Обриви, сухота, пигментация на кожата: за какви проблеми алармират?

1709
Обриви, сухота, пигментация на кожата: за какви проблеми алармират?
Снимка: iStock

Прикриването на несъвършенствата на кожата с тонери не е най-доброто решение. Необходимо е да се открие причината за промяната във външния вид. Обривите, сухотата, пигментацията могат да показват неизправности в организма, които трябва да се лекуват.

Първопричината за подобни проблеми може да се крие в нарушаване на хормоналния баланс и да показва наличието на заболяване, чието лечение се извършва от женски лекар.

С кандидата на медицинските науки, козметик, дерматолог Алиса Шарова, разбираме какво причинява кожните проблеми и как да се отървем от тях.

Пъпки

Причини. Това е влиянието на мъжкия хормон тестостерон, както и на женския - прогестерон, чието ниво се повишава във втората фаза на цикъла (от 12-15-ия ден от началото на предишните критични дни), което увеличава производството на себум. Той запушва космените фоликули, в тях се размножават бактерии и се появяват възпаления и акне.

Какво да правим? Външните прояви могат да бъдат отстранени от козметик. Той ще ви препоръча антибактериални продукти за грижа, както и професионални процедури (почистване, пилинг). За да отстраните първопричината - хормонална недостатъчност (и няма значение дали сте на 15 или на 40 години), посетете гинеколог. Той ще избере курс на терапия за нормализиране на нивото на андрогените, като това ще намали производството на себум.

Между другото, акне (особено по гърдите) може да се появи и заради активна физическа подготовка: работата с тежести е по-типична за мъжете, така че женският организъм при повишено натоварване започва да произвежда повече тестостерон, което от своя страна се отразява на появата на акне.

Своето влияние оказва и хормонът на стреса кортизол, който увеличава изпотяването и стимулира производството на себум. Затова се опитайте да не се изнервяте и не прекалявайте с тежестите.

Суха кожа, бръчки, промени в овала на лицето

Причини. С възрастта нивото на женските хормони естроген, които са отговорни за еластичността на кожата и задържането на влагата, намалява.

Какво да правим? Консултирайте се с гинеколог, той ще ви предпише терапия за възстановяване на нивата на естроген, и с козметик, той ще сведе до минимум външните прояви. Пийте поне 1-2 литра вода на ден, за да възстановите водния баланс в организма, водете активен начин на живот.

Болести, които засягат кожата ни

Неконтролиран растеж на косата

Причини. Нежеланото окосмяване по лицето (над горната устна, по брадичката и т.н.) се предизвиква от повишеното съдържание на андрогени (мъжки хормони) в организма.

Какво да правим? Посетете гинеколог, симптомите могат да показват заболявания (напр. поликистозни яйчници, тумори или безплодие). Необходимо е да се направи ултразвук на тазовите органи и да се вземе кръвен тест за проверка на нивото на хормоните. Въз основа на резултатите от изследванията лекарят ще предпише лечение.

Подуване и колебания в теглото

Причини. Виновниците за това са естрогенът и прогестеронът. Първият задържа течности в организма (оттам и подуването и подпухването на лицето), а прогестеронът повишава апетита. Ето защо, колкото по-близо е една жена до критичните дни, толкова по-голяма е цифрата на кантара.

Какво да правим? Следете диетата си във всяка фаза на цикъла. Преди менструация увеличете количеството на протеините и цинка (гъби свински дроб, бобови растения, черен дроб, броколи, спанак). Заменете сладкишите със сушени плодове, ограничете приема на сол и се опитайте да не пиете два часа преди лягане. Но не гладувайте: това увеличава стреса и клетките започват да складират мазнини за черни дни. Консултирайте се с Вашия лекар, за да нормализирате нивата на хормоните си.

Старчески петна

Причини. Често се появяват по време на бременност и менопауза, т.е. когато женският организъм претърпява хормонални промени. По това време в клетките, отговорни за пигментацията, интензивно се произвежда меланин. Под въздействието на слънчевата светлина той неравномерно оцветява кожните участъци в тъмен цвят.

Какво да правим? Избягвайте пряка слънчева светлина. Петната след бременност ще изчезнат от само себе си. А с тези, които са възникнали поради възрастови промени, ще ви помогнат да се справите козметикът и гинекологът, попълвайки недостига на женски хормони. Ограничете посещенията в солариума и на плажа през втората фаза на цикъла, за да не провокирате появата на пигментни петна.

5-те упорити кожни заболявания на 20 и 30-годишните

Стрии (стрии)

Причини. Могат да се появят по време на бременност или хормонални промени (пубертет, менопауза). Така структурата на кожата се повлиява от колебанията в нивото на хормоните естроген и прогестерон. При момичетата в тийнейджърска възраст стриите се появяват поради увеличаването на хормона на растежа: кожата няма време да се адаптира, в организма липсват еластин и колаген.

Какво да правим? За да изясните причината, посетете гинеколог, ендокринолог, дерматолог. Трудно е да се отървете от стриите, затова е по-добре да се застраховате предварително и да предотвратите появата им: използвайте хидратиращи кремове и масла за тяло, правете си масаж, следете за теглото си и бъдете физически активни.

Увеличаване на обема на талията (фигура тип „ябълка“)

Причини. Производството на женски хормони по време на менопаузата рязко намалява и в организма започват да преобладават мъжките хормони. Поради това се увеличава общото количество мазнини и преразпределението им в коремната област.

Какво да правим? Посетете гинеколог и диетолог. Първият ще избере терапия, която ще ви помогне да запълните липсата на женски хормони, а вторият ще ви научи как да се храните, за да отслабнете. В края на краищата при обиколка на талията над 80 см жените могат да развият хипертония, захарен диабет и съответно сърдечносъдови заболявания.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 1 юни /валутен калкулатор/

Какво никога да не правим при сърбеж на очите – създава повече проблеми

Какво причинява пожълтяване на дланите на ръцете ви?

Този симптом сутрин показва, че може да имате дибает

Какво да правим при отекли глезени, за да се възстановят най-бързо?

Как да приемате правилно корен от валериана?

Защо ни се появяват торбички под очите?

Зачервяване и сърбеж на ръцете: причини и методи за борба

Защо се появяват папиломи по тялото?

Не допускайте тази грешка, когато пържите пиле

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com