Военният министър: Риск за националната сигурност на България има, но не и пряка заплаха

2253
Военният министър: Риск за националната сигурност на България има, но не и пряка заплаха
Снимка: БГНЕС

Това води до едно ожесточаване на конфликта. Трудно е да бъде предсказан краят на този конфликт. Риск за националната сигурност на България има, но пряка заплаха няма. Така министърът на отбраната в служебното правителство Димитър Стоянов коментира обявената частична мобилизация в Русия и в отговор на въпрос застрашени ли са България и НАТО.

Димитър Стоянов напомни, че България е член на НАТО и в този смисъл има чл. 5 на Вашингтонския договор, което гарантира националната ни сигурност. 

Той поясни, че всеки горещ конфликт е риск за националната сигурност. "Като се започне с потока от бежанци, с използването на икономически средства, това води по един или друг начин до влияние на националната ни сигурност", обясни Стоянов. 

Министърът на отбраната отговори и на въпрос дали се обсъжда увеличаване на контингента на НАТО в България предвид новата ситуация с мобилизацията в Русия. "Към момента не е необходимо", каза той.  

Още: Институтът за изучаване на войната: Путин ще обяви и неокупирани територии за част от Русия

Военният министър бе попитан и за позицията на страната за референдумите в Донецка и Луганска републики. "По отношение на въпроса за позицията на България - мисля, че е редно да питате Министерство на външните работи", каза той. 

"Днес на Министерски съвет приехме три важни документа, свързани с Министерство на отбраната. Първият е решение за безвъзмездно предоставяне на хуманитарна помощ на Украйна. С това решение на Украйна се предоставят 350 медицински комлекта, които осигуряват медицинското обслужване на 35 хил. граждани. Дарението се осъществява в отговор на получено искане от украинската страна. 

Последните новини за войната в Украйна - четете ТУК. 

Министърът поясни, че вторият документ е приемането на Програма за приоритетни инвестиционни разходи на Министерство на отбраната.Стана ясно, че в програма влизат 13 проекта, които покриват само една част от необходимите способности. "При прегледа на отбраната, който беше направен 2019-2020 са дефинирани 188 способности, които трябва да има Българската армия. Отчитайки икономическото и финансово положение в страната, ние сме се спрели и сме акцентирали само върху 13 от тези способности", уточни той. Сред 13-те проекта са тези за придобиване на бойна машина за пехотата, придобиване на 3D радари и за допълнителни 8 броя F-16. Стоянов добави, че сумата, която покрива тези способности, е 6.6 млрд. лв. 

"По отношение на националната сигурност считам, че е вредно да се пестят пари. Българската армия е подценявана повече от 30 години. Технологично изоставаме значително от нашите съюзници. Съвременната геополитическа среда изисква от нас да помислим в посока модернизация на Българската армия. Армията е необходима и важна и вие го видяхте в Карловско", каза военният министър. 

Министърът съобщи, че Министерски съвет е приел проекта за инвестиционен разход за придобиване на 8 броя самолети F-16, като сумата, която е по трите договора, е 1.96 млрд. долара без ДДС. "Изключително е важно придобиването на нова техника за българските ВВС в контекста на това, което разполагаме. Разполагаме със стара Съветска техника, която не може да поддържаме поради възникналите проблеми във връзка с конфликта в Украйна. Необходима е подмяната, необходимо е да бъде организирана пълноценно една ескадрила, като в този проект на инвестиционен разход, са включени и способностите за нанасяне на удари", добави още той. Министърът добави, че очакванията са, че самолетите ще пристигнат 2027 г. 

Всичко по темата F-16 - четете ТУК. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)
Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Атмосферното налягане ще се повиши и ще е по-високо от средното за месеца, сочи прогнозата за времето за 27 април. Какви ще са температурите?  През...