Тенис храмът „Уимбълдън” очаква своя нов крал

16782
Тенис храмът „Уимбълдън” очаква своя нов крал

Обществената и политическа криза в България кипи с пълна сила, но също така големият казан с тенис емоции започва да възвира и да поглежда към точката на кипене – от утре, 24 юни, започва третият турнир от Големия шлем за годината – „Уимбълдън”.  Кой ще е шампион, кои ще са разочарованията, кой ще изненада приятно, какво ще е българското участие – нека видим мъжката схема.

Българското участие


Първата ни ракета при мъжете Григор Димитров започва като поставен под номер 28 турнира и най-после изтегли благоприятен жребий – при достигане до трети кръг, където ще играе най-вероятно с номер осем в схемата Хуан-Мартин Дел Потро. Жребият е повече от добър, тъй като за Дел Потро тревата е най-слабата настилка – най-силният му резултат е полуфинал на Олимпийските игри в Лондон миналата година, а аржентинецът показа в Куинс, че все още не е във форма след паузата около „Ролан Гарос” заради респираторен вирус. Лошото е, че и самият Григор не е в особено добра форма – българинът допуска сривове от сервис, спортният му хъс не е на ниво и не се бори във важни точки, от ретур също има пропуски, особено що се отнася до сечения. Не е добро и придвижването му по тревата, за разлика от друг път.

В първи кръг Григор играе със Симоне Болели, като досега двамата са играли два мача – и двата спечелени от нашето момче без загубен сет. Във втори кръг Димитров ще срещне някой измежду Грега Жемля и Майкъл Ръсел, т.е. или силно сервиращ, но не много техничен играч или много хитър и подвижен тенисист, но без особено силен сервис.

Прогноза: Трети кръг/Осминафинал

Фаворитите:

Новак Джокович


Сърбинът буквално трябва да почерпи след изтегления жребий на турнира. Беше ясно, че шампионът от „Ролан Гарос” Рафаел Надал ще влезе под номер 5 в схемата на „Уимбълдън” заради миналогодишното отпадане още във втори кръг, което основно повлия при точките в сложната формула за определяне на поставените в схемата на турнира.

В крайна сметка Фортуна прати в една половина Анди Мъри, Роджър Федерер и Рафаел Надал, а за Джокович най-сериозният съперник в неговата половина е Давид Ферер, който на трева има най-слаби резултати. Друг по-сериозен противник е Томаш Бердих, който през 2010 година победи сърбина на полуфинал тук, но сега чехът не е в особено добра форма. За Ноле до финала остава да държи солидно ниво, което той отдавна е доказал, че може и чак там да се мобилизира до крайност срещу чакащото голямо предизвикателство Мъри/Федерер/Надал.

Прогноза: Шампион/Финал

Анди Мъри


Шотландецът също не може да е особено недоволен от жребия, тъй като няма сериозен противник до четвъртфинал, като ще има време да напипа играта си и да разработи ударите си. Мъри спечели подгряващия турнир в Куинс, но не убеди съвсем с играта си. Интересното е, че на четвърфинал 99% световният номер две ще играе с Жо-Вилфред Цонга, с който игра и в Куинс и победи с 2:1 сета. На трева Цонга е изключително опасен и мачът с Мъри може да се превърне в запомняща се класика. Следва полуфинал с някой измежду Федерер и Надал, а финалът вероятно ще е с Джокович – един крайно труден път в последната фаза.

Прогноза: Полуфинал/Финал

Неизвестните величини:

Рафаел Надал


Испанецът предпочете да не се натоварва след рекордната осма титла на „Ролан Гарос” и не взе участие на подгряващ турнир на трева. Това обаче не означава, че той не е готов за предизвикателството – всички познават упорития му характер и никой не може да си позволи да го подцени – две титли и още три финала на „Уимбълдън” говорят достатъчно за шансовете му да спечели отново и да направи трети дубъл „Ролан Гарос” – „Уимбълдън”.

Добър жребий за Григор на Уимбълдън

Григор Димитров ще започне участието си на "Уимбълдън" с мач срещу Симоне Болели, отреди жребият, който определено бе благосклонен къ...

Жребият обаче изобщо не беше благосклонен за Надал, който като номер 5 в схемата ще трябва да минава през трима от най-добрите в света, за да вземе титлата. По схема на четвъртфинал Надал ще се изправи срещу действащия шампион и вечен противник Роджър Федерер, полуфиналът пък ще е с някой измежду Анди Мъри и Жо-Вилфред Цонга, а за финал 99.99% ще чака Новак Джокович, при това едва ли твърде уморен.

Преди тези сблъсъци обаче Надал ще има опасни мачове и в по-ранна фаза – с Беноа Пер най-вероятно в трети кръг, а стилът на французина – силен сервис и много сечени удари, едва ли е най-желаното за Надал нещо, на осминафинал пък като нищо ще играе с мощния Джон Иснър или Станислас Вавринка, които най-вероятно ще спретнат сериозен двубой в трети кръг. Това със сигурност ще е предимство за Надал от физическа гледна точка, като испанецът 100% би предпочел мач с Вавринка, а не с Иснър, чийто сервис на трева ще е невероятно изпитание за концентрацията на Надал на ретур. А миналата година Рафа падна във втори кръг точно от противник със страховит сервис – Лукаш Росол.

Прогноза: Финал/Полуфинал

Роджър Федерер


За седемкратния и действащ шампион на „Уимбълдън” изглежда почти невъзможно да защити титлата си. Федерер вече премина най-добрите си години във физическо естество, а сега, за да вземе титлата, ще трябва да мине последователно през Рафаел Надал, Анди Мъри и Новак Джокович, освен ако Фортуна не му помогне с по-ранно отпадане на някой измежду тези тенисисти, определящи модата в съвременния тенис.

Григор записа победа в демонстративния турнир The Boodles

Първата ни ракета при мъжете Григор Димитров се поздрави с успех в последния си мач от демонстративния турнир The Boodles в Лондон и по...

Федерер направи добра подготовка за „Уимбълдън” с титла в Хале, която му беше първа за сезона. В Германия Роджър показа много силен сервис, като допусна пробив в подаването си само срещу Томи Хаас на полуфинала, но за сметка на това показа слабости на ретур – тези слабости, които се виждат от около две години насам, а именно по-бавен рефлекс, по-бавно позициониране при играта с крака – въобще сигурни белези, че швейцарецът вече е в зенита на бляскавата си кариера. Същото се отнася и до играта на Федерер от основна линия, а само със сервис той не може да се конкурира срещу бейслайнъри като Надал, Мъри и Джокович дори на трева. Допълнителен минус за Федерер е, че преди очаквания сблъсък с Надал той ще играе предимно с играчи, сервиращи мощно, но с не толкова добра игра от основна линия, което няма да му позволи да се нагоди на нещо подобно на стила на испанеца.

За Федерер има и друг огормен залог – той трябва да защити титлата си, ако иска да остане в топ 4 на ранглистата. Защото Рафаел Надал няма почти никакви точки за защитаване и премине ли през втори кръг, само ще трупа нови точки. Дали швейцарецът може пак да покаже магията си, когато трябва?

Прогноза: Четвъртфинал/Полуфинал

Потенциалното разочарование:

Томаш Бердих


Коя ще е новата кралица на тениса – балът на претендентките „Уимбълдън” започва

Обществената и политическа криза в България кипи с пълна сила, но също така големият казан с тенис емоции започва да възвира и да погле...

Чехът определено изпитва трудности в играта си през последния месец – той падна още в първи кръг на „Ролан Гарос” от Гаел Монфис, като изпусна да направи пълен обрат от 0:2 сета. В Куинс той загуби с 0:2 сета от Марин Чилич, показвайки сериозно непостоянство във важни моменти в играта.

В първи кръг Бердих излиза срещу левичаря Мартин Клижан, а във втори най-вероятно ще играе с още по-силно сервиращия Даниел Брандс. И в двата мача чехът ще трябва да запази пределна концентрация на сервис – точно това, което му липсва в последно време.

Прогноза: Първи кръг/Четвъртфинал

Приятните изненади

Ришар Гаске


Серина Уилямс се извини на Шарапова за Григор Димитров

Григор Димитров нажежи страстите около две от най-добрите тенисистки в света – Серина Уилямс и Мария Шарапова, но след като те ра...

Французинът има най-силен резултат в турнирите от Големия шлем точно на „Уимбълдън”, където мачовете са по-кратки и крехката физика на Ришар не е подлагана на такова напрежение, както на другите настилки. Жребият за Гаске също е удобен – той почва с Марсел Гранойерс, а реално първият сериозен тест е в трети кръг срещу Сам Куери. Гаске може да заформи и голям осминафинал с Томаш Бердих, ако нещата вървят според предварителните стандартни очаквания, което обаче рядко става.

Прогноза: Четвъртфинал

Томи Хаас


Точно като отлежалото вино 35-годишният германец показва страхотно качество във втората си младост. Стилът на Хаас е много подходящ за трева – той е един от малкото играчи в тура, които използват много сечени удари, излиза на мрежа и владее отлично волетата. Хаас записа полуфинал на турнира в Хале, който беше генерална подготовка за „Уимбълдън”, а по отношение на жребия не може да се оплаче – първи кръг с Дмитрий Турсунов, чиято кариера беше провалена от многото контузии, а във втори кръг някой измежду Уейн Одесник и Джими Уанг. Най-близкият сериозен играч до Хаас е Новак Джокович, с когото германецът може да играе на осминафинал. А през тази година германецът победи Ноле в Маями и игра с него на „Ролан Гарос” на четвъртфинал, където световният номер едно трябваше да се отнесе много сериозно към мача, за да няма проблеми.

Прогноза: Осминафинал

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com