Какво не бива да се яде при розов лишей?

46519
Какво не бива да се яде при розов лишей?
Снимка: iStock

Розовият лишей, познат още като розов лишей на Жилбер, е кожно заболяване, причиняващо червени или розови люспести петна, главно по горната част на тялото, които изникват постепенно и изчезват сами, задържайки се между 6 и 12 седмици.

Ето мнението на Мануел Рейш, специалист по клинична фитотерапия.

В повечето случаи обиковено възниква по-голямо петно, наоколо му ​​с няколко по-малки. Големите се наричат майчини плаки или ​​маточни петна. Обичайно е да се появи само веднъж в живота, през пролетта или есента - но някои хора могат да развиват петна всяка година, горе-долу по едно и също време. Лечението винаги трябва да се наблюдава и ръководи от дерматолог и има за цел преди всичко облекчаване на симптомите, понеже петната сами обикновено изчезват след време, без да оставят белег.

Вредни храни при наличие на розов лишей.

Храните, които влошават състоянието на болния, са следните: сладкиши, мед, чипс, сода, шоколад, кафе, силен чай, цитрусови плодове, изкуствени хранителни добавки и аромати, алкохол, пушени меса, черен пипер и други подправки, кисели краставички и други мариновани продукти, мазни храни, яйца.

Какво се случва с тялото ни, ако не ни достига витамин В12?

Полезни храни.

Продуктите, които улесняват лечението на розовия лишей, са: каши от натурални зърнени култури, черен или поне пълнозърнест хляб, варено постно месо, картофи, моркови и други зеленчуци.

Симптоми.

Най-характерният симптом на розовия лишей е появата на розово, може и червено петно ​​с големина между 2 и 10 см, което се придружава от по-малки петна около него и сърбеж. Появата и оформянето на петната може да трае до 2 дни. Има случаи, при които може да изникнат и други симптоми, например, треска с температура над 38º, болки в стомаха, в ставите и главоболие, неразположение и загуба на апетит. Кожните промени трябва да се следят и преценяват от дерматолог, за да се определи точно проблемът и да се започне лечение, подходящо за всеки отделен случай.

Какво причинява розовия лишей?

Все още не е открита конкретна причина за появата му, но е възможно да се провокира от вирус, който предизвиква лека инфекция на кожата. Обаче няма случаи този вирус да се предава от човек на човек, следователно заболяването не е заразно. Хората, които са най-застрашени да развият розов лишей, са жени под 35-годишна възраст, но също това може да се случи както на всеки човек, така и на всяка възраст.

Всичко, което трябва да знаем за обривите по тялото

Лечението.

Розовият лишей обикновено се изгубва от само себе си след приблизително 6 до 12 седмици. Ако почувствате сърбеж или дискомфорт, вашият дерматолог може да ви препоръча лечение с някое от следните средства:

- омекотяващи кремове, които дълбоко овлажняват кожата, ускоряват заздравяването и успокояват раздразнението;

- кортикостероидни кремове, които намаляват сърбежа и ограничават подуването на кожата;

- противоалергични лекарства; прилагат се главно, ако сърбежът пречи на съня;

- ако симптомите не се подобрят с тези начини на лечение, е възможно лекарят да препоръча UVB-лъчи, при което засегнатата област на кожата се излага на специално осветяване.

При някои хора изчезването на петната може да трае над 2 месеца, като обикновено не остава никакво петно или белег по кожата.

Какво не бива да прави болният?

Ако получите розов лишей, не се мийте с гореща вода – най-много с топла. Не използвайте сапун. След миене не търкайте с кърпата, а само потупвайте! Не разранявайте и не чешете петната (за да не се увеличават). Не трябва да приемате антибиотици по собствено решение. Не бива да правите слънчеви бани, нито да посещавате солариум. Ако обривът не изчезва над 2 месеца, се консултирайте със специалист-дерматолог!

Внимание! Статията е информативна и не може да служи за самолечение. Съветвайте се с лекар!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Нумерологията и нейното въздействие върху човешкия живот

Как да успокоим сухата кашлица: 3 работещи съвета

Как да успокоим сухата кашлица: 3 работещи съвета

Как да облекчим болката при изгаряне: 4 ефективни начина

Как да облекчим болката при изгаряне: 4 ефективни начина

Лекар: 4 сериозни причини да се чувствате уморени, но да не можете да заспите

Как се оказва първа помощ при задавяне?

3 невероятни ползи за здравето, които ни осигурява зеленият цвят

5 знака, че партньорът ви е отегчен от вас

Кои са най-лоялните зодии, на които винаги можете да разчитате

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com