Спрете да правите тези неща, ако искате да имате добър холестерол

3965
Спрете да правите тези неща, ако искате да имате добър холестерол
Снимка: iStock

Високоплътните липопротеини в кръвта представляват т.нар. „добър холеистерол“ (означаван с HDL), докато нископлътните такива се отнасят за т.нар. лош холестерол (LDL). Всъщност холестерлът е съставна част на клетъчната мембрана и участва активно в метаболитните обменни процеси, служейки за производството на многобройни хормони и витамини.

Липопротеините на HDL изпълняват уникалните функции да извличат холестерола, отложен като плака по вътрешните стени на артериите и да го транспортират до черния дроб – основният орган, изчистващ организма от отпадните продукти на биохимичните реакции. В резултат от този процес кръвоносните съдове са предпазени от атеросклероза, което заболяване, от своя страна, твърде често води до миокарден инфаркт или/и инсулт.

От друга страна протича процес с участието на нископлътните липопротеини LDL, които се пренасят чрез кръвоносната система и спомагат за тяхното отлагане и постепенно, опасно за здравето натрупване по вътрешните стени на артериите. При това положение, по нивото на HDL (или на LDL) в кръвта се определя степента на риска от (или напредването на) атеросклерозата.

Най-добрият начин за намаляване на LDL е да се консумират диетични храни с високо съдържание на фибри, тъй като последните възпрепятстват за абсорбцията на нископлътните липопротеини в червата и следващото им преминаване в кръвоносната система.

Ясно е, че здравето се оказва в сериозна опасност при съдържание на прекалено много холестерол в организма и то продължително време. В такива случаи се изписват лекарствени препарати с бърз ефект, който изчезва при спиране на даденото лекарство. А такава „почивка“ се налага, доколкото всяко химически получавано лекарство проявява и немалко „странични ефекти“ с негативно отражение върху основните физиологични системи на организма.

При това положение и доказано нисък риск от кардиоваскуларни заболявания, то следва сериозно да се помисли как същността на проблема да бъде атакувана, за да не се постави организма от още по-голям риск от заболявания на черния дроб, остра бъбречна недостатъчност, когнитивни увреждания и други. 

Лекар: Това е първият симптом на висок холестерол, който се появява през нощта

Всъщност, проблемът идва от: нездравословно хранене, заседнал начин на живот и поддържане на високо кръвно налягане или/и диабетно заболяване.

В тази връзка, следва да бъдат внесени сериозни корекции в менюто, като в закуската се включат овесени ядки, ябълки, сушени сливи и други богати на фибри плодове. Именно съдържащите се в тях влакна имат най-голям възпиращ ефект по отношение на абсорбцията на холестерол в червата. Освен това, диетите богати на фибри диети действат засищащо, което косвено допринася за по-бърза загуба на тегло.

Трябва също така да се им предвид, че комбинирането на определени физически упражнения се оказва особено полезно за увеличаване на добрия холестерол в организма, при положение, че упражненията са били подходящо подбрани да бъдат с голяма продължителност, но при невисок интензитет.

Така аеробната плюс силовата тренировка може да доведе до трайно отслабване на тялото за сметка на изхвърлянето от него на излишните мазнини, но, също така, и до понижени стойности за холестерола. Един примерен седмичен режим включва: 2 или 3 дни бързо ходене, леко тичане или каране на велосипед, комбинирано със силова тренировка за поддържане на мускулите в активно състояние (при неспортистите ритъмът следва да се увеличава постепенно).

Доказано е, че постоянният ежедневен стрес, освен че действа силно негативно върху нервната система, увеличава, също така, и нивото на „лошия холестерол“ в кръвта, което налага преди всичко да бъде решително променен начинът на живот, а не човек да се уповава единствено на лекарствени препарати, чиято „химия“ винаги крие „странични ефекти“, касаещи предимно работата на черния дроб. При положение, че обстоятелствата са на практика непроменими, то, ако не могат да бъдат напълно игнорирани, то поне не бива да бъдат „взимани при сърце“.

Учени: Погледнете кожата си и ще разберете дали имате висок холестерол

Редовното пушене на цигари или/и на определени опиати, както и употребата на големи количества алкохол, увеличават трайно концентрацията в кръвта на свободни радикали, представляващи молекули, жадно влизащи в окислителни реакции, каквато е окислителната реакция на LDL.

Резултатът е опасно за здравето, по-бързо или по-бавно, формиране на артериосклеротични плаки по стените на артериите. Ако човек не сте в състояние да ограничи поне частично пушенето и редовното пиене на алкохолни напитки, то съветът е да приема храни или/и лекарствени препарати с високо съдържание на витамините A, С, и Е, които притежават ясно изразен антиоксидантен ефект и така ще способстват за намаляване на образуването и реакциите на свободните радикали, при което ще се намали и самия окислителен процес на LDL.

Едно сравнение относно съдържанието на холестерол в хранителните продукти показва, драстично доминиране (почти на порядък) на холестерола в телешкия и агнешкия мозък над този в говеждия и свински черен дроб, като в последните, съдържанието на холестерол надвишава повече от 3 пъти това в безкостните меса (телешко, свинско, агнешко и говеждо). Най-ниска стойност за холестерола е установена при пълномасленото краве мляко – 7.5 пъти по-ниска от тази в пълномасленото сирене.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.
 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Учени: 18 лесни тайни за по-добър сън, които да изпробвате още днес

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 24 април /валутен калкулатор/

Има ли дневна доза захар, която да не преминаваме?

Каква дневна доза калций е полезна за нашия организъм?

Какво първо да направим при разтегнат мускул

Дневна доза: колко сурови бадеми най-много да ядем?

Топъл или студен компрес помага повече при болки в коляното

7 ТОП съвета за успешна първа среща

Какво е сорбитол? Ползи, употреби и странични ефекти

Без болка: Как да премахнете мазолите по краката си?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com