Какво мога да ям, когато съм на диета – не пропускайте тези 5 храни

9115
Какво мога да ям, когато съм на диета – не пропускайте тези 5 храни
Снимка: iStock

Лъскавите списания с обработени снимки, модният подиум, показващ болезнено слаби фигури, музикалните клипове, социалните мрежи ежеминутно буквално промотират слабото тяло като единственото красиво и като крайна цел, към която следва да се стремят всички дами. Без да изпадаме в крайности и да ви даваме съвети как да останете кожа и кости, което е вредно и определено няма нищо общо с красотата, ще ви помогнем да съставите дневното си меню при диета за отслабване така, че да губите само излишни килограми, без да губите ума и косата си. Твърде драстичните диети са също толкова вредни за кожата и косата ви, както и за здравето, колкото излишните килограми и наднорменото тегло. Това прави постигането на баланс изключително трудно начинание и вероятно се колебаете какво мога да ям, когато съм на диета, за да сваля излишните мазнини, без да чувствам непрекъснат глад и без да вредя на тялото си. Ще ви помогнем със списък с 5 храни, които са важни за вас по време на диета и които следва да добавите към менюто си.

Диета, която атакува наднорменото тегло

Какво мога да ям, когато съм на диета?

1. Фибри

Храните, богати на фибри, ви помагат да се заситите и да не чувствате глад. Това е не само по-приятно от непрекъснатото усещане, че сте гладни, но е и от полза в няколко аспекта:

-          Консумацията на храни, богати на фибри, ви помага да устоите на изкушението, наречено огромен шоколад след работа, или да пропуснете сладкиша, докато споделяте кафето с приятелки.

-          Ако не изпитвате вълчи глад, а фибрите допринасят именно за това, ще ви е по-лесно да не се нахвърлите на вредна и нездравословна храна преди вечеря.

-          Консумацията на фибри, тъй като ви засища, помага и за по-здравословен пазар. Когато пазарувате на пълен стомах, доказано избирате по-полезни и пълноценни храни, които ви съдействат по пътя към стройната фигура и доброто здраве.

Тъй като повечето хора, тоест вероятно и вие, консумират в пъти по-малко фибри от необходимите им на ден, ви препоръчваме да добавите към менюто си ленено семе – ценен и богат източник на фибри при това без въглехидрати – отлично решение, ако се чудите какво мога да ям, когато съм на диета.

8-те въпроса преди започване на диета

2. Плодове и зеленчуци с високо съдържание на вода

За да се чувствате по-свежи, сити и енергични, важно е да останете добре хидратирани по време на диетата. За това помага не само водата, но и консумацията на плодове и зеленчуци с високо съдържание на вода, каквито са краставицата и динята. Таратор преди основното ястие и резен диня за десерт са отлична комбинация, която ще ви засити и ще помогне да не чувствате глад. Нещо повече – освен на вода и краставицата, и динята са богати на ценни минерали и витамини, които се грижат за здравето ви, а са бедни на калории, въглехидрати и мазнини, тоест безопасни за талията ви.

3. Ядки

Избягвате ги по време на диета, а и не само тогава, защото са калорични? Грешите! Ядките са бедни на въглехидрати и въпреки солидното число калории, което виждате на опаковките им, са изключително полезни за диетата ви за отслабване. Естествено не яжте килограми от тях, 30 грама са достатъчни, за да се заситите изцяло, да доставите минерали и витамини на тялото си, да се погрижите за кожата и косата си и да сияете. Ядките са сред най-полезните храни, така че не ги дръжте далеч от масата, когато се чудите какво мога да ям, когато съм на диета, а само заменете печените и пържените със сурови, които са несравнимо по-полезни.

Японска диета топи 7 кг за 2 седмици

4. Бавни въглехидрати

Ако премахнете всички въглехидрати от менюто си, ще отслабнете бързо, но не е здравословно, а и най-вероятно също толкова бързо ще качите свалените килограми, щом диетата приключи и отново включите въглехидратите. Ето защо следва да подходите мъдро – изключете само бързите въглехидрати, когато сте на диета, и си осигурете нормални количества бавни. Бавните въглехидрати се разграждат много по-бавно, бавно освобождават енергия, не водят до резки колебания на кръвната захар и дори карат организма да изразходва известно количество калории, за да ги разгради. Ето защо са полезни и е необходимо да ги приемате при всяка диета за отслабване.

5. Храни с нисък гликемичен индекс

Може да откриете онлайн редица таблици, които сочат гликемичния индекс на храните. Избирайте каквото обичате да похапвате от храните, посочени с възможно най-нисък гликемичен индекс. Ниският индекс означава, че тази храна не води до рязък скок на кръвната захар, а това ви помага да не изпитвате пристъпи на глад и умора скоро, след като сте се хранили.

И не пропускайте водата – без нея процесът на отслабване и съхраняването на здравето и красотата са невъзможни

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

8 признака и симптоми на дефицит на витамин А

Опасно: Ето защо не трябва да спите на разтворени завеси

Невероятно: Ето какво се случва с тялото ви, ако пиете костен бульон всеки ден

Не може да отслабнете: Тези хранителни добавки ще ви помогнат

Колко съвместими са зодиите Лъв и Скорпион?

Най-лесният начин за прогонването на паяците е този

8 храни, които ще направят метаболизма ви парен локомотив

5 основателни причини да консумирате ягоди

Никога не яжте тези храни заедно, ако искате да отслабнете

6 естествени метода да се заредите с енергия за лятото

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com