Всичко, което трябва да знаем за обривите по тялото

292716
Всичко, което трябва да знаем за обривите по тялото
Снимка: iStock/Guliver

Кожата е показател за състоянието на тялото. При много заболявания на вътрешните органи има характерни кожни прояви, известни още като обриви.

Обривите, като правило, са симптом на инфекция с вируси, бактерии или алергии. Обривите могат да се появят по цялото тяло. Понякога създават силен дискомфорт (сърбеж, болка, парене, стягане, изтръпване), понякога отминава безболезнено.

Кога и къде се появяват обриви

Обривите се различават по мястото на локализация, оттенък, бързина на появата, пълнене, усещания, текстура, етапи на развитие и т.н. Някои видове обриви са неспецифични и могат да възникнат в резултат на различни причини. Само специалист може да постави точна диагноза. Това става след събиране на анамнеза и провеждане на необходимите лабораторни и инструментални изследвания.

Ако се появи обрив и не е известно в резултат, на какво е провокиран, незабавно се консултирайте с лекар. Прокрастинацията може да доведе не само до усложнения, но и до заразяване други членове на семейството и приятели. Последното, особено, ако болестта се окаже инфекциозна.

Видове обриви

Обривите биват първични и вторични. Първичните се появяват при здрава дерма, а вторичните на същото място по-късно, ако първите прояви не са били лекувани навреме.

Първични кожни обриви

Съществуват няколко вида първичен обрив. По това как изглеждат и при какви заболявания се наблюдават.

Папула (нодул) – представлява издутина на кожата с различен цвят или консистенция. Няма съдържание, изчезва също толкова бързо, колкото и появата му. Размерът е разделен на 3 групи: от най-малките 1-3 мм, до големите 1-4см. Заболяването се характеризира с дълбочина и наличие на възпаление. Наблюдава се, както по лицето, така и върху други части на тялото.

Тип възел - също няма кухина, но за разлика от папула има размери до 10 см или повече. Може да е възпалителен и невъзпалителен обрив. Простира се на големи дълбочини. След излекуването му, на засегнатия участък остава белег.

Друг вид обрив се простира в дълбочините на кожата, размерът не надвишава 1 cm. Цветът на заразеното място, може да се променен, образуванието се издига над повърхността. Той също оставя белег.

Пустулата (абсцес) е елемент на обрив, покрит с тънък филм и гной отвътре. Той е разделен на 4 вида - ектима, конфликтни пъпчици, повърхностни и дълбоки фоликулни абсцеси:

Конфликтите обриви са повърхностен с определена структура и пространство с гной. Цветът на кожата се променя до червеникав. Наподобява балон. Когато се разчеше, бразува кора, тя изчезва и получената пигментация продължава известно време.

Ектимите са вече дълбоки нефоликуларни пустули, те имат гнойно дъно и наличието на такъв обрив по кожата винаги води до белези.

Повърхностните фоликуларни пустули са частично разположени във фоликула (заемат около 60%) и частично засягат папиларния слой. Приблизителен размер 1-5 мм. След лечението не оставят белези, пигментация, следи от рани.

Дълбоките фоликуларни абсцеси заемат целия фоликул и всички слоеве на дермата. Сортове - циреи и карбункули. Също оставя белези.

Изпъкналият тип обрив е кръгъл в основата и има неправилна форма. Когато папиларният слой на дермата набъбва, се образува мехур. Такъв е червеникав, понякога малко белезникав в центъра. Изчезва без следа. Задържа се максимум няколко дни. Провокаторите на обриви са алергии, уртикария, токсикодермия, ухапвания.

Мехурчета обрив – те са с хеморагично съдържание. Размерите им достигат до 0,5 см. Мехурчетата се отварят и се проявяват като ерозия. Този вид се проявява по ръцете, краката, лицето и други части на тялото, без изключение. Причините за появата са екзема, варицела, херпес, херпес зостер, алергии.

Петно ​​с размер 1-5 mm е характерно за инфекциозни заболявания (например, страдащи от коремен тиф). Основният симптом е липсата на издутина. Границите са ясни или размити, закръглени или неравномерни.

Еритема - за разлика от предходния тип обрив, тук се наблюдава издутина. Цветът е яркочервен. Често се появява с непоносимост към определени плодове, лекарства, UV лъчи. Може да се наблюдава и при ревматизъм, инфекции - в тези случаи като симптом се открива нодуларна или ексудативна еритема.

Петното като част от кожа с безцветен цвят. Такова може да бъде възпаление или пигментиране. Кожата често се зачервява, придобива кафеникав, синкав или друг тип сянка или става бледа. Това включва дерматит, сифилис, тиф, витилиго и др.

Лилави кръвоизливи, могат да бъдат малки или доста големи, показват наличието на болест. По-специално, могат да бъдат причинени от левкемия, хемофилия, болест на Верлхоф и др.

Вторични кожни обриви

Вторичните кожни обриви се образуват, когато човек не отиде при лекаря, не установи причините за първичните образувания или лечението се провежда недобросъвестно и без резултати. Понякога вторичните елементи са част от процеса на решаване на дерматологични заболявания - невродерматит, екзема и др. Вторичните обриви, но по-скоро морфологични елементи, включват белези, хиперпигментация / депигментация, ожулвания от драскотини, които остават над горните кожни прояви.

Основните типове вторични прояви на кожата са:

- Краста - образуване на кожата под формата на кора, която остава след спукване на везикули, пустули и язви. Цветът зависи от това, какво съдържание е освободено от тези елементи;

- Плака - формация с диаметър повече от 5 мм. Тя се образува, при няколко папули, разположени заедно, остротата на границата, зависи от заболяването (например при псориазис);

- Ерозия – сигнал е за възпалителен процес, засягат само горните слоеве и не оставят белези, засягат главно лицето, естествените гънки, гениталиите, ръцете;

- Язви - дефекти, характеризиращи се с дълъг курс, повтарящи се, трудно заздравяващи, оставят белези след лечение, засягат краката при хората с диабет;

- Люспи - под формата рогови плочи. Те са в бяло, сиво, кафяво, жълто (псориазис, себореен дерматит, екзема, лишей и др. стават причина за белите люспи);

- Лихенификация - удебелени, сухи, розови участъци на кожата с подобрен модел, пигментирани, могат да бъдат покрити с гребени, ожулвания, корички, най-често те са причинени от екзема и невродерматит.

Алергични обриви

Кожното проявление на част от алергични реакции е дерматит. Наблюдава се при възрастни и малки деца. Възниква поради работата на имунните клетки, които се опитват да премахнат чужд предмет от тялото. В процеса на тази реакция съдовете се разширяват, отделя се значително количество хистамин, кожата се възпалява, набъбва и започва да сърби.

Алергичните прояви се наблюдават, когато алергенът пряко засегне кожата, дихателните пътища и храносмилателната система. Списък на най-често срещаните алергени е:

Как да се отървем гъбичките под ноктите на краката

Едно от най-неприятните и неразрешими заболявания по пръстите и под ноктите на краката се нарича онихомикоза. Това е гъбична инфекция п...

- коса за домашни любимци;

- цветен прашец на цъфтящи растения през пролетта и есента;

- аптечни препарати;

- хранителни продукти - мляко, цитруси, ядки, шоколад и други;

- хранителни добавки;

- козметика (декоративна и бяла);

Видовете болки в корема, на какво се дължат?

Коремната болка е сред най-честите оплаквания от страна на пациенти. Тя може да има различно естество и произход, защото в коремната ку...

- метали;

- дим от пожар;

- материи.

По правило контактният дерматит се проявява в зоната попаднала в контакт с алергена. Ако това е облекло, тогава то ще се появи на места, където най-силно се търка, ако е козметиката - на места на приложение. Алергичният дерматит може да се прояви и с допълнителни симптоми - като сълзене, хрема, главоболие и др. В случай на сериозни реакции - сърцебиене, спазми, гадене.

Инфекциозен обрив

Инфекциозните обриви се появяват при възрастен и дете, заразени със специфичен вирус. Някои покриват цялото тяло, а другите са локално:

Кокоши трън - какво представлява и как да го излекуваме?

Това е, кожно оформление, колкото загрозяващо, толкова и неприятно. Появява се върху кожата на ходилото, но за разлика от мазол или оби...

Рубеола - първите пъпки се появяват по шията и по кожата на лицето, след няколко часа обривът преминава към тялото. Обривите са малки. Овални и кръгли със зачервяване. Пъпките не надвишава диаметър от 10 мм.

Морбили - обривите стават видими на 2-7 дни. Те са разположени първо на носа и в областта зад ушите, след ден е засегната цялата горна половина на тялото, а към 3-ия ден цялото тяло е покрито с обрив. Той е червен, след това цветът му се променя по-близо до цвета на възрастовите петна.

Варицела - всичко започва с розови петна, които стават сърбящи везикули, пълни с течност.

Херпес зостер – това е група везикули с големина до 5 мм, характерната им особеност е локализация от едната страна на тялото (появява се при хора, заразени с вирус на варицела). Когато се разрешат, се появяват белези под формата на канали или възрастови петна. Придружени са от силен сърбеж, болка, която се разпространява широко около обривите и усещане за изтръпване.

Скарлатина - в рамките на един ден се проявява обрив. Проявата му е по гърба, в слабините, в гънките (лицето остава чисто). В някои случаи възпалената кожа става синя.

Херпес – представлява малки мехурчета с течност, повяват се по устните или кожата. След изсъхването им, остават жълти или тъмни корички.

Какъв трябва да е нормалният пулс

Сърдечната честота е сред „жизнените показатели“ за здравето на човека. Нормалният пулс отмерва броя удари в минута, при ко...

Сифилис - обривът се появява при вторичен сифилис. Първият път е обилен, червен, симетричен, в последствие - ненаситен. Разположен е главно на гърдите, раменете, между задните части, в ингвиналната област.

Кандидоза на кожата - появяват се мехурчета, спукват се и оставят белези. Най-често се проявяват на гънки.

Краста - появяват се везикули, папули и мехури. Крастата се вижда с просто око.

Остеофоликулит - проявява се, чрез обриви под формата на пустули с гной в самата розова граница. Появява се по гънките, на лицето, главата и в косата. След пустулите се образува корички и при отпадането й се развиват се пигментни петна.

Това не е пълен списък на заболявания и кожни обриви. Често обривът има неспецифичен външен вид и е невъзможно да се определи как да се лекува, както и последица от това каква болест е. Лечението на инфекциозен, неинфекциозен, алергичен обриви трябва да се прави под наблюдение на специалист и на база резултати от изследвания.

Ако по тялото се появят обриви, важна е консултацията с дерматолог. Съществуват множество съвременни методи за справяне с всякакви обриви, в т. ч. в резултат на алергични и хронични заболявания.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

При какви заболявания НЕ трябва да се яде кашкавал

Тормоз от магнитни бури - Тактиките да се справите с тях

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com