Папата към Плевнелиев: Работете за това обикновеният човек да види държавата на своя страна

1038
Папата към Плевнелиев: Работете за това обикновеният човек да види държавата на своя страна
Снимка: БГНЕС

Признание за ролята и за историческата мисия на България в създаването и разпространението на славянската писменост и култура е направил папа Франциск пред президента Росен Плевнелиев. Държавният глава предвожда българската делегация във Ватикана по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Тази година визитата е посветена на 1150-годишнината от преговорите на княз Борис I (852-889 г.) с папа Николай, които поставят в исторически план началото на дипломатическите отношения между България и Светия престол. За пръв път българската делегация ще бъде допусната и до Ватиканската библиотека, в която се съхраняват историческите документи, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Папата прие Плевнелиев

Церемонията по посрещането на президента Росен Плевнелиев, който пристигна на официално посещение във Ватикана, се състоя във вътрешния...

Като особен знак на уважение към българския народ и към делото на светите братя Кирил и Методий, папа Франциск прие рекордно голяма делегация от България, а срещата продължи по-дълго от предвиденото.

По време на аудиенцията папа Франциск е подчертал ролята на България като отговорен фактор на Балканите и като държава, която днес дава положителен пример на света в регион, който е заобиколен от множество кризи. „Негово Светейшество благодари на българския народ за опазването на християнските ценности, за отношенията на толерантност и разбирателство между различните религии, както и за уважението към православните и католическите храмове, синагогите и джамиите в страната“, посочи държавният глава пред журналисти след края на аудиенцията.

Обикновеният човек е най-важен. Работете за това обикновеният човек да види държавата на своя страна и да почувства нейния успех и прогрес“. Това послание е отправил папа Франциск към президента Росен Плевнелиев и към българската делегация, в която са включени членове на парламентарно представените политически сили, както и ръководители на български духовни и културни институции. „Икономиката и политиката трябва да служат на обикновения човек. Те трябва да водят до единение, но това е възможно само ако са основани на общохуманните и християнски ценности“, е подчертал Негово Светейшество пред държавния глава.

Тежката хуманитарна ситуация и големите бежански потоци към Европа, породени от кризите в Близкия Изток и Северна Африка, също са били обсъдени по време на срещата. Папа Франциск е призовал за търсенето на решение, което да обедини интересите на всички общности, като се отчита, че „най-свещената грижа е именно за обикновения човек, който заслужава да види, че неговото достойнство се зачита“.

Плевнелиев ще бъде на официално посещение във Ватикана

На 16 и 17 май държавният глава Росен Плевнелиев ще предвожда българската делегация, която ще бъде приета на аудиенция от Негово Светей...

По повод 1100-годишнината от успението на Свети Климент Охридски, държавният глава подари на папа Франциск реплика на икона на светеца, която се пази в Роженския манастир, и откъс от житието му. Папа Франциск е връчил на президента Росен Плевнелиев реплика на скулптура на маслинено дърво със здрави корени, но с разделена на две корона – символ на съвременните проблеми на човечеството и на опасността от разединение. Скулптурата отправя посланието на Светия отец за единение - каквито единни и силни са корените на маслиненото дърво, толкова единна и да бъде неговата корона.

По време на аудиенцията президентът Росен Плевнелиев е отправил покана към папа Франциск да посети страната ни в скоро време и Негово Светейшество е уверил държавния глава, че това ще се случи през следващите години при неговите визити в региона.

В рамките на посещението си президентът Росен Плевнелиев разговаря с държавния секретар на Ватикана Негово Високопреосвещенство кардинал Пиетро Паролин. Държавният глава отдаде почит пред гроба на папа Йоан Павел II, на папа Йоан ХХIII и на Св. Петър.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)
Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Атмосферното налягане ще се повиши и ще е по-високо от средното за месеца, сочи прогнозата за времето за 27 април. Какви ще са температурите?  През...