Най-добрите храни, които ускоряват метаболизма

19602
Най-добрите храни, които ускоряват метаболизма
Снимка: iStock

Често чувате, че бързият "метаболизъм" е основен ключ към отслабването, но какво точно представлява вашият метаболизъм? Експерти определят "метаболизма" като химическите процеси, които протичат, когато тялото ви превръща храните и напитките в енергия. Дори когато сте в покой, метаболизмът ви винаги работи, като ви помага да усвоявате храната, да управлявате нивата на хормоните и да регулирате телесната температура, наред с други важни функции. За да сте сигурни, че този процес е в добро състояние, има някои храни, които можете да консумирате, за да засилите метаболизма си.

Когато мислим за повишаване на метаболизма, често имаме предвид базовия метаболизъм или броя на калориите, които изгаряте в покой. Колкото повече поддържате скоростта на метаболизма си, толкова повече калории изгаряте.

Някои лицензирани треньори препоръчват да се обърнете към силовите тренировки, особено с напредването на възрастта, тъй като хората с повече мускулна маса обикновено имат по-висок метаболизъм. Но за съжаление с напредването на възрастта често губим мускулна маса. Това от своя страна забавя метаболизма, но включването на тези ключови храни може да доведе до голяма промяна.

Лекар: Това са най-добрите храни за бърз метаболизъм, яжте поне 2 от тях всеки ден

КОИ ХРАНИ УСКОРЯВАТ МЕТАБОЛИЗМА И ИЗГАРЯТ МАЗНИНИТЕ?

Има много различни храни, които можете да консумирате и които помагат за засилване на метаболизма и изгаряне на мазнините, но според експерти протеинът трябва да бъде вашият първи приоритет.

"Консумирането на достатъчно протеини може да бъде отличен начин да стимулирате метаболизма си. Това се дължи на повишения термичен ефект на храната, при който тялото ви използва калории за храносмилане, усвояване и метаболизиране на това, което ядете. Освен това помага за поддържане на мускулната маса при диета с калориен дефицит и ви помага да останете сити по-дълго време."

Поддържането на здравето на червата също може да бъде чудесен начин за стимулиране на метаболизма. Експерти препоръчват да се консумират ферментирали храни като начин за поддържане на здравето на червата. "Консумацията на ферментирали храни може да стимулира метаболизма чрез повишаване на инсулиновата чувствителност, което е от съществено значение, тъй като инсулиновата резистентност води до повишени нива на инсулин, които насърчават складирането на мазнини. 

Този лек със сода чисти токсините и ускорява метаболизма

КОЯ НАПИТКА УСКОРЯВА ОБМЯНАТА НА ВЕЩЕСТВАТА?

Ако търсите други начини за ускоряване на метаболизма, можете да добавите и специфични напитки. Експерти споделят, че зеленият или черният чай имат пребиотични свойства, които могат да благоприятстват метаболизма, като подпомагат растежа на здрави чревни бактерии и противовъзпалителни късоверижни мастни киселини.

Друг начин, по който можете да стимулирате метаболизма си и да изгаряте мазнини, е като включите канела в диетата си, добавят експерти. "Добавянето на канела към кафето или чая ви може да подпомогне метаболизма ви. Тази вкусна подправка може да помогне за намаляване на инсулиновата резистентност и възпалението, които са критични елементи, подпомагащи здравословния метаболизъм."

Този евтин зеленчук ускорява метаболизма с 25%

КАК ДА СТАРТИРАМ МЕТАБОЛИЗМА СИ?

Първата стъпка, която трябва да предприемете, за да подпомогнете стартирането на метаболизма си, е да се съсредоточите върху храненето. "Пропускането на закуската може да намали инсулиновата чувствителност, което може да увеличи складирането на телесни мазнини. Приемането на сутрешна закуска с акцент върху протеините, здравословните мазнини и фибрите ще ви държи сити по-дълго време, ще ви помогне да поддържате кръвната захар през целия ден и ще даде тласък на метаболизма", казват експерти.

Те също казват, че практиките за осъзнатост, като например медитацията, могат да подпомогнат метаболизма. "Отделянето на време за релаксация и намаляване на нивата на стрес помага за понижаване на възпалението и нивата на кортизол в организма, което е не само полезно за цялостното ни благосъстояние, но и жизненоважно за регулиране на нивата на кръвната захар и предотвратяване на натрупването на излишни мазнини в корема."

Навици, които забавят метаболизма и ви карат да пълнеете

Ако имате нужда от още една причина да си легнете навреме, помислете как почивката помага за поддържане на метаболизма. "Наличието на достатъчно качествен сън и поддържането на циркадния ритъм на тялото е от съществено значение за здравословния метаболизъм, тъй като помага за регулирането на хормони като лептин (който контролира апетита) и грелин (който съхранява енергия)", казват експерти.

Не забравяйте да прилагате цялостен подход, когато мислите за най-добрите храни за стимулиране на метаболизма. Хранете се балансирано с плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и постни протеини и бъдете активни. Това включва както движение, така и структурирани упражнения.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

5 признака, че тялото ви е задръстено с токсини

Кои са "позволените храни" при колит?

Тези зодии със сигурност ще ви предадат

Парене и сълзене на очите: възможни причини и лечение

Как да намалим незабавно кръвната си захар?

Рязко замайване и гадене - причини за възникване

Защо винаги виждам 11:11 на часовника?

Как да разберете каква е вашата любовна съвместимост със съпругата ви?

Митове и истини за здравословното хранене, които всеки трябва да знае

Почистване на ламиниран паркет – с какво най-лесно се прави?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Полезно

5 признака, че тялото ви е задръстено с токсини
5 признака, че тялото ви е задръстено с токсини

Всеки жител на големия град е подложен на атака от токсини. Урбанизацията, развитието на технологиите подобриха качеството на живота ни, но доведоха...