5 причини за напълняване, за които дори не сте подозирали

12312
5 причини за напълняване, за които дори не сте подозирали
Снимка: iStock/Guliver

Понякога причините за напълняване изобщо не са понятни. Ето кои са 5-те най-често срещани причини за наддаване на тегло, за които дори не сте предполагали:

1. Продължителен стрес

Сам по себе си кортизолът не е вреден, а дори е полезен за тялото ни. Обикновено се произвежда сутрин, той е нашият хормон на жизнеността, а също и по време на стрес.

И ако стресът е краткотраен, тогава кортизолът ще бъде наш приятел, но ако стресът стане хроничен, кортизолът се превръща във враг, причинявайки негативни последици, включително натрупване на мастна тъкан.

По време на хроничен стрес кортизолът постоянно поддържа високо ниво на глюкоза в кръвта, намалява чувствителността на тъканите към инсулин) и понижава скоростта на метаболизма. При продължително повишено ниво на кортизол е характерно натрупването на висцерална мазнина и появата на "кортизолов корем".

Отслабване с кефирна диета

2. Недостиг на сън

Напоследък учени от цял ​​свят говорят за връзката между рисковете от затлъстяване и диабет тип 2 при хора с хронична липса на сън. Например, беше установено, че спането по-малко от 4 часа на ден увеличава риска от затлъстяване със 73%, по-малко от 5 часа на ден - с 50%.

През 2019 г. бяха публикувани проучвания, които установиха, че липсата на сън влияе върху увеличаването на калориите, консумирани през деня, и риска от развитие на инсулинова резистентност.

3. Прием на определени лекарства

Някои лекарства могат да ви помогнат да натрупате и поддържате тегло. Това са някои антидепресанти, перорални контрацептиви, глюкокортикостероиди, бета-блокери. Ако приемате лекарства, предписани от лекар, не трябва да ги отменяте.

Можете да обсъдите евентуална замяна с Вашия лекар и да поверите свалянето на тегло на компетентен диетолог и треньор, който ще вземе предвид всички нюанси и ще избере за Вас режим на хранене и упражнения, който ще ви помогне да отслабнете.

10 опасни симптома, които издават, че спазвате неподходящата диета

4. Хипотиреоидизъм

Това е състояние, при което щитовидната жлеза не произвежда достатъчно хормони (Т4 и Т3). Те регулират метаболизма. При липса на тези хормони метаболитните процеси се забавят, течността се натрупва под формата на плътен оток. При това състояние теглото упорито "стои" и свалянето ѝ е възможно само след нормализиране на щитовидната жлеза.

Много е важно хипотиреоидизмът да е признак на липса на микро- и макроелементи и понякога правилно балансираната диета и хранителна подкрепа могат да подобрят състоянието и да изместят теглото от мъртвата точка. Най-лесно и бързо е да направите това с компетентен специалист по хранене.

5. Спрели сте цигарите

Да, пушенето ускорява метаболизма и намалява апетита. И когато го спрат, много бивши пушачи напълняват. Изплашени от появата на излишни килограми, някои се връщат към лошия навик.

Всъщност, когато се отказвате от тютюнопушенето, за да не напълнеете, трябва да спазвате диета, да решите проблема с натрупания дефицит, който пушачите развиват, да коригирате физическата активност и да вземете „дъвчащи“ заместители на цигарите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Тази билка помага за ускоряване на регенерацията на нервите

7 храни, които понижават високия холестерол

Необичайни симптоми, които показват, че страдате от сезоннa алергия

Как е правилно да пиете водата, ако искате да отслабнете?

Учени: 18 лесни тайни за по-добър сън, които да изпробвате още днес

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 24 април /валутен калкулатор/

Има ли дневна доза захар, която да не преминаваме?

Каква дневна доза калций е полезна за нашия организъм?

Какво първо да направим при разтегнат мускул

Дневна доза: колко сурови бадеми най-много да ядем?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com