Вредни храни, които всъщност са здравословни (ще се изненадате)

5244
Вредни храни, които всъщност са здравословни (ще се изненадате)
Снимка: iStock/Guliver

Майонеза, кафе, сладолед и други храни-табу на диетолозите, които всъщност не са толкова вредни.

Пуканки

Първо, нека ви кажем един невероятен факт. Оказва се, че пуканките не са изобретени с появата на блокбастърите, а във времената, когато огънят се е палел с помощта на камъни - преди повече от 80 хиляди години, както свидетелстват някои открити вкаменелости.

Сега нека поговорим за ползите от този деликатес. Пуканките са богати на фибри, които подобряват работата на храносмилателната система и понижават нивата на кръвната захар. Наличието на полифеноли в царевицата прави пуканките един от най-здравословните снаксове. Полифенолите имат антиоксидантен ефект и влияят благоприятно върху състоянието на кожата, като удължават нейната младост, а също така предпазват организма от множество заболявания.

Калоричното съдържание на пуканките ще зарадва тези, които отслабват - стандартна порция пуканки без масло съдържа само 70 килокалории. В същото време бухналата царевица бързо носи усещане за ситост. Трябва обаче да разберете, че здравословни са само пуканки, които са приготвени без използване на масло или добавки. Само малко сол.

Майонеза

Разбира се, не говорим за майонеза от магазина, а за домашна майонеза. Първият, безспорен фаворит в топ вредните и безполезни продукти, така че няма да го оправдаваме. Но сосът, приготвен самостоятелно, е много здравословен дресинг. Домашната майонеза съдържа витамини A, D, E, K, PP, C и комплекс от витамини B, които повишават имунитета и нормализират метаболизма.

Всичко това е благодарение на маслото и яйцата, които се съдържат в домашната майонеза. Освен това, благодарение на белтъка, домашният сос е богат на различни важни аминокиселини, а зехтинът подобрява храносмилането.

10-те най-здравословни храни в света

Паста

Паста болонезе, карбонара, маринара, със сос песто или просто със сирене – всеки обича паста, особено децата са луди по нея. За съжаление привържениците на здравословното хранене и диетичните продукти не ни съветват да ядем само тестени изделия. Бързаме да ги разстроим. Най-вредното и калорично в макароните са сосовете, които са мазни и сложни, а самата паста не е толкова вредна, колкото изглежда. Основното правило е да изберете тестени изделия от твърда пшеница.

Съдържа сложни въглехидрати, които се усвояват бавно, което ви дава дълготрайно усещане за ситост, което означава, че ще консумирате по-малко храна. Пастата също е богата на триптофан, аминокиселина, която помага за подобряване на съня и настроението. Освен това фибрите, които се съдържат в макароните, помагат за премахването на токсините от тялото. Така че остава само да се намери повече или по-малко здравословна рецепта за сос и пастата вече няма да изглежда толкова плашещо вредна.

Масло

Маслото е богато на витамини D, A, E, C, B, калций, фосфолипиди и много аминокиселини. Ако го ядете „на живо“ и в малки количества, например, като го намазвате върху парче хляб, тогава можете не само да не се страхувате от холестерола, но дори да получите ползи под формата на вече споменатите витамини и различни антиоксиданти. 

12 здравословни храни, които ще ви направят по-слаби и по-красиви

Кафе

Кафето е много противоречива напитка. Има много почитатели, но има не по-малко противници на тази зърнена напитка. Разбира се, вредите и ползите от пиенето на кафе зависят до голяма степен от вашето здраве, но все повече изследвания показват, че тази напитка има много приятни качества. Кофеинът подобрява мозъчното кръвообращение, а също така повишава работоспособността и повишава устойчивостта на стрес.

Според последните проучвания две чаши кафе на ден намаляват вероятността от рак на черния дроб, панкреаса, дебелото черво и ректума. Намалява се и рискът от астма и хипертония. За да получите една четвърт от необходимия витамин Р на ден, една чаша прясно кафе ще бъде достатъчна. Друг приятен бонус е, че кафето съдържа пинолова киселина, която възвръща еластичността на кожата и предотвратява нейното стареене. Но въпреки всички предимства, все още си струва да пиете кафе умерено.

Сладолед

Калорийният враг на всички отслабващи всъщност не е толкова страшен. Британски учени са доказали, че сладоледът, направен от натурално мляко или сметана, действа като антидепресант, облекчава нервното напрежение и успокоява нервите.

За да бъде лакомството наистина здравословно, внимателно следете състава. Той трябва да съдържа пълномаслено мляко, както и да не съдържа растителни мазнини, оцветители, консерванти и изкуствени добавки. Следете нивото на мазнини, обикновено колкото по-ниско е, толкова повече захар има в сладоледа и това моментално убива всичко хубаво в деликатеса.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Често сънувате едно и също нещо или имате кошмари? Експерти споделят ценни съвети за сънищата

Боядисване на яйца 2024 г.: Легенди, вярвания, техники и обичаи

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 2 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 2 май /валутен калкулатор/

Любовна магия в действие: Как да разберете, че на съпруга ви е направена любовна магия

11 стъпки как да спрете да тежите на врата на съпруга си и да започнете да „правите пари“

7 твои маниера, които оставят ужасно първо впечатление след разговор

Вредно ли е да се пие чай непосредствено след хранене?

Освен агне: Какво друго трябва да се яде на Гергьовден?

Как се пише: полилей или полюлей?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com