Най-честите причини за нощна кашлица и как да я спрем

115144
Най-честите причини за нощна кашлица и как да я спрем
Снимка: Warintr / Pixabay

Кашлицата, освен че създава дискомфорт, е и индикатор са появило се заболяване. Независимо какъв тип е задължително трябва да й обърнем нужното внимание.

Нощната кашлица е може би най-неприятна, тъй като прекъсва времето ни за зареждане с енергия и често разваля съня ни. Какви са най-честите причини за появата на нощна кашлица и как можем да я потушим, прочетете в следващите редове:

Какви са причините за нощното кашляне?

Най-добрите домашни лекове против кашлица

Eстествените средства за лечение на кашлица гарантират бързо облекчение. При влажна кашлица най-добре се отразяват лековете с бронходил...

Кашлицата през нощта може да се появи поради различни причини – понякога са поводи за притеснение, а в някои случаи не предвещават сериозни проблеми. Ако сте активни пушачи или пък не прибягвате към цигарите толкова често, но сменявате видовете – това също може да е основен причинител на нощната кашлица.
Невинаги е нужно да изпадате в паника заради появилата се кашлица – тя може да е породена и от неправилно разположение по време на сън. Също, ако спите с отворена уста или пък на пуснат климатик и въздухът се изсуши прекалено – това може да раздразни допълнително гърлото.

Обаче сериозните причини за нощната кашлица също не бива да се пренебрегват. Причинители могат да са сезонните вируси, хроничен ринит и синузит, астма, алергични реакции, гастроезофагеален рефлукс и др. заболявания.

Трябва да уточним, че кашлицата не е отделно заболяване, а симптом за наличието на такова. Ако тя продължи повече от няколко дни и имате колебания – посетете или се консултирайте с личния си лекар, който може да ви пренасочи и към друг специалист. 

Не бива да започвате самолечение и да употребявате медикаменти на своя глава. Ако започнете да пиете сироп за суха кашлица, а вашата е влажна – състоянието ви дори може да се влоши, вместо да се излекувате. Задължително се обърнете към лекар, преди да започнете каквото и да било лечение.

Отварата от дафинов лист ще ви спаси и от най-кошмарната кашлица

Задушаващата кашлица може да развали не само целия ни ден, но и един много дълъг период, в който да не знаем какво да направим, за да с...

Ако състоянието ви не е толкова сериозно, може да изпробвате някои от бабините методи за лечение на кашлица. Рецептите са изпитани от нашите предци и действат доказано. Те не вредят по никакъв начин на организма ни и можем спокойно да ги изпробваме. 

Например за успокояване на нощното раздразнение може да изпиете чаша топло мляко или чаша чай с мед преди лягане. На същият принцип действат и билкови отвари от листа от подбел, мащерка, мента, корен от иглика, черен оман и др. Те имат и отхрачващо свойство.
Ако не страдате от астма и нощната кашлица ви тормози, изпробвайте и метода с къпане 15 мин преди лягане – от парните изпарения тя ще се успокои.

Друга ефективна рецепта е сок от черна ряпа – взимате от ряпата и отрязвате единия и край като капаче. Издълбавате вътрешността и я запълвате с мед, като оставяте малко пространство. Затваряте ряпата с капачето и изчаквате около 30 мин. ряпата да пусне собствените си сокове в издълбаната с меда част.

Сместа е готова за консумация, приемайте по 1 ч.л. няколко пъти дневно и ще усетите успокояващия ефект.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Семена от чиа: как влияят на кръвното

Коя храна може да провокира гастрит - отговорът на лекаря

Може ли супата да ни предпази от гастрит?

Как бананите вляят на кръвното - отговорът на учените

Лекар: Яжте доматите с това, за да са още по-полезни

Учени: Този ежедневен навик може да помогне за ранното откриване на рак на кожата

Кои билки ще Ви помогнат за шум в ушите

Булгар Биотик: вдъхновение от традициите и природата

Безплатни консултации на пациенти с репродуктивни проблеми в София

Лекар: Отслабването е най-трудно за хората с това заболяване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com