Веселин Топалов се класира за турнира за световната титла по шах догодина

15139
Веселин Топалов се класира за турнира за световната титла по шах догодина

След като завоюва третото място в петото издание от веригата "Гран При ФИДЕ" в Пекин, бившият световен шампион по шахмат Веселин Топалов е теоретически недосегаем в генералното класиране преди последния турнир в Париж. Така той спечели квотата за участие в турнира на претендентите за световната титла - 2014 година. В него осем топ шахматисти ще се борят за правото да влезнат в двубой с настоящия световен шампион за завоюване на най-високото звание в шахмата.

До поредното върхово постижение в шахматната си кариера Веселин Топалов достигна след победа в последния кръг с белите фигури срещу Александър Морозевич (Русия). Топалов е с 6 точки, колкото има Петър Леко, но е с по-добър втори показател. Българският шампион показа високо шахматно майсторство и стабилна спортна психика след емоционалния 10 кръг. В него Топалов и двамата водачи претърпяха загуби. След реми в последния кръг срещу Борис Гелфанд победата еднолично завоюва Шахрияр Мамедяров (Азербайджан) със 7 точки. Наравно завърши и вторият в крайното класиране Александър Гришчук (Русия) срещу Петър Леко (Унгария) и събра актив от 6,5 точки.

Топалов загуби от Накамура

Веселин Топалов загуби с черните фигури от американеца Хикару Накамура в партия от 7-я кръг на турнира "Гран При" в Солун.С актив от 3,...

Веселин Топалов спечели първото издание на турнира в Лондон, разделяйки 1-во - 3-то място. Българинът е едноличен победител в третия турнир в Цуг, Швейцария. За крайното класиране във веригата се сумират трите най-добри класирания от 4 възможни. За първо място са предвидени 170 точки, за второ - 140, за трето - 110 и т.н. Българският гросмайстор е с общ сбор от 410 точки. Втори засега е победителят от Пекин Шахрияр Мамедяров, който обаче може да бъде изместен при победа от руснакът Александър Гришчук.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com