и македонският ѝ колега Буяр Османи подписаха двустранен протокол, който всъщност ще е част от преговорните документи на Северна Македония за ЕС. Парламентите на двете страни също така одобриха така нареченото „френско предложение“, като в югозападната ни съседка това се случи на фона на протести. Последва един период на липса на кой знае какви новини за двустранните отношения.
Напоследък обаче стана популярно изказването на външният министър на Република Северна Македония Буяр Османи, който каза, че изходът от преговорите с България е приключил с 3 на 1 за Скопие. Междувременно в свое изявление опозиционната македонска партия ВМРО- ДПМНЕ счита, че Договорът за добросъседство и приятелство с България е в основата на всички проблеми и затова е необходим референдум и мобилизация на хората срещу него. Дори в изявлението си опозиционната формация определя Договорът от 2017 г. като „отровно дърво“.
На фона на всичко това тези дни излезе проучване на фондация „Конрад Аденауер“ че 44% от македонците считат България за свой най-голям враг. Как да бъде тълкувано изказването на Буяр Османи? Има ли то връзка с искането за референдум на лидера на опозицията в Скопие Християн Мицкоски? Защо толкова ни мразят македонците и това може ли да се промени? Тези въпроси Actualno.com зададе на евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев.

Той обясни, че изказването е вътрешнополитически дебат, който не е първоначално насочен срещу България, а отговор на безумното искане на Християн Мицкоски за референдум срещу Договора от 2017 г. между България и Република Северна Македония.

„Вие знаете, че лидерът на опозицията Християн Мицкоски заплаши, че иска да прави референдум за това дали трябва да се премахне или да се обяви за невалиден Законът за ратификация на Договора с България. Съответно като реакция на тази заплаха официалните власти на Скопие се опитват да се противопоставят и да кажат, че не е толкова страшно и че де факто Скопие са победителите. Това е вътрешнополитическа борба в Република Северна Македония. Ние трябва да наблюдаваме внимателно техните реакции, но няма нищо общо с реалността", каза Ковачев.

Ковачев заяви, че от политическа гледна точка разбира Буяр Османи, защото македонският външен министър има нужда от аргумент срещу искането за референдум на основния опозиционен лидер Християн Мицкоски.

„Този референдум е против международното право. По същата логика Мицкоски може да иска и референдум срещу Договора от Преспа, срещу Охридското споразумение и други договори, които е ратифицирала Северна Македония. Това е много лош атестат за държавата, още по-малко за държава кандидат-член за ЕС и член на НАТО“, смята българският евродепутат.

По думите му, за да започнат фактически преговори, Република Северна Македония трябва да промени своята Конституция и да включат българите като равноправни граждани.

"Да имат възможност за реализация, кариерно развитие и да има открито българи, които да могат да са част от местната и държавната администрация, полицията и съдебната система", добави той.

Евродепутатът коментира така нареченото "френско предложение", като отчете, че там ясно е записано, че оценката за напредъка ще се дава въз основа на изпълнението на договора за добросъседство и протоколите към този договор.

„Разбира се, трябва да работи академичната мултидисциплинарна комисия, трябва да има напредък по историческите събития и личности, да има общ прочит на нашата обща българска история и да няма дискриминация и говор на омраза“, добави Ковачев.

Евродепутатът коментира и наскоро излязло проучване на фондация „Конрад Аденауер“, че 44% от македонците считат България за най-голям свой враг.

„Няма как да очакваме нещо различно, ако журналистическата, академичната общност и така наречените „историчари“ продължават да разказват на младите поколения наратива на Титова Югославия“, каза той. По думите му, когато македонците са заобиколени от артефакти колко лоши са българите и как са искали да асимилират населението, няма как да има друг резултат.

„Трябва да има смелост в техните елити“, счита евродепутатът.

Ковачев смята обаче, че това би трябвало да се промени, защото Македония трябва да стане пълноправен член на Европейския съюз, преодолявайки инерцията и наследството на югокомунизма. „Това наследство е антибългарско. Тяхната историческа митология, която се е налагала със сила и сега продължава като инерция, трябва да бъде променена с обективен прочит на историята“, обясни Ковачев.

Евродепутатът изтъкна, че не трябва да се поругава паметта на загинали личности и да не се променя съдържанието на исторически събития, тъй като те водят до дискриминация и омраза днес, а да стане така, че тези, които се определят за българи, да имат тази свобода и да не се чувстват застрашени.

Според него антибългарската доктрина трябва да бъде преодоляна и да се стъпи върху обективен прочит на историята.

„Европейският начин е, когато историята не разделя, а обединява. Трябва да знаем какво се е случило, но трябва да се преподава в учебните заведения, журналистите да пишат обективно и да не се използва историята за наслагване на негативно отношение и омраза към съседите“, обясни българският евродепутат.

Още: Скопие призна за руско влияние в политиката на РСМ

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика