Прокурор: Внимавайте с данните в нета

3984
Прокурор: Внимавайте с данните в нета

Развитата цивилизация е зависима тотално от интернет, един срив в системата в по-голям мащаб би могъл да доведе до някакъв апокалипсис. Това каза пред БНТ Илона Кръстенякова, прокурор във Върховната касационна прокуратура, предаде Стандарт Нюз.

Най-масово срещаните посегателства в България са посегателствата срещу лични данни в интернет. Напоследък разбрахме за кражби на профили във Фейсбук, интернет измамите в мрежата и детската порнография са доста широко разпространени също. Всички посегателства са дръзки и безобразни. Най-тежки увреждания са тези, които се отнасят за престъпленията срещу деца, каза прокурор Кръстенякова. Тя добави, че посегателствата срещу онлайн банки и финансови институции също са се увеличили.
 
Хората, които ползват интернет, да предоставят колкото се може по-малко информация за себе си, за личните си данни по социалните мрежи. Тези, които пазаруват в интернет, да внимават много и да не вярват на писма, които биха могли да получат, да не вярват на писма от името на собствените си банки, в които се иска информация за техните кодове, ЕГН-та.


Делата у нас за киберпрестъпления са твърде малко. Това се дължи на малкото използване на интернет в реалния живот в България. Скоро излезе информация от Евростат, в която България е някъде на предпоследно място по използване на интернет. Неотдавна бе съобщено, че ще бъде създадена специализирана структура, която да подпомага премиера по въпросите на киберсигурността.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com