В западните градове се борят с мръсния въздух, както София не смее - със забрана на битово горене

11725
В западните градове се борят с мръсния въздух, както София не смее - със забрана на битово горене
Снимка: Pixabay

Въздухът в България е един от най-мръсните в Европа, а всяка година родни градове се нареждат на водещите места по най-замърсен въздух на Стария континент.

Най-големият фактор за това замърсяване у нас е битовото горене. Според доклад на Greenpeace от 2014 г. отоплението на твърдо гориво е основният виновник за вредните частици, изпускани в атмосферата. При фините прахови частици с големина 10 микрометра (ФПЧ10) битовото горене е основен източник в 51% от случаите. При частиците от 2.5 микрометра (ФПЧ2.5) - в 69%.

Въздухът в 25 града е постоянно замърсен, много общини не считат това за проблем

В 25 града на България въздухът е постоянно замърсен. Качеството му се подобрява, но София все още е най-мръсната столица в ЕС. Това ...

Навсякъде по света експертите са категорични, че именно отоплението на твърдо гориво е един от основните замърсители на въздуха. Естествено, автомобилният трафик и индустриалното замърсяване допринасят значително, но все повече хора на Запад осъзнават, че екологично опасното отопление е проблем, който изисква радикални мерки.

В България и особено в София, където проблемът е най-голям, никой не повдига сериозно въпроса за възможността отоплението на твърдо гориво да бъде забранено. По света обаче местните власти са далеч по-решителни.

Привърженик на решението за забрана на отоплението с твърдо гориво е кметът на Лондон Садик Хан. Той се обяви за пълна забрана на отоплението на твърдо гориво. След дебат по въпроса все пак Хан обяви, че забраната ще важи за някои райони на британската столица, където проблемът с мръсния въздух е най-голям. Заради частичната съпротива срещу това решение лондонската управа планира и по-смекчени мерки - сериозно затягане на критериите за емисии за печките на твърдо гориво.

Мерките се налагат, въпреки че по-голямата част от британците не се отопляват по този начин. 16% от домакинствата в югоизточната част на Великобритания се топлят на дърва, в сравнение само с 5% в Северна Англия и Шотландия. Макар този вид отопление да не е сред най-популярните, експертите са категорични, че отоплението на твърдо гориво е отговорно за 1/3 от замърсяването на въздуха в Лондон.

До същото решение като в британската столица достигнаха и властите в Париж. Преди 3 години местната управа беше разработила закон, който забраняваше топленето чрез огън в домовете. Забраната трябваше да влезе в сила от 1 януари 2015 г., но заради политически маневри в последния момент тя не успя да стане факт.

Съдът реши - ИАОС да покаже почасовите данни за въздуха в София

Почасовите данни за качеството на въздуха в София в периода 2013 - 2016 година трябва да бъдат предоставени от Изпълнителната агенция п...

В Париж 39% от замърсяването на въздуха се дължи на битово отопление на дърва. Периодично проблемът става толкова сериозен, че в определени периоди властите забраняват движението на до половината автомобили.

В Дания още през 2003 г. е издадена забрана за продажба на всички стандартни печки и камини. Много малко нови подобни отоплителни уреди получават разрешение за пласмент от държавата и то само ако покрият изключително високите екологични изисквания.

Далеч в премахването на опцията за отопление на дърва са стигнали в Канада. Още преди години гражданите на Монреал бяха задължени да регистрират печките си на твърдо гориво до 22 декември 2015 г., а след това - да се отърват от тях. Новите регулации за вредните емисии в страната влизат в сила през следващата 2018 г. Според новите правила всеки, който откаже да се съобрази със забраната, подлежи на глоби, а хората, желаещи да приспособят отоплителните си уреди, трябва да им направят скъпи модификации, така че да отговарят на новите изисквания. Нормите, които ще важат от 2018 г., са 2,5 гр. фини частици на час, а преработването на стара печка или камина струва между 2000 и 8000 долара.

Решението беше посрещнато на нож от много от канадците, които искат да са енергийно независими, но местните власти са твърдо решени да продължат с мерките срещу замърсения въздух в страната.

Безспорно най-напред в забраната на отопление на твърдо гориво са САЩ.

Мръсният въздух в градовете е една от причините за ХОББ

Замърсяванията на въздуха и старите автомобили в градовете са една от причините за увеличението на броя на хората, боледуващи от ХОББ (...

В много американски щати от години се разраства движението в подкрепа на забраната. Агенцията за защита на околната среда (EPA) играе основна роля по въпроса, затягайки чувствително нормите на допустими вредни частици, изпускани в атмосферата. Миналата година EPA забрани продажбата на 80% от печките и камините на дърва и пелети, предлагани в САЩ. Така тези отоплителни уреди с времето ще стават все по-скъпи, а от там - все по-малко търсени. Новите регулации на агенцията изискват предлаганите печки да са 70% по-екологични от сегашните, иначе няма да получат разрешение за продажба.

На местно ниво обаче някои власти в Америка взимат нещата в свои ръце и стигат по-далеч.

Така например в Калифорния редица градове, начело с Дел Мар, предприемат стъпки към пълната забрана на отоплението на твърдо гориво. От 2016 г. в Сан Франциско също има подобна забрана за новите сгради. В Дел Мар първоначално са обмисляли въвеждането на катализатори или подобни пречистващи устройства в печките и камините, но в последствие са решили да заложат на пълната забрана.

Отказ от печките и камините вече съществува на някои места в САЩ и то отдавна. Заради прекомерно замърсяване и невъзможност да се покрият държавните стандарти за чистота на въздуха, законодателите в Аризона гласуват забрана на битовото отопление на твърдо гориво за всички новопостроени сгради още през 1997 г., което влиза в сила през 1999 г. и важи за всички градове в Аризона с население над 1,2 млн. души.

Остава въпросът кога България ще узрее за решенията на останалите западни държави със същия проблем и кога някой ще се престраши да постави този въпрос у нас - за сериозен дебат поне.

Системата за ранно предупреждение за мръсния въздух в София е готова

Съвсем скоро се очаква да заработи обещаната от Столичната община система за прогнозиране на замърсяването на въздуха в София с обсег 4...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Кой има имен ден днес, 27 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com