Пробвайте тази рецепта банан с прясно мляко за кашлица

26780
Пробвайте тази рецепта банан с прясно мляко за кашлица
Снимка: iStock

Кашлицата е естествена реакция на тялото, която прочиства гърлото от слуз или чужди дразнители, тя може да се дължи на вредни навици като тютюнопушене, както и да бъде медикаментозно обусловена, тоест предизвикана от прием на определени лекарства, но зад упоритата кашлица могат да се крият и по-сериозни здравословни причини – алергия, вирус, бактериална инфекция, хронично сърдечно или белодробно заболяване, онкологични заболявания и други. Ако страдате от упорита кашлица, най-добре е да откриете с точния специалист първопричината за нея и след това да пристъпите към лечение. В случай обаче, че сте настинали и това е причината за кашлицата ви, или с лекарят ви сте сигурни, че не страдате от по-сериозно заболяване, тази рецепта с банан с прясно мляко за кашлица ще ви помогне, облекчавайки състоянието.

Каква е разликата между суха и влажна кашлица и как да я облекчим?

Банан с прясно мляко за кашлица – защо бананът помага

Бананът е част от BRAT – вид популярна диета, препоръчвана за хора, страдащи от кашлица и вирусни заболявания, и това съвсем не е случайно. Съдържащите се в бананите хранителни вещества, минерали, витамини и бързи въглехидрати помагат на тялото по-лесно и бързо да преодолее инфекцията и да възстанови силите си. Те повишават и активността на имунната система, която се бори с инфекциите. Слабата имунна система през есента и зимата е в основата на растящите случаи на бактериални и вирусни инфекции, протичащи с кашлица. Хапвайки банани, работите за имунната си система, доставяте ѝ щедри дози витамин С, поддържате я здрава, а по този начин минимизирате риска дядо Коледа да ви поднесе вирус с кашлица под елхата вместо мечтаната почивка.

Банан с прясно мляко за кашлица има следните полезни въздействия върху организма:

  • Унищожава патогенните микроорганизми.
  • Облекчава възпалената лигавица на фаринкса.
  • Помага за отхрачването.
  • Ефективно намалява сухата кашлица.

Най-честите причини за нощна кашлица и как да я спрем

Рецепта банан с прясно мляко за кашлица

Рецептата е ефикасна, изпитана, лесна и бърза. Необходими са ви само банан, половин чаша прясно мляко и лъжица мед. Боровият мед е за предпочитане при кашлица, но и пчелният не отстъпва по качества и предимства. Съставките се смесват с блендер, като първо се поставя бананът, после се добавя млякото, което следва да е затоплено, а накрая и медът, който ако е твърдичък, може да разтопите на водна баня. Сместа се консумират като вкусна, ароматна напитка, която не само облекчава сухата кашлица, но и помага при вирусни заболявания и отслабнал имунитет. Важно е обаче да не я изпиете наведнъж, а да разделите количеството на дози от по 20 мл., които да приемате на всеки 2-3 часа. Все пак сте си направили лекарство – банан с прясно мляко за кашлица, а не смути, имайте предвид. 

С изключително полезно действие е добавянето на живовляк към банан с прясно мляко за кашлица. Ако случайно имате нишадър – добавяйте смело, без да се замисляте. Той е незаменим при кашлица и е част от традиционната ни медицина, с която възрастните хора са се лекували успешно в едни далечни години. Не добавяйте обаче захар, ако не вие достатъчно сладко, може да сложите две вместо една лъжичка мед. И не пропускайте да се консултирате с лекар, ако симптомите не отшумяват.

Статията има информативен характер и не замества лекарска консултация.

Медът е силен алерген и не се препоръчва при малки деца. При известна алергия или съмнение за такава към някоя от съставките, консултирайте се с лекар преди прием на банан с прясно мляко за кашлица.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Какви са причините за засилването на сезонните алергии

Каква е подходящата за вас доза витамин C и как да си я набавите

Не използвайте ябълков оцет, ако имате тези здравословни проблеми

Лазаровден 2024 г.: Традиции, ритуали и символика

Лекар: Следете за тази малка подробност и сами ще различавате настинка от алергия

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

Кои са най-неподходящите храни при разстройство?

Когато човек го сърби цялото тяло, какво означава това?

Канела: защо е опасна и как влияе на нивата на кръвната захар?

Болката в сърцето отива в лявата ръка: каква може да бъде причината?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com