Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Любовта е най-силната енергия (ВИДЕО)

10 юни 2024, 17:35 часа • 958 прочитания

В днешното предаване „Видимо и невидимо: Път към съвършенството“ Нина Ненова разговаря с Нино Нинов за любовта.

Любовта е най-вълнуващото и възвишено чувство и най-важната човешка добродетел. Тя има алхимичното свойство да направи голямата трансформация в човека. Според Кабала̀ любовта е божествената светлина, която достига до нас и ражда обичта и привличането между хората. „За да може човек да я получи, той трябва да бъде готов за нея, т.е. трябва да се потруди за да стигне до любовта. В Дървото на живота висшата проява на любов е показана в шеста сфера, която се нарича красота или още Тифарет. В превод Тифарет е слава и величие. Именно любовта е нашата слава и величие за душата. Красотата или шеста сфера се намира в центъра на Дървото на живота. Тя крепи цялата конструкция на това дърво, затова и тази шеста сфера е сърцето на Дървото на живота, чието предназначение е да внесе равновесие в живота ни.“, казва Нина Ненова. Още: Проф. Михаил Станчев: Мирът зависи от войната, войната зависи от мира (ВИДЕО)

Състоянието на влюбеност и любовта не са равносилни, въпреки че повечето хора поставят знак за равенство между тях. „Състоянието на влюбване не притежава капацитета да продължи дълго време, защото е породено от стремежа за запълване на липси. Влюбеният индивид почти и даже напълно подсъзнателно търси външен фактор, който според него би могъл да компенсира тези различни видове липси в него. При влюбването обичайно се стига до една непризната търговска сделка, при която всеки очаква от другия да му даде нещо –нежност, грижа, закрила, уют, подчинение или материални притежания. Когато изтече известен период от време и стане ясно, че партньорът не е в състояние, а той не би могъл и да бъде в състояние да свърши нашата работа, т.е. да запълни липсите в нас, тогава започва разпадът на връзката“, казва Нино Нинов.

Гостът споделя, че най-важното кабалистично правило е: „обичай ближния, така както обичаш самия себе си“. „Мъдреците обясняват това правило с първоначалното сътворение на човека като андрогинна същност, т.е. мъж и жена в едно, както е било при сътворението и което е и една от причините за разделянето. Тя не е единствена, но една от причините за разделянето на това единно същество на две отделни разнополови същности е желанието на Твореца да ни осигури възможността за стремеж към повторно единение. Това може да стане като се научим да обичаме истински, защото любовта е общност, тя е свързване, тя е съединяване на частите в едно.“ Още: Нужно е по-задълбочено проучване на българската история (ВИДЕО)

„Любовта не е един водопад от чувство на еуфория,. Тя не е нещо, което идва ей така от само себе си. Истинската любов не идва като награда за дълго и търпеливо очакване, както повечето хора си мислят. Тя идва благодарение на постоянните усилия да бъде създадена и да бъде отгледана така, както например се отглежда едно цвете в саксия. Нужна е ежедневна грижа.“, споделя Нино Нинов.

Целият разговор на Нина Ненова и Нино Нинов гледайте във видеото.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес