Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сложна авария блокира ВЕЦ "Тешел", над 6 милиона ще струва отстраняването

07 юни 2024, 12:48 часа • 34401 прочитания

Водно-електрическата централа (ВЕЦ) "Тешел" е напълно спряна от август месец миналата. Тогава възникна сложна авария – увреждане на панцерован (облицован) участък от главната напорна деривация. Близо километър от тръбата с диаметър 3,20 метра е била сплескана на практика. А това е основният изпускател на язовир "Доспат".

Тогава в района се заговори, че в резултат на недоглеждане се е допуснало турбините на ВЕЦ-а да работя с пълна мощност при недостатъчно захранване с вода, което създало вакуум и смазало тръбата. Също така за риск от преливане на язовир "Доспат". Още: НЕК изключва ВЕЦ Тешел за ремонт, в Доспат се тревожат от преливане на язовира

Ремонтът за отстраняване на аварията, който трябва да стане с проектиране и СМР за демонтаж на компрометираната панцеровка, ще струва на Националната електрическа компания 6,6 млн. лв. без ДДС. След проведена обществена поръчка за изпълнител през март месец т. г. е подписан договор с консорциум от две фирми на „Главболгарстрой интернешънал“ АД. За проектиране те са дали срок от 30 дни, а за строително-монтажни работи – 180 дни.

"По време на извънреден оглед на 02.08.2023 г. на съоръженията към ВЕЦ "Тешел" е установено увреждане на панцерован участък на главна напорна деривация (ГНД) Тешел. Поради тази причина към настоящия момент водни обеми не се подават към ВЕЦ "Тешел", но централата е в изправно техническо състояние“, посочи предишният енергиен министър Румен Радев в отговор на депутатски въпрос. Още: Не само ПАВЕЦ "Чаира": Още една ВЕЦ мощност е извън строя

(Язовир "Доспат". Снимка: НЕК)

Пак на депутатски въпрос служебният министър Владимир Малинов отговаря сега, че ВЕЦ „Тешел", респективно главната напорна деривация и съответните съоръжения, са работили съгласно проектно заложените параметри.

На негово запитване от НЕК обяснили, че са предприети всички необходими мерки за контрол на нивото на язовир „Доспат“ чрез изпълнение на договор за подготовка, заваряване и контрол на тръба за ремонт на ГНД за ВЕЦ "Тешел" за алтернативно временно водоподаване на язовир "Тешел". Въпросният договор е сключен с „Геострой“ АД в края на декември за сумата от 26 хиляди лева. Още: "Демократична България" пита енергийния министър защо крие авария в "Цанков камък"

„Язовирът се поддържа в рамките на нормалното водно ниво за сезона, без да има опасност от настъпване на неблагоприятни последици. Хидротехническите съоръжения на язовир „Доспат" са в пълна техническа изправност и функционалност. Предприети са необходимите действия за възстановяване на компрометирания участък в съответствие с действащата нормативна уредба в областта на енергетиката“, посочва Малинов.

Успоредно с предприетите възстановителни действия, НЕК възлага анализ на възможните причини, довели до аварията. За целта е в ход друга процедура – за изработване на експертно становище и изготвяне на числен модел за главната напорна деривация на ВЕЦ „Тешел“. Нейната прогнозна стойност е 301 264 лв. без ДДС.  Пет са подадените оферти, като се предвижда до 10 юни да финализират поръчката.  

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес