Седми пореден ден гражданите възроптаха срещу подмяната на съдебната реформа

4635
Седми пореден ден гражданите възроптаха срещу подмяната на съдебната реформа

Пореден 7-и протест срещу промените в Конституцията събра стотици хора пред Съдебната палата.

Протестиращите смятат, че тази вечер е последният им шанс да се чуе гласът им, тъй като в сряда в пленарна зала е третото четене на конституционните поправки.

Съдии към прокурори: Между нас няма конкуренция за по-голяма независимост

Управителният съвет на Съюза на съдиите в България (ССБ) заявява в обръщение до прокурорите, че между съдии и прокурори не съществува к...

Произнасят се речи, а освен това има и музикално оформление. Звучаха творбите на Йохан Себастиан Бах, като според организаторите идеята е "Темида да си отвори очите", предаде репортер на Actualno.com.

Протестът блокира и движението в центъра на столицата.

От инициативата "Правосъдие за всеки" призоваха за висок морал и изразиха вярата, че можем да живеем в една по-справедлива държава.

Те поискаха още гарантиране на независимостта на съдебната система, подпомагане на достойните съдии и борба с корупцията.

Нека изградим една справедлива и почтена България, призоваха те.

Цветанов отряза и хората на Кунева да поставят каквито и да е условия на ГЕРБ

По-реалистичният вариант е да се подпише ново коалиционно споразумение. Може да искам да стана президент на Америка, но не съм американ...

С викове "Реформа" и ръкопляскания протестиращите приветстваха инициативата на "Правосъдие за всеки".

Снимка: Actualno.com

Седемте ключови идеи за Съдебна реформа на Национална Гражданска Инициатива "Правосъдие за всеки" са:

- Изменение в чл. 126 от Конституцията, с което да се премахне методическото ръководство на Главния прокурор върху дейността на всички прокурори.

- Намаляване мандата на Главния прокурор от седем на пет години и въвеждане на оценка на дейността му по ръководене на прокуратурата и осъществяването на наказателната политика в края на третата година от мандата му. Намаляване на мандата на членовете на Висшия съдебен съвет от пет на три години, без право на повторно избиране.

Реформаторският блок остава в управлението, ДСБ - в опозиция

Реформаторският блок остава в управлението. Това заяви лидерът на ДСБ Радан Кънев в кулоарите на парламента, където дойде след като на...

- Въвеждане на Конституционно ниво, в чл.126 (чл. 127) от Конституцията на длъжността “Заместник главен прокурор за борба с корупцията” във висшия управленски ешелон на държавата. Той образува и ръководи досъдебни производства и внася обвинителни актове по сигнали и жалби на граждани и държавни институции, като е независим от Главния прокурор. Избира се и се отчита ежегодно за дейността си пред Висшия съдебен съвет. Може да бъде освободен при системно несправяне със задълженията си и накърняване престижа на съдебната власт.

- Намаляване на Парламентарната квота във Висшия съдебен съвет от 11 на 7 членове и избор на тези членове с квалифицирано мнозинство от 2/3 от общия брой на народните представители.

- Подкрепа за предложеното в проекта за изменение и допълнение на Конституцията на РБ разделяне на Висшия съдебен съвет на две колегии – съдийска и прокурорска. Предложението за избор на председатели на Върховния касационен съд и Върховния административен съд да се прави до Пленума на Висшия съдебен съвет само от съдийската колегия, като прокурорската колегия или отделни нейни членове да нямат право на предложения за ръководители на върховните съдилища, а само участват в обсъждането и гласуването. Пленумът на Висшия съдебен съвет, в който влизат и прокурорите и следовател да не може да взима решения по никакви въпроси, отнасящи се до съдийски назначения, кариерно израстване, атестиране и дисциплинарни производства спрямо съдии.

- Въвеждане на конституционно ниво на явно гласуване по всички въпроси в колегиите и Пленума на Висшия съдебен съвет, с цел пълна прозрачност и носене на лична отговорност за решенията в административния орган на съдебната власт.

- Изменение на чл. 120 от Конституцията на Република България, с което да се премахне възможността чрез закон да се изключват от съдебен контрол определени административни актове.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com