Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Патова ситуация за субсидиите в парламента, партиите без пари догодина?

05 декември 2019, 18:05 часа • 2641 прочитания

Неочакван обрат в пленарна зала по време на гласуванията в бюджета изглежда ще остави партиите без пари за догодина.

Парламентът изпадна в патова ситуация, след като първоначално предложението на БСП за осем лева субсидия беше отхвърлено. То бе подкрепено само от БСП и Обединени патриоти.

Против бяха 119 народни представители, 98 - "за", шестима се въздържаха. ПГ на "Обединени патриоти" подкрепиха левицата.

Предложението бе направено между двете четения на Закона за държавния бюджет в преходни и заключителни разпоредби в Закона за политическите партии.

Оказа се, че и предложението за един лев субсидия не събра подкрепа. ДПС не подкрепиха единия лев.

За да няма съмнения за аритметически сметки, Йордан Цонев от ДПС предложи поименна проверка преди гласуването. Има 137 депутати до тук, има кворум, обяви по средата на процедурата председателят на НС Цвета Караянчева.

В проекта за държавен бюджет за догодина правителството предлагаше размерът на държавната субсидия за един получен действителен глас по Закона за политическите партии през 2020 г. да е един лев.

При първото гласуване резултатът беше 103 гласа "за", 120 - "против" и един "въздържал се", с което предложението бе отхвърлено. Последва прегласуване и ново отхвърляне - 104 "за", 120 - "против", един народен представител се въздържа.

НС излезе в десетминутна почивка за уточняване на казуса, тъй като не е ясно как ще бъдат финансирани партиите и дали ще се върне старото положение от 11 лв. на глас.

Към момента в стаята на ГЕРБ в парламента се провежда среща с финансовия министър Владислав Горанов и "Обединени патриоти".

От своя страна финансовият министър Владислав Горанов отказа да коментира пред журналисти ситуацията и да каже след гласуването и неговите резултати какво ще е фактическото положение.

"Вие от "не" не разбирате ли", обърна се той към журналистите. При опитите да се разбере в крайна сметка ще има ли субсидия и какъв ще е размерът, Горанов намекна, че ситуацията ще остане същата.

ДПС се обяви за дебат между политическите сили за изработване на модел за финансиране, който да бъде приет от обществото.

Социалистите обявиха, че е застрашен политическият плурализъм, европейските демократически стандарти. ГЕРБ се защити, че са изпълнили волята на над два милиона българи, изразена на референдума.

По-рано днес пред медиите в парламента председателят на Движението за права и свободи Мустафа Карадайъ заговори за договорка между Бойко Борисов и Корнелия Нинова искането на левицата за 8 лв. да мине като при гласуването депутати от ГЕРБ не присъстват в пленарната зала.

Предварително разобличихме ГЕРБ и БСП в съглашателство и сега финансирането на партиите е еднакво и справедливо - 0 лв. Това каза председателят на ДПС Мустафа Карадайъ пред журналисти. С оглед на окончателното гласуване и прегласуване на чл. 64 окончателният резултат е 0 лв., т.е. справедливо, еднакво финансиране на всички политически партии.

Това се получи в резултат на това, че днес предварително ги изобличихме в съглашателство и предотвратихме една огромна несправедливост. Това, което се предлагаше обслужва само големите партии ГЕРБ и БСП и ощетява всички по-малки и средни партии. Затова в момента е еднакво справедливо към всички - 0 лв", каза Карадайъ.

Решението партиите да получават по един лев от държавата за действителен глас беше гласувано от парламента още през лятото.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес