Новините: Най-важното за деня, 5 декември

3430
Новините: Най-важното за деня, 5 декември
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип на Actualno.com ви представя най-важните новини за изминалия ден.

ГЕРБ И ПАТРИОТИТЕ КЛЕКНАХА НА БСП ЗА ПАРТИЙНАТА СУБСИДИЯ

След драматична парламентарна вечер ГЕРБ и "Обединени патриоти" решиха "да запазят стабилността", като подкрепят предложението на БСП за 8 лв. партийна субсидия. Така управляващата коалиция приемa идеята на опозицията.

ПАРЛАМЕНТЪТ ОКОНЧАТЕЛНО ПРИЕ БЮДЖЕТ 2020

Парламентът прие Закона за държавния бюджет за 2020 г. на второ четене. Народните представители одобриха бюджета на министерствата, Народното събрание и на службите, съобщава bTV.

ПАТОВА СИТУАЦИЯ ЗА СУБСИДИИТЕ В ПАРЛАМЕНТА, ПАРТИИТЕ БЕЗ ПАРИ ДОГОДИНА?

Неочакван обрат в пленарна зала по време на гласуванията в бюджета изглежда ще остави партиите без пари за догодина. Парламентът изпадна в патова ситуация, след като първоначално предложението на БСП за осем лева субсидия беше отхвърлено. То бе подкрепено само от БСП и Обединени патриоти. Против бяха 119 народни представители, 98 - "за", шестима се въздържаха. ПГ на "Обединени патриоти" подкрепиха левицата.

ДПС ОБВИНИ БСП И ГЕРБ В ЗАДКУЛИСНА СДЕЛКА ЗА СУБСИДИИТЕ, НИНОВА ОТРЕЧЕ

Бойко Борисов и Корнелия Нинова са се договорили ГЕРБ да не са в пълен състав, за да мине предложението на БСП за 8 лв. партийна субсидия на глас. Това обвинение отправи председателят на ДПС Мустафа Карадайъ пред журналисти в парламента.

КАРАДАЙЪ: ГЕРБ И БСП СЕ ЧУВСТВАТ НАД ЗАКОНА

Днес това се случи - лъсна задкулисното съглашателство на ГЕРБ и БСП. Това каза председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, предаде БГНЕС. Карадайъ припомни пред медиите, че днес сутринта ДПС са призовали да наблюдават гласуването на чл. 64 от Закона за държавния бюджет, където са партийните субсидии.

РАБОТОДАТЕЛИТЕ СА ТВЪРДО ПРОТИВ ВДИГАНЕТО НА МИНИМАЛНАТА ЗАПЛАТА

Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР - която включва четирите най-големи работодателски организации у нас) не подкрепя предложението за увеличаване на минималната работна заплата от 560 на 610 лв. от началото на 2020 г.

ЛОШИТЕ РЕЗУЛТАТИ ОТ РЕМОНТА НА "ГРАФА" - ВСЕ ПО-ВИДИМИ

Некачествената работа на изпълнителя „Джи Пи Груп“ и очевидната липса на сериозен контрол от страна на Столичната община правят все по-видими лошите резултати от ремонта на централната столична улица „Граф Игнатиев“ и района около нея. Само месеци след откриването на обекта той все по-видимо има нужда от нова строителна намеса, пише в. "Сега".

ИЗВЕСТЕН ОРЪЖЕЕН ТЪРГОВЕЦ ПИТА КАК ОФШОРКА, СВЪРЗВАНА С ПЕЕВСКИ, ОБЩО ВЗЕТО РЪКОВОДИ ДЪРЖАВАТА

Вече не е странно, но сагата продължава – преди не беше странно. Така оръжейният търговец Емилиян Гебрев коментира как върви разследването по опита за убийство срещу него.

ДЕМОКРАТИТЕ ПОДГОТВЯТ ОБВИНЕНИЕТО ЗА ИМПИЙЧМЪНТ НА ТРЪМП

Лидерът на демократите в Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси поиска да се изготвят основанията за повдигане на обвинения на президента Доналд Тръмп, който по думите ѝ е злоупотребил със служебното си положение, предадоха AFP и Associated Press.

РИСКЪТ ОТ БЕДНОСТ Е ФАКТ И В БЪЛГАРИЯ

Жителите на Съединените щати и Израел са най-застрашени от бедност, казват експертите от фондацията „Бертелсман“. Проучването отбелязва,

ВИСШИСТИТЕ РАБОТЯТ НА ПОЗИЦИИ ЗА СРЕДНИСТИ, НО ПРОБЛЕМ НЯМА

Безработицата сред завършилите висше образование в последните 5 години е рекордно ниска, едва 2.2%. Това, означава, че условията се подобряват. Те обаче работят на позиции за хора с по-ниско образование и са нископлатени. Това стана ясно думите на Георги Стойчев от "Отворено общество" по време на представянето на рейтинговата система на висшите учебни училища в България за 2019г., цитиран от БГНЕС.

ПОНЕ 100 ТОНА ПИЛЕШКО МЕСО СЪС САЛМОНЕЛА СТИГНА ДО БЪЛГАРСКИЯ ПАЗАР

Най-малко 100 тона пилешко месо със салмонела от Полша са стигнали до българския пазар, признаха от Агенцията по храните. Част от месото е иззето, засега няма данни за заболели от салмонелоза потребители, предаде БНР.

7 ДУШИ СЕ БОРЯТ ЗА НОВ ШЕФ НА БНР

Засилен интерес към предстоящия конкурс за генерален директор на БНР отбелязаха в Съвета за електронни медии. Кандидатите са петима мъже и две жени, подали документите си за участие до 17:00 ч днес, когато изтече крайният срок.

НАРОДНАТА ЯРОСТ Е ПО ЦЕЛИЯ СВЯТ

Светът не е справедлив. Но това не е нещо ново. Новото е бързината и интензивността, с която народната ярост при тази несправедливост прелива в продължителни политически протести. През последните няколко месеца недоволства обхванаха и богатите, и бедните страни - силните демокрации и силните репресивни режими.

РУСИЯ ГОНИ БЪЛГАРСКИ ДИПЛОМАТ

Посланикът на Република България в Руската федерация Атанас Кръстин е бил извикан днес в Министерството на външните работи в Москва, където му била връчена нота. С нея, позовавайки се на принципа на реципрочността, Министерството на външните работи на Руската федерация обявява за персона нон грата български дипломат от посолството ни в Москва.

"ПРЕВОДЪТ" НА "ПОД ИГОТО": СОПОТ ВЪЗСТАНА, ПРЕВОДАЧКАТА Е ГОРДА С ТРУДА СИ

Жители на град Сопот, подкрепени от общинската администрация, излизат на протест срещу "превода" на романа "Под игото" на съвременен български език. Недоволството си те ще изразят на знаково място в града - пред родната къща на патриарха на българската литература Иван Вазов.

ПРОВАЛ НА ПРЕГОВОРИТЕ МЕЖДУ УКРАЙНА И РУСИЯ ЗА ТРАНЗИТА НА ГАЗ

Планираните за днес преговори за подписване на нов договор за транзит на газ между Русия и Украйна няма да се проведат, съобщи РИА Новости, цитирана от БГНЕС.

БЕЛАРУС НЯМАЛО ДА СТАВА ЧАСТ ОТ РУСИЯ

Беларуският президент Александър Лукашенко за пореден път обеща страната му да не става част от Русия. Той направи това преди планирани в края на седмицата разговори с руския му колега Владимир Путин за по-нататъшно засилване на двустранните икономически връзки, предаде Associated Press.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Не ходете в планините, има мъгла, дъжд и сняг

Велико Минков обвини държавата, че му пречи да е баща

Къде са 400 млн. лева за пътна безопасност?

Светият Синод избира наместник-председател

Кой има имен днес днес, 19 март, 2024 г.

Прогноза за времето - 19 март 2024 г. (вторник)

Пловдивският митрополит Николай няма да е кандидат за патриарх

Най-важните новини за деня: 18 март 2024 г.

Фаза на Луната на 19 март 2024 г.

Затварят за две седмици участък от АМ “Тракия” край Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Не ходете в планините, има мъгла, дъжд и сняг
Не ходете в планините, има мъгла, дъжд и сняг

Времето не е подходящо за туризъм, тъй като облачността е много ниска. Това съобщиха за БТА от Планинската спасителна служба (ПСС).  Още: Внимание:...