Правната комисия прие да разгледа мораториума за застрояването на парк „Бедечка”

841
Правната комисия прие да разгледа мораториума за застрояването на парк „Бедечка”
Снимка: "Запазете Бедечка"

Правната комисия в Парламента прие с 9 гласа да разгледа мораториума за застрояването на парк „Бедечка”. Проектът за решение беше внесен в Народното събрание от Реформаторския блок на 22 декември.

На днешното си заседание Правната комисия в Народното събрание прие с 9 гласа „за” да разгледа внесения от РБ проект за налагане на мораториум върху застрояването на парк „Бедечка” в Стара Загора. Димитър Делчев, член на комисията от РБ, се аргументира, че проблемът е отдавна, презастрояването създава обществено напрежение в града и трябват спешни мерки от страна на Парламента за запазване на природата и зелените площи в парка от безразборното строителство. На заседанието присъства и народният представител от РБ („Движение България на гражданите”) Димитър Танев, избран от Стара Загора, който е водещият вносител на предложението за мораториум.

Ударно леят бетон в парк "Бедечка" (СНИМКИ)

В зелената площ в многострадалния старозагорски парк "Бедечка“ за броени дни се появиха не една, а няколко нови фундаменти на сгр...

Предложението предвижда налагане на 3-годишен мораториум върху всички строителни дейности и върху издаване на разрешения за строеж на територията на парка. То трябва да спре действията по прилагането на влезлите в сила подробни устройствени планове, както и изменения, допълнения и нанасяне на нови имоти в кадастъра и имотния регистър в границите на тези имоти.

Реформаторите се аргументират, че в „Бедечка” живеят над 50 вида растения, като само паспортизираните едри дървета са около 1500, а над 150 вида са животните, част от които са защитени видове. И защитата на околната среда, и качеството на въздуха, който отдавна е проблем в Стара Загора, са важни за гражданите, посочи при внасянето на предложението Димитър Танев. По думите му, за това време ще може да се направи по-внимателен преглед на действия за обезщетение на собствениците на имоти в парк „Бедечка“ с равностойни по площ и категория терени на друго място, както и да се стигне до балансирано решение.

Според РБ с мораториума ще се даде възможност на кмета на община Стара Загора да предприеме действия за изработването на проект за изменение на ОУП и последваща изработка на ПУП в парк „Бедечка” в обстановка на намален обществен натиск и спазване интересите на всички граждани.

Предложеният от РБ мораториум трябва да се разгледа в края на днешното заседание на Правната комисия, а в 15,30 часа днес ще се гласува и от Комисията по регионална политика и местно самоуправление в НС, в която преди няколко месеца беше организирано изслушване на позициите на заинтересованите страни. Гласуването на мораториума в пленарната зала може да стане след като бъде гласуван от двете комисии.

Стара Загора решава за парк "Бедечка", природозащитници призовават за протест

Старозагорци да се възползват от правото си по закон и да присъстват на сесията на Общинския съвет днес (29 септември). За това призова...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Петков ще скимти пред вратата в Банкя": Пеевски обяви, че в сърцето на Борисов има място за всички

Кирил Петков: Борисов има голям врат - Пеевски виси на него и го задушава (ВИДЕО)

Бивш военен министър обясни защо правителството промени договора за F-16 и какво следва

ЦИК отказа участието на "Атака" на изборите, ето защо

ИТН: Христо Иванов е родител 1 и 2 на Конституцията и се роди "То" (ВИДЕО)

Борисов за ПП-ДБ: Всичко е загубено в отношенията ни (ВИДЕО)

Надежда Йорданова с ясен знак, че ПП-ДБ могат да са в опозиция след изборите

ПП-ДБ: ЕК започна наказателна процедура срещу България заради четири партии (ВИДЕО)

Първан Симеонов: На ПП-ДБ ще им се услади да са в опозиция известно време

Депутат от ГЕРБ подаде оставка в последния ден на парламента

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика