Още една успешна стъпка в съда за Доган, за да има частна улица до сарая му в "Росенец"

37713
Още една успешна стъпка в съда за Доган, за да има частна улица до сарая му в "Росенец"
Снимка: БГНЕС

Когато съдът отсъжда в полза на Ахмед Доган по въпрос, касаещ Морския сарай, юридическият език звучи така: "Одобрява изменение на ПУП-ПРЗ за кв. 1, кв. 2 и кв. 10 в територията на лесопарк "Росенец", град Бургас, с което се преконфигурира частично уличната мрежа, обособяват се нови квартали 11, 12, 13 и 14, преконфигурират се УПИ и се урегулират имоти, за които се обособяват нови УПИ, с приложена редкуция по реда на чл. 16 ЗУТ, с функционално отреждане и предвидено ново застрояване с градоустройствени показатели в съответствие с утвърдените с ОУП на град Бургас, подробно описани в матрици и таблица, съгласно приложен проект за изменение на ПУП-ПРЗ, неразделна част от решението". Това решение на Бургаския общински съвет окончателно остава в сила съгласно определение на Върховния административен съд (ВАС). С определението се потвърждава определение на Бургаския административен съд.

Всички пътища водят до Морския сарай на Доган

По същество, съдебното определение касае улицата до т.нар. морски сарай на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. То е в негова полза – жалбата срещу решението общинският път да е частен т.е. де факто само на Доган беше отхвърлена. Самата жалба касае достъпа до улицата – жалещите са малка фирма и физическо лице: Историята на Морския сарай на Доган

Само че има тотален абсурд – това решение на Бургаския общински съвет да превърне общинската улица в частна чрез преобразуване на собствеността от публична в частна общинска беше оттеглено от самия съвет. Парадоксът - жалбата срещу първото решение на съвета от страна на малката фирма и физическото лице сега е отхвърлена, защото има второ решение на съвета. То е взето след като в съда е обжалвано първото решение и затова обжалването в съда пада - на основание, че жалбата реално става безпредметна, според съдебното определение.

Още: Ахмед Доган сложи ръка на Морския сарай в парк "Росенец"

Но оттеглянето от Бургаския общински съвет на решението му улицата до Морския сарай да стане частна беше обжалвано в съда – от познатите фирми "Хермес Солар" и "Стрейтлайн". "Хермес Солар" се управлява от Данаил Папазов – министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията в правителството на Пламен Орешарски в периода от 2013 до 2014 г. През октомври 2017 г. неговият син Станислав Папазов и дъщеря му Ивелина Папазова с фирмата си "Сигда" купуват ТЕЦ "Варна" от ЧЕЗ чрез конкурсна процедура. На 7 август 2018 г. 70% от дяловете на фирма "Сигда" е придобита от Ахмед Доган.

Обжалваното от "Хермес Солар" и "Стрейтлайн" оттеглено решение на Бургаския общински съвет все още е в съда – ВАС го върна на Бургаския административен съд. Така пътят пред Доган да има частна улица все още е открит, защото трябва решение по същество – правилно ли Бургаският общински съвет си е отменил решението общинската улица до сарая в "Росенец" да стане частна или не.

Или накратко историята - две решения на Бургаския общински съвет дали да има или да няма частна улица до Морския сарай. Първото - да има такава улица, е обжалвано и жалбата е окончателно отхвърлена. Второто - да няма такава улица, все още се обжалва - да видим дали жалбата ще е успешна.

Събарянето на сарая на Доган: Странни събития в историята

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Коментар №1 на седмицата: Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

Атлантическият съвет на България разкритикува освобождаването на Вяра Тодева

Военните ни обезвредиха боеприпас, открит в София

Кой има имен ден днес, 27 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com