Ще се разболеем ли от къпане със студена вода или не?

20478
Ще се разболеем ли от къпане със студена вода или не?
Снимка: iStock

Студените душове не са за всекиго, но те са добър начин да засилим своята имунна система и метаболизма. Как да започнем?

Ето какво ни препоръчва Емили Стюарт, треньорка и преподавателка по фитнес.

Намаляваме температурата на водата постепенно, като започваме от 20°C. Оставяме водата да се охлади бавно, без резки промени. Опитайте да се къпете в студена вода за няколко минути, веднъж или два пъти седмично, за да свикнете. 

5 причини да вземате студен душ

1. Мускулна регенерация (възстановяване).

Много хора обичат да си вземат студен душ след тренировка. Проучване доказва, че вземането на студен душ до 48 часа след физическо натоварване помага за отпускане на мускулите.

2. Подобрява кръвобръщението.

Баня със студена вода е естествен начин да заредите тялото с енергия за целия ден. Особено тези, които се събуждат уморени и отпуснати, ще се възползват от енергийния удар на студения душ. Студената вода стимулира кръвообращението, което впоследствие увеличава нуждата от кислород на тялото — тъй като под студена вода човек диша по-дълбоко, изпращайки кислород до цялото тяло, включително мозъка: това дава силна доза енергия, която стига за останалата част от деня да бъдете по-будни и активни. Ако не обичате студената вода, но искате да видите дали си струва да включите този навик в своето ежедневие, опитайте да вземете контрастен душ. Влезте под душа, започнете с гореща вода и редувайте топла и студена. Това е много ефективен метод, също и за хора със сърдечни проблеми, които не трябва да изпитват шок от внезапен, прекалено студен душ. Бавно охладете водата.

Яжте тези храни за бърз метаболизъм

3. Укрепва имунната система.

Има много естествени начини за повишаване на имунитета: вземането на студен душ е един от тях! По време на проучване хората, които редовно вземали студени душове, отсъствали по-малко от работа поради заболяване. Друго нещо, което открили, било, че простото вземане на студен душ е достатъчно, за да подобри умствената сила и устойчивост. Напускането на зоната ви на комфорт и ежедневното преодоляване на предизвикателства тренира нервната ви система да стане по-устойчива и повишава самочувствието

4. Лечение на депресия.

Проучване на Медицинския факултет на Virginia Commonwealth University показа, че студените бани могат да намалят симптомите на депресия: научните теории твърдят, че престоят на студ временно стимулира електрически импулси в мозъка, което може да помогне за облекчаване на депресивни състояния. Все още има много изследвания върху тази теория, но ако искате да я изпробвате и нямате здравословни проблеми, които пречат... просто опитайте и вижте какъв е резултатът!

Какво е бърз метаболизъм

5. Стимулира метаболизма, но отслабва ли се?

Човешкото тяло има два вида мастна тъкан: кафява и бяла. „Добрата“ мастна тъкан е кафява, тя ни топли, когато сме изложени на ниска температура. Проучване върху плъхове показа, че стимулирането на кафявата мазнина дава тласък на метаболизма. И това, което се случва в тялото на плъха, често се случва и при хората. И на плъховете, и на хората обаче им се яде повече, когато им е студено. Така че знайте, че студеният душ сутрин ще засили метаболизма ви, но не няма да ви помогне да отслабнете, ако убивате глада с допълнителни калории ядене. С две думи: не се тъпчете, когато огладнеете!

Разбира се, студеното къпане не се препоръчва за някои хора. Тези с високо кръвно налягане, заболявания, предизвикани от реакцията на топлинен шок, сърдечна недостатъчност или анамнеза за хипотермия, трябва да избягват студени душове. Винаги търсете съвет от медицински специалисти преди да предприемете драстични стъпки в начина си на живот!

Внимание! Статията има информативен, а не препоръчителен характер. Съветвайте се със специалист!

---

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Кои са "позволените храни" при колит?

Тези зодии със сигурност ще ви предадат

Парене и сълзене на очите: възможни причини и лечение

Как да намалим незабавно кръвната си захар?

Рязко замайване и гадене - причини за възникване

Защо винаги виждам 11:11 на часовника?

Как да разберете каква е вашата любовна съвместимост със съпругата ви?

Митове и истини за здравословното хранене, които всеки трябва да знае

Почистване на ламиниран паркет – с какво най-лесно се прави?

С екрана нагоре или надолу: Ето как да удължите живота на телефона си

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Полезно