Никога НЕ яжте това на обяд – ще ви успи на работа

5815
Никога НЕ яжте това на обяд – ще ви успи на работа
Снимка: iStock/ Guliver

Кой не го е преживявал – хапваш бързо на обяд и тичаш обратно в офиса, но след малко започваш да клюмаш и да заспиваш на бюрото. Бързането да се върнете на работа едва ли ще ви е от полза, след като през останалата част от деня ще се влачите като парцал. Причината вероятно е в обедното меню. То може да изглежда здравословно, но да ви направи негодни за работа през следващите няколко часа.

Ето 5 храни, които трябва да избягвате на обяд:

1. Дюнер

Няма нищо лошо в прясното телешко или пилешко, увито в тънка питка, освен че залъгва за обема храна, който поемате. Дюнерът обикновено е тъпкан с двойно повече месо и кашкавал от обикновения сандвич. Ако го изядете целия, ще ви трупира. Тортилята, макар и фина, има доста повече калории от две филийки пълнозърнест хляб. Затова по-добре изяжте половината и оставете останалото за по-късно или изберете ръжен сандвич.

2. Бюфет

Заведенията на самообслужване предлагат щедър избор на храни от витрината, но има капани – не знаете колко време са преседели и кой е бъркал в тях преди вас. Още по-голям проблем е, че продължителното затопляне на продуктите ги лишава от хранителни качества и разгражда фибрите в тях. Част от храните са предварително преработени и стомахът ви няма нужда да работи активно, за да извлече глюкозата от тях, кръвната захар се повишава и се връщате на работа изтощени. Бюфетът отключва и синдрома на лакомото око - сипвате си повече, отколкото ви трябва, за да се нахраните.

Искате здраво сърце? Тази ядка е истинско чудо!

3. Паста

Тя е засищаща храна, но съдържа рафинирани въглехидрати. А те се разграждат бързо в стомаха и много скоро отнове сте гладни и се чувствате отпаднали. Сосовете към спагетите също не са от най-полезните – съдържат доста сол, захар, мазнина, натоварват организма и водят до онова състояние на изтощение и забавено мислене, появяващи се след обилен обяд. Пастата може да е подходяща за страни със сиеста, но ако вашата не е от тях, оставете я за дните, в които след хранене можете да си полегнете.

4. Бургер с картофки

Повечето менюта от веригите за бързо хранене съдържат калориите за цял един ден и определено силно надскачат нормите за сол. Ако обядвате бургер с пържени картофи и пиете газирано, поемате едни от най-опасните продукти, включително наситени мазнини, сол и захар. Тялото ви ще се бори да преработи всичко това и ще го усетите като отпадналост. Може да ви налегнат и стомашни газове, което е особено неприятно при важни следобедни срещи.

5. Готови сандвичи

Те са полезен обяд, но ако са приготвени на момента. В супермаркета или на бензиностанцията обаче стоят на щанда цял ден, че и повече, а някои от продуктите са обработени с химикали за трайност. При такава храна не можеш да замениш вредната майонеза с полезно авокадо или да добавиш шепа кълнове. Ако си приготвите сандвича у дома с продукти, които се смилат по-бавно, ще избегнете следобедната умора.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

Кои са най-неподходящите храни при разстройство?

Когато човек го сърби цялото тяло, какво означава това?

Канела: защо е опасна и как влияе на нивата на кръвната захар?

Болката в сърцето отива в лявата ръка: каква може да бъде причината?

Лазаровден и Цветница: Срещата на християнските празници и народните традиции

Защо храчките в носоглътката не изчезват: възможни причини и лечение

Как да се отървете от гълъбите на балкона?

Как лесно да отделите черупката от яйце с помощта на вода и чаша

Чудотворен: 5 изненадващи ползи от приема на женшен всеки ден

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com