Как да забавим метаболизма си - ето кога трябва да го правим!

15739
Как да забавим метаболизма си - ето кога трябва да го правим!
Снимка: iStock

Повечето хора се записват на фитнес, спазват ограничителни диети или хранително превъзпитание, за да ускорят своя метаболизъм и да отслабнат. Но пък друга група искат точно обратното: да забавят метаболизма си, за да наддадат на тегло.

Ето какво разяснява д-р Франсис Винисиуш

Метаболизмът е естествен процес в нашия организъм, който превръща калориите, които приемаме от храната, в енергия. Тази енергия е „горивото“, което организмът използва за своето функциониране. Метаболизмът на един човек никога не е същият както този на друг. При някои хора може да е ускорен; докато при други е малко по-бавен.

Бързият метаболизъм изгаря много голямо количество калории (обикновено повече от изразходваните) и затова натрупва по-малко мазнини. Такива хора са по-слаби и по-лесно отслабват, отколкото напълняват.

Ефектите от ускорения метаболизъм може далеч да надхвърлят естетическото, засягайки общото здравословно състояние, ако ситуацията излезе извън контрол. Внезапна загуба на тегло или липса на хранителни вещества, предизвикани от бързия метаболизъм, може да причинят мускулна слабост, анемия, ускорен пулс, безсъние, умора и изтощение.

Точно както отслабването е благоприятно за качеството на живота на хората и често повишава тяхното самочувствие, наддаването на тегло за тези, които имат трудности с физическата си слабост, носи същите предимства.

Но въпреки че забавянето на метаболизма и напълняването е важно за онези с ускорен метаболизъм, е необходимо да се подхожда внимателно - особено с храната, за да няма вреда за здравето.

Най-добрите храни, които ускоряват метаболизма

Какво забавя метаболизма?

Добър съвет за забавяне на метаболизма е да правите обратното на това, което правят хората, желаещи да отслабнат. Първо, това е известното правило от диетите за отслабване: кратки интервали между храненията. Храненето по малко, но на всеки два или три часа, увеличава разхода на енергия, а това ускорява изгарянето на калории.

И обратно: издържането на по-дълги периоди (между 4 и 5 часа) без хранене може да бъде полезно за тези, които искат да забавят метаболизма си, за да наддадат на тегло - понеже това довежда до състояние на глад. За да наддадете бързо, трябва да се концентрирате върху основните хранения за деня (закуска, обяд и вечеря) и да приемате повече калории в тях.

Какво да ядем, за да напълнеем?

Поглъщането на храни като безалкохолни напитки, бисквити с пълнеж, сандвичи, пържени и други мазни продукти може и да ви помогне за качването на няколко килограма – но това със сигурност няма да е здравословно тегло.

Винаги имайте в килера и хладилника си добри източници на сложни въглехидрати (грудки, пълнозърнести храни, зеленчуци, зърнени храни др.), протеини (сухо говеждо, пилешко, риба, яйца), качествени мазнини (зехтин, също кокосово масло и т. н.) и източници на важни за организма хранителни вещества (зеленчуци, плодове и др.).

Пийте тази вкусна напитка с джинджифил за бърз метаболизъм и разреждане на кръвта

Заложете на следните храни за наддаване на тегло: кафяв ориз, макарони и други пълнозърнести тестени изделия, пълнозърнест хляб, яйца, авокадо, банан, папая, пълномаслено мляко и неговите производни (кисело мляко, извара и др.), кашкавал, фъстъчено масло, ядки (бадеми, орехи, фъстъци), картофи, цвекло.

Храната играе специална роля в наддаването на тегло, но някои други нагласи може да ускорят този процес. Ето съвет за онези, които желает да увеличат килограмите си.

Преминете от аеробни към силови упражнения

Физическите упражнения като плуване, бягане и колоездене са отлични видове тренировка - но не са най-добрите за хората, които имат ускорен метаболизъм и искат да наддадат на тегло. За да замените тези упражнения, започнете да тренирате с тежести или с други силови похвати. Опитайте се да правите фокусирани и интензивни тренировки, като тренирате минимум 2-3 пъти седмично и спазвайте почивните дни, за да могат мускулите да се възстановяват и развиват правилно.

Внимание! Статията дава само информация, без медицински препоръки. Винаги се обръщайте към медик-диетолог!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Какво да правите, ако имате запушено ухо от хрема?

Топка на стъпалото на крака: колко опасна е и как да се отървете от нея

Какво да правите, ако в окото ви се спука кръвоносен съд?

4 причини за кървене от ушите

Експерт разкри защо боли костта зад ухото?

Какво да направите, ако лицето ви е подуто или подпухнало?

5 причини за болки в слабините

Защо се натрупва течност в белите дробове?

Болезнено небце в устата: каква е причината и как да го лекуваме

Какво означава да имате висока кръвна захар?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com