От какво се получава метален вкус в устата и симптом на болест ли е? 

21193
От какво се получава метален вкус в устата и симптом на болест ли е? 
Снимка: iStock

Неприятният метален вкус в устата е нормален след пиене на кафе, алкохол или прием на някои лекарства. Ако обаче неприятният вкус в устата продължава независимо от храненията или се връща скоро след миене на зъбите, това може да е признак на по-сериозен проблем. 
Какви могат да бъдат причините за неприятния и метален вкус в устата? 

Заболявания на зъбите и венците и странен послевкус

Причините за неприятния послевкус в устата не трябва да се търсят надалеч - на първо място си струва да се разгледа състоянието на зъбите и венците. 

Всеки трети възрастен е диагностициран с гингивит (пародонтоза), а почти всеки десети признава, че не си мие зъбите всеки ден. А именно лошата устна хигиена насърчава развитието на зъбен камък, напреднал кариес и пародонтоза. 

В допълнение към неприятния послевкус в устата те могат да доведат до по-сериозни усложнения, като проблеми с дъвченето, нарушения в темпоромандибуларните стави или дори загуба на зъби и неправилна захапка. 

Ако сте притеснени от метален или неприятен вкус в устата без допълнителни симптоми, посетете стоматолога си като първа стъпка.  Също така помислете дали се грижите добре за зъбите си, т.е. дали ги миете поне два пъти дневно, използвате конец за зъби и вода за уста.

Метален послевкус и гастро-езофагеален рефлукс

Металният послевкус в устата също може да бъде един от симптомите на гастро-езофагеален рефлукс. Това е доста често срещано състояние, при което киселият стомашен сок се връща обратно в хранопровода. Това причинява много неприятни симптоми - освен метален вкус в устата, пациентите се оплакват от упорити киселини, парене в областта на гръдната кост и кашлица. 

Симптомите могат да се обострят от кафе, шоколад, мазни храни или домати, затова хората с рефлукс трябва да избягват тези храни. 

Лекарства, които намаляват киселинността на стомашния сок, също осигуряват облекчение. Добра идея е също така да се ядат много малки порции вместо няколко големи хранения. 

Лекар съветва: ето кой е най-бързият начин за премахване на метален вкус в устата!

Лекарства и неприятен послевкус в устата

Ако изпитвате метален вкус в устата, струва си да разгледате внимателно и лекарствата, които приемате, тъй като много често използвани препарати могат да предизвикат този вкус. Особено застрашени от този страничен ефект са потребителите на следните препарати: някои антибиотици, като кларитромицин, метронидазол, тетрациклини; алопуринол, използван при пациенти с подагра; някои лекарства за високо кръвно налягане; литий, използван при хора с биполярно разстройство и мания; метформин, ефективен при лечението на диабет тип 2; инхалаторни лекарства, използвани за лечение на астма и ХОББ; химиотерапия за лечение на злокачествени тумори.

Нарушения на вкуса и Ковид-19

Още от самото начало на пандемията стана ясно, че заразяването с коронавируса може да доведе до нарушен или променен вкус на храната. 

Болните често съобщават, че храната има сладък, солен или метален послевкус за тях или че изобщо не усещат вкус. Тези симптоми могат да се появят още по време на заболяването и да продължат до няколко месеца след оздравяването. Най-често обаче вкусът се нормализира няколко седмици след заболяването.

Горчив вкус в устата - каква е причината и какво да правим

Послевкусът в устата е симптом на бременност

Промените във възприемането на вкуса също могат да бъдат един от симптомите на бременността. В организма на бременната жена протича хормонална буря, която се смята за причина за всички необичайни вкусови усещания по време на бременността. 

Хормоните са отговорни и за странния или метален послевкус в устата, за който съобщават някои бременни жени и който се появява независимо от консумираната храна. След раждането и нормализирането на хормоните вкусът се нормализира при по-голямата част от жените.

Тютюнопушене и нарушения на вкуса

В цигарения дим има много токсини, които нарушават функцията на вкусовите рецептори и следователно могат да повлияят на вкусовите възприятия на пушачите. 

Тютюнопушенето не само предизвиква неприятен послевкус в устата, но и влошава вкуса на много храни. Интересно е, че то влияе и на възприемането на горчивия вкус, така че пушачите могат да пропуснат истинския вкус на кафето или черния шоколад. Тези симптоми могат да изчезнат след отказване от тютюнопушенето, но при някои хора някои вкусови аномалии се запазват дълго време, понякога дори до края на живота им.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

3 скрити признака, че черният ви дроб не работи правилно

7 неподозирани признака, които показват диабет

Списък на храните, които съсипват мозъка

Полезно ли е всеки ден да консумирате зехтин?

От косопад до кървене на венците: Симптоми, които показват, че имате недостиг на важни витамини

Косопад от стрес: как, защо, какво да направим?

Болки на гладно: причини и как да се справим с неприятните усещания

Какво се случва с тялото ви, ако ядете по 10 яйца всеки ден?

Защо понякога се появява кашлица след хранене?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com