От какво се страхуват най-много шофьорите на пътя?

2829
От какво се страхуват най-много шофьорите на пътя?
Снимка: Getty Images/Guliver

Три са основните риска пред шофьорите у нас – агресията - най-сериозната заплаха, несъобразена скорост и разсеяност. Това показва национално представително изследване, направено сред 1000 души – активни шофьори, на възраст между 18 и 75 години от цялата страна.

Резултатите обяви пред БНР д-р Боян Кутевски, главен асистент в Нов български университет, част от екипа, реализирал изследването. Проучването беше последвано от онлайн анкета за верификация на вече получените резултати, в която се включиха 23 000 души.

"Икономическа полиция" и данъчните хванаха психолаборатории, подправяли тестове за шофьори

За данни за фиктивни тестове, "правени" от две психолаборатории в София, съобщиха от "Икономическа полиция" ГДНП, ИАА и Националната аг...

Кутевски обобщи, че хората имат високо, близко до максималното мнение, за това как шофират, какво правят на пътя.

"Поражда се чувство за превъзходство над останалите участници в движението и това се манифестира. Много хора не казват, че се е случвало скоро да отнемат предимство на пешеходец или неправилно паркиране, докато статистиката на КАТ има данни точно за обратното, което означава, че хората не осъзнават, че правят нещо нередно“.

Д-р Пламен Димитров, председател на Дружеството на психолозите в България, подчерта, че е полезно човек да има повишена чувствителността към възможните грешки, към рисковите поведения, да сравнява себе си с другите.

"Важно е резултатите от това проучване да стигнат до най-активните шофьори, до тези, които са имали неблагоприятни ситуации и трябва да оценят по-внимателно своята компетентност на пътя. Важно е това да стигне до всички школи, центрове, институции, до образователната система, където са бъдещите шофьори".

Оставиха в ареста шофьорите, хванати с хероин за 46 млн. лева

Хасковският окръжен съд остави в ареста двамата ирански шофьори - 31-годишният Вахид Хашеми и 45-годишният Мохамадали Пур, които бяха з...

Според инициаторите на анкетата данните от нея ще помогнат за изготвяне на национален индекс, с който ще се улесни определянето на рисковете в поведението на водачите на автомобили и ще доведе до намаляване на жертвите от пътни инциденти. Това посочи Лазар Георгиев от фирмата, финансирала изследването:

"Индексът за безопасно шофиране показва поведенческото отношение на шофьорите и поведението на шофьорите по време на тяхното пътуване. С това изследване ние показахме, че голяма част от пътно-транспортните произшествия са следствие на човешка грешка. До момента това нещо не е доказано по този начин. С нашето изследване се опитваме да покажем на всички хора, че е добре да се замислят върху поведението по време на шофиране, което от своя страна ще допринесе за намаляване на пътно-транспортните произшествия и до много по-малко жертви на пътя".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Над 1.3 млн. българи са живели под прага на бедност през 2023 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com