Какво е бърз метаболизъм

46688
Какво е бърз метаболизъм
Снимка: iStock

Какво е ускорен метаболизъм в организма

Метаболизмът се отнася до всички химични и физиологични процеси, които протичат в човешкото тяло. В резултат на това настъпва разграждането на веществата и се произвежда енергия.

Видове метаболизъм

Този процес се състои от два вида:

1. Основен - възниква непрекъснато, докато човек е в покой;

2. Допълнителен - възниква, когато тялото се поддаде на някаква физическа активност (спорт, почистване, ходене, колоездене и др.).

Как протича този процес?

Метаболизмът става на няколко етапа: Храната навлиза в човешкото тяло. Повлиява се от ензими. Поради това се разгражда на по-малки компоненти (протеини, мазнини, въглехидрати). Получените хранителни вещества се абсорбират в кръвта и започват да циркулират в тялото. През това време се разлагат до крайни продукти. Това гарантира освобождаването на жизнена енергия. Тялото работи безпроблемно, има достатъчно сили за всички планирани функции и дейности. Страничните продукти се отделят заедно с изпражненията и урината. Малко количество се отделя, чрез пот и дишане.

Признаци на бърз метаболизъм

Желателно е скоростта на метаболизма да съответства на нормата. Ако тези показатели са високи или ниски, това заплашва със здравословни проблеми.

Как можете да разберете, че имате висок метаболизъм?

Прекомерна, болезнена слабост, дори при достатъчно или засилено хранене. Постоянно чувство на глад. Невъзможност да се яде редовна порция храна. Проблеми с наддаване на мускулна маса и наддаване на тегло.

Как и колко време се усвоява различната храна от стомаха

Храносмилателният процес не се отнася само до времето, през което продуктите остават в стомаха и червата. Струва си да разберете как мо...

Често метаболизмът е бърз поради наследствен фактор, генетична предразположеност или заболяване на щитовидната жлеза. За мнозина тя започва да работи по-бързо в условия на силен стрес или емоционално пренапрежение. Също така, тази ситуация се наблюдава при страстните пушачи.

Как да ускорим метаболизма?

Често въпросът за ускоряване на метаболизма се задава от хора склонни към наднормено тегло или с такова. Ако засилите метаболизма, може да отслабнете по-бързо.

Как да забързаме метаболизма?

Яжте 5-6 пъти на ден на малки порции. Дори и с голямо количество подкожни мазнини, не бива да се измъчвате със строги диети, гладни дни и гладуване. Не се отказвайте напълно от храни, които съдържат здравословни мазнини. Те включват естествени растителни масла, авокадо, мазна морска риба, ядки.

Яденето на репички ускорява метаболизма и ни детоксикира

Измежду зимните зеленчуци репичката държи първото място по полезност за здравето. Тя е нискокалорична и съдържа впечатляващи количества...

Липсата на достатъчно сън блокира метаболизма, така че е важно да спите достатъчно. Водата помага за подобряване на метаболитните процеси, затова е добре да пиете поне 1,5 литра чиста вода на ден без сладки или ароматни добавки. Полезно е към напитката да добавите резенчета лимон, краставица или корен от джинджифил. Това прави напитката още по-полезна и приятна на вкус, ако изведнъж ви е писнало да пиете обикновена вода.

Яжте храни с високо съдържание на йод. Той активира щитовидната жлеза и ускорява метаболизма. Много йод в салати от водорасли, морска риба, яйца, царевица, морски дарове. Уверете се, че имате достатъчно протеин в диетата си.

Не пропускайте закуската. Въведете цитрусови плодове в диетата, те допринасят за повишаване на метаболизма. Яжте храни, които съдържат омега-3 мастни киселини.

Заключение:

Метаболизмът трябва да се поддържа нормален. Твърде бързият метаболизъм заплашва да изчерпи тялото. Бавният метаболизъм води до пълнота, наднормено тегло и намаляване на мускулната маса.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

7 основни причини за хронични заболявания

Защо ТРЯБВА да ядете шепа кашу всяка вечер?

Еликсири на младостта: 5 най-добри напитки, които е добре да пиете на празен стомах - опитайте сутрин

Кои храни могат да причинят артрит?

Варени яйца - сутрин или вечер е по-добре да се ядат

Това са най-полезните картофи при диабет

Кои храни са най-полезни за сърцето?

6 симптома за инфекция на ухото, които не бива да пренебрегвате

Кога лененото семе може да ни навреди и какви са ползите от консумацията му

Защо се появява сърбеж в гърлото: причини за този неприятен симптом

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com