За 57% от българите Великден е голям религиозен празник

3828
За 57% от българите Великден е голям религиозен празник

57% от българите честват Възкресение Христово като голям религиозен празник, сочат данни на НЦИОМ. Ръстът от 2007 година досега е цели 7%. Националното представително изследване е проведено между 30 март и 6 април 2012 г. сред 1000 пълнолетни български граждани, предаде Стандарт Нюз.

В същото време с 9% намаляват заявяващите, че празнуват Великден, без религиозният мотив да е от първостепенна важност за тях (от 40% на 31%). Едва 4% от анкетираните по принцип не отдават особено значение на този празник. 
9% не честват Великден, защото този празник не присъства в техните религиозни и културни традиции.

Великден най-често е сочен като важен религиозен празник от столичаните, от висшистите, от хората на възраст между 40 и 59 години и от жените.
Мъжете, респондентите между 30 и 39 години, както и жителите на областните градове по-често от останалите сочат, че честват празника без религиозният мотив да е определящ за тях.
 
Две трети от самоопределилите се като православни християни в настоящото изследване на НЦИОМ посочват, че ще празнуват Възкресение Христово като религиозен празник, а една трета ще празнуват, без религиозният мотив да е водещ за тях. Повечето от интервюираните, които посочват, че не са вярващи, също възнамеряват да празнуват Великден.

Промените, настъпили през последните години по отношение на празнуването на Великден, са свързани с известно намаляване на дяловете на хората, които боядисват яйца и купуват козунаци. Доколкото домашното месене на козунаци не компенсира намаленото купуване, логичното обяснение може да се търси в икономическите трудности, които българите изпитват. В масовите представи празникът традиционно се свързва с боядисването на яйца, с купуването на козунаци и с поздрава „Христос Воскресе!”.

Над половината от българите твърдят, че посещават тържествените църковни служби по Великден.  98% от определящите се като православни християни посочват, че в семействата им се боядисват яйца за празника, 93% – че се поздравяват с „Христос Воскресе!”, и 88% – че купуват козунаци
.

 

Официален неработен ден: Велики петък

Велики петък е денят, в който е разпнат Божият син Иисус Христос, за да стане изкупителна жертва за греховете на човечеството. На този...

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество