Каква е разликата между смартфон и мобилен телефон – предимства и недостатъци

39747
Каква е разликата между смартфон и мобилен телефон – предимства и недостатъци
Снимка: iStock

Развитието на мобилните комуникации и Интернет ни направи част от свят, в който почти всичко може да се случва онлайн. От времето на първите клетъчни услуги през 1979 г. в Токио до настоящата 4G мрежа мобилната комуникация извървя дълъг път, преобрази се и напредна до неузнаваемост, превръщайки се от средство за разговор в средство, позволяващо ни да съберем целия свят в чантата си. Мобилните телефони станаха неотменна част от живота ни, а след това дойде времето на смартфоните. И до днес обаче много хора не разбират каква е разликата между смартфон и мобилен телефон и считат, че това са две различни наименования на едно и също устройство – мнение, което е напълно погрешно. За да развенчаем този мит и да внесем яснота, нека разгледаме какви са приликите и каква е разликата между смартфон и мобилен телефон, както и какви са предимствата и недостатъците им.

Каква е разликата между смартфон и мобилен телефон по отношение на функционалността?

Думата „смартфон“ в превод от английски език означава интелигентен телефон. Смартфоните се отличават с широка гама от функции, те позволяват да останем свързани едни с друг по безброй начини и събират буквално света в джоба ни. Мобилният телефон за разлика от смартфона не е задължително да има връзка с Интернет и социалните мрежи, да предоставя възможност за видеовръзка и да глези потребителите с на практика неограничени възможности за свързаност със света. Той има опростени функции и съответно е по-лесен за работа и разбираем особено за възрастните хора, които не са на „ти“ със съвременните технологии. Докато смартфонът гордо може да се нарече джобен компютър и е и интелигентно навигационно устройство с функции за GPS и A-GPS, EDGE, GPRS, способно да тегли и качва бързо тежки файлове, както и да ги съхранява, то мобилният телефон е най-вече средство за комуникация чрез разговор. Макар някои модерни и съвременни телефони да са с добавени функции като стерео FM, MP3, Bluetooth и дори също да предоставят достъп до Интернет, сърфирането остава задача по-скоро на смартфона.

Вредни ли са мобилните телефони? Митове и истини

Съвсем естествено, щом има претенциите на джобен компютър, смартфонът се отличава от мобилния телефон по функциите си, като тези на смартфона изпреварват в пъти тези на мобилните телефони – нещо, което е лесно за обяснение предвид, че мобилният телефон има едно основно предназначение – да осигури приемане и изпращане на гласови повиквания, докато смартфонът е средство за комуникация, работа и забавления, неограничени по вид.

Основната разлика обаче произхожда от операционната система. Определението, че смартфонът е мобилен телефон, работещ на операционната система на отворен тип, ни сочи най-ярко каква е разликата между смартфон и мобилен телефон и ни помага да ги различим един от друг. Съвременните смартфони са с операционна система iOS или Android и това е сред най-ярките начини, по които можем да ги отличим от мобилните телефони.

Каква е разликата между смартфон и мобилен телефон на външен вид?

Мобилният телефон се различава по външност от смартфона най-вече по размера на екрана си, като този на смартфона е много по-голям с оглед на необходимостта да е видим за потребителите – все пак екранът се използва също като монитора на компютър. За размера на слушалката няма да говорим, тъй като различните брандове произвеждат различни големини и той не може да се счита за критерий, по който да различим смартфон от мобилен телефон.

Как да събера пари за телефон – идеи по време на криза

Предимства и недостатъци на смартфона и мобилния телефон

След като си изяснихме каква е разликата между смартфон и мобилен телефон, следва да разберем и какви са предимствата и недостатъците им. По отношение на цената мобилните телефони имат предимство, тъй като тяхната е по-ниска. По отношение на водене на гласов разговор – двете устройства са еквиваленти. По отношение на функционалност съвсем естествено предимствата са за смартфона. По отношение на лесна употреба експертите препоръчват определени групи от хора (възрастните например) да се спрат на мобилен телефон, който се е доказал като по-лесен за употреба.

Хитри идеи и трикове как да си заредим телефона без ток

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Какво означава, ако се будите със световъртеж сутринта?

Какво да направите, ако имате възпалено гърло и сте загубили гласа си?

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 18 май /валутен калкулатор/

Ако сте стъпили на пирон: какви могат да бъдат последствията?

8 храни, които ускоряват метаболизма - добавете ги към диетата си

Мехурче на клепача: защо се получава и как да го премахнете

5 невидими симптома на стафилококова инфекция

Само едно яйце на ден, може да предпази сърцето ви: Вижте как

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 17 май /валутен калкулатор/

Колко дълго можете да държите мокрите дрехи в пералнята

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com