Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Седми пореден ден гражданите възроптаха срещу подмяната на съдебната реформа

15 декември 2015, 19:30 часа • 4615 прочитания

Пореден 7-и протест срещу промените в Конституцията събра стотици хора пред Съдебната палата.

Протестиращите смятат, че тази вечер е последният им шанс да се чуе гласът им, тъй като в сряда в пленарна зала е третото четене на конституционните поправки.

Произнасят се речи, а освен това има и музикално оформление. Звучаха творбите на Йохан Себастиан Бах, като според организаторите идеята е "Темида да си отвори очите", предаде репортер на Actualno.com.

Протестът блокира и движението в центъра на столицата.

От инициативата "Правосъдие за всеки" призоваха за висок морал и изразиха вярата, че можем да живеем в една по-справедлива държава.

Те поискаха още гарантиране на независимостта на съдебната система, подпомагане на достойните съдии и борба с корупцията.

Нека изградим една справедлива и почтена България, призоваха те.

С викове "Реформа" и ръкопляскания протестиращите приветстваха инициативата на "Правосъдие за всеки".

Снимка: Actualno.com

Седемте ключови идеи за Съдебна реформа на Национална Гражданска Инициатива "Правосъдие за всеки" са:

- Изменение в чл. 126 от Конституцията, с което да се премахне методическото ръководство на Главния прокурор върху дейността на всички прокурори.

- Намаляване мандата на Главния прокурор от седем на пет години и въвеждане на оценка на дейността му по ръководене на прокуратурата и осъществяването на наказателната политика в края на третата година от мандата му. Намаляване на мандата на членовете на Висшия съдебен съвет от пет на три години, без право на повторно избиране.

- Въвеждане на Конституционно ниво, в чл.126 (чл. 127) от Конституцията на длъжността “Заместник главен прокурор за борба с корупцията” във висшия управленски ешелон на държавата. Той образува и ръководи досъдебни производства и внася обвинителни актове по сигнали и жалби на граждани и държавни институции, като е независим от Главния прокурор. Избира се и се отчита ежегодно за дейността си пред Висшия съдебен съвет. Може да бъде освободен при системно несправяне със задълженията си и накърняване престижа на съдебната власт.

- Намаляване на Парламентарната квота във Висшия съдебен съвет от 11 на 7 членове и избор на тези членове с квалифицирано мнозинство от 2/3 от общия брой на народните представители.

- Подкрепа за предложеното в проекта за изменение и допълнение на Конституцията на РБ разделяне на Висшия съдебен съвет на две колегии – съдийска и прокурорска. Предложението за избор на председатели на Върховния касационен съд и Върховния административен съд да се прави до Пленума на Висшия съдебен съвет само от съдийската колегия, като прокурорската колегия или отделни нейни членове да нямат право на предложения за ръководители на върховните съдилища, а само участват в обсъждането и гласуването. Пленумът на Висшия съдебен съвет, в който влизат и прокурорите и следовател да не може да взима решения по никакви въпроси, отнасящи се до съдийски назначения, кариерно израстване, атестиране и дисциплинарни производства спрямо съдии.

- Въвеждане на конституционно ниво на явно гласуване по всички въпроси в колегиите и Пленума на Висшия съдебен съвет, с цел пълна прозрачност и носене на лична отговорност за решенията в административния орган на съдебната власт.

- Изменение на чл. 120 от Конституцията на Република България, с което да се премахне възможността чрез закон да се изключват от съдебен контрол определени административни актове.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес