Перник пак по улиците заради труса

6139
Перник пак по улиците заради труса

Вторичният трус от 3.9 по Рихтер в Перник отново уплаши местните. Майки с деца са излезли навън, предаде БГНЕС.

Пейките и пространствата между блоковете са пълни. 

В Перник рано сутринта зрелостниците се явиха на втората задължителна матура, както и на държавния зрелостен изпит по желание. Учениците са изведени веднага от сградите на училищата след земетресението. Очаква се образователният министър Сергей Игнатов да насрочи нова дата за матурите.

Припомняме, че по данни на Геофизичния институт на БАН трус с магнитуд 3,9 по скалата на Рихтер разтърси Перник и София в 10.23 ч. Епицентърът на труса е в района на силното земетресение от 5,8 по скалата на Рихтер от 22 май. Перничани са излезли на улиците, но не достатъчно безопасно разстояние от сградите.

Директорът на Геофизичния институт при БАН д-р Николай Милошев съобщи за БГНЕС, че трусът е с магнитуд към 3,8 по скалата на Рихтер. Това е вторичен трус, добави Милошев. Попитан дали има ново активиране на земните маси, след като два дни почти нямаше земетресения, Милошев отговори, че няма такова активиране. "Това е естествен ход на затихване на силното земетресение от 22 май. Действително намаляват трусовете като честота, но е трудно да се каже дали ще има или няма да има повече трусове", обясни Милошев. Той отново повтори, че може и да има трусове със сила около 4 степен по скалата на Рихтер.

"По принцип нормализирането на земните пластове става от дни до седмици, а ние все още нямаме и изминала седмица от силния трус. Надяваме се да няма по-силен трус от 4 степен, но с доста голяма сигурност можем да кажем, че най-вероятно по-силно земетресение от 4 степен по Рихтер няма да има", подчерта директорът на Геофизичния институт на БАН.

Редактор: Георги Иванов

3.8 по Рихтер в Перник и София

По последни данни на Геофизичния институт на БАН трусът, усетен в 10.23 ч. в района на Перник и София е с магнитуд 3,8 по скалата на ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com