Горчив вкус в устата - каква е причината и какво да правим

92999
Горчив вкус в устата - каква е причината и какво да правим
Снимка: iStock

За горчивия вкус в устата може да има няколко причини, вариращи от по-прости проблеми, като лоша хигиена на устната кухина, до по-сериозни - като гъбична инфекция или киселинен рефлукс.

Пушенето на цигари също може да причини горчив вкус в устата, който продължава от няколко минути до няколко часа. В този случай вкусът обикновено се подобрява след консумация на други храни, пиене на вода или измиване на зъбите.

Но ако горчивият вкус продължава дълго време или ви се случва много често, препоръчително е да се обърнете към гастроентеролог.

Ето кои са възможните причини за появата на това неприятно оплакване и начините за справяне с него.

1. Лоша хигиена на устната кухина

Това е най-честата причина за горчив вкус в устата, особено при събуждане. В случая проблемът е провокиран от натрупването на слюнка и бактерии по езика, зъбите и венците, което причинява лош дъх.

Какво да направите: миенето на зъбите поне два пъти на ден, веднъж след събуждане и веднъж преди лягане е достатъчно. Също така е много важно да четкате и езика си, тъй като върху неговата повърхност се натрупват множество бактерии и мъртви клетки.

2. Прием на антибиотици или антидепресанти

При поглъщане се абсорбират от организма и се освобождават в слюнката, причинявайки горчив вкус в устата. Например някои антибиотици, като тетрациклини, лекарства за подагра, като алопуринол и литий както и лекарства, използвани за лечение на някои сърдечни заболявания.

Хората, които използват антидепресанти, също могат да изпитват сухота в устата и това може да се отрази негативно на вкуса им.

Какво да направите: горчивият вкус обикновено изчезва няколко дни след началото на приема на този вид лекарства. Но ако той е постоянен и е неприятен, се препоръчва да потърсите професионална помощ от лекар, за да прецените възможността за използване на друго лекарство, което не причинява този вид странични ефекти.

3. Бременност

Дисгеузията, известна още като метален вкус в устата, е много често срещан симптом при повечето жени през първия триместър на бременността. Той се дължи на хормоналните промени, които протичат в организма. Разбира се, дисгеузията трае кратко и след това изчезва по напълно естествен начин.

Какво да направите: чудесен начин да се отървете от горчивия вкус в устата е да пиете лимонада или да смучете лимоново резенче.

4. Витаминни добавки

Някои витаминни добавки, които съдържат големи количества метални вещества като цинк, мед, желязо или хром, могат да причинят метален и горчив вкус в устата. Този страничен ефект е много често срещан и обикновено се появява, след като добавката се абсорбира напълно от организма.

Какво да направите: препоръчително е да изчакате няколко минути, за да позволите на тялото да абсорбира добавката. Ако горчивият вкус е интензивен или се появява много често, трябва да се консултирате с лекар, който ще прецени възможността за намаляване на дозата или смяна на добавката.

5. Гастроезофагеален рефлукс

Гастроезофагеалният рефлукс е състояние, при което стомашно съдържимото достига хранопровода, след като започне храносмилането. Съответно в устата усещането е за горчив и кисел вкус.

Какво да направите: избягвайте да ядете храни, които са много мазни или трудно смилаеми, тъй като те увеличават киселинното съдържание в стомаха. Също така е важно да избягвате консумацията на големи порции, тъй като това допълнително затруднява дейността на стомаха.

6. Проблеми с черния дроб

Когато черният дроб не работи правилно, тялото започва да натрупва големи количества амоняк. Това токсично вещество обикновено се трансформира в урея и се елиминира с урината. Повишените нива на амоняк причиняват промяна във вкуса, подобен на риба или лук.

Какво да направите: чернодробните проблеми обикновено имат други симптоми, като гадене или умора. Ето защо, ако подозирате чернодробно заболяване, се препоръчва да потърсите помощ от хепатолог за потвърждаване на диагнозата и започване на лечение, ако е необходимо.

7. Респираторни инфекции

Инфекциите на горните дихателни пътища, като настинка, ринит, синузит или тонзилит, могат да причинят горчив вкус в устата поради веществата, произвеждани от бактериите, отговорни за този вид инфекции.

Какво да направите: важно е да пиете поне 2 литра вода на ден, тъй като това помага за облекчаване на горчивия вкус и ускорява възстановяването.

Важно: Статията е с информативен характер и предоставената в нея информация не може да замести консултацията с лекар!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Кога е полезно жабуренето с кислородна вода?

Защо имаме вдлъбнатина между носа и горната устна?

Как се пише: заместник министър-председател или заместник-министър-председател?

Това са най-мразените зодии

Колко километра летят щъркелите, за да стигнат до България?

Мравките ще изчезнат завинаги - просто направете това

Лунен календар за април 2024: В кои дни НЕ трябва да харчите пари

Лалетата ще издържат 2 пъти по-дълго, ако сложите това във вазата

Най-добрият ден за миене на прозорци - ще привлечете късмет и пари

Учените правят важно откритие: Дълголетниците са от тази кръвна група

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com